SSD karbantartása fstrim programmal

SSD karbantartása fstrim programmal Linux alatt lesz a mai téma. Bár a TRIM funkciót mindenki ismeri, és valószínűleg használja is, de nem árt egy egyszerű és gyors módszert megismerni. De előbb pár szót az SSD és a TRIM funkciókról. Az SSD gyors, és olcsó, megoldás a hatékony adattárolásra. Bár az ára még nem éri el a HDD-k árát, de már régóta megfizethető mindenki számára. A sebessége jóval magasabb, mint a hagyományos HDD-ké, így minimum ezt a kategóriát érdemes a rendszerlemez számára megkockáztatni. Ráadásul halkabb is. Az új technika új megoldásokat kíván.

A TRIM alapjai

Bár nagyon egyszerűen, de összefoglalnám: lényegében az SSD eszközön fel nem használt blokkok visszaszerzésére szolgáló módszer, amelyekre lehet, hogy korábban már volt adat írva, de már nem tartalmaz érvényes adatokat. Ezeket a blokkokat, tárhely szeleteket újrafelhasználás céljából felszabadítjuk a TRIM-eléssel.

Az fstrim használata SSD lemezen

Bár több megoldás van a feleslegesen lefoglalt hely felszabadítására, de a legtöbb és újabb cikk jellemzően az fstrim programot javasolja az SSD karbantartására. Nagy előnye, hogy a systemd-vel együtt használva egyszer kell elindítani, majd folyamatosan végzi a dolgát. Így nem marad el, nem lesz feleslegesen, esetleg a munkával, egyéb lemezműveletekkel együtt futtatva.

Szeretek először tesztelni, hogy jobban megértsem, mi történik a kulisszák mögött. Megnyitok egy terminált, és kiadom a parancsot, ha van rá lehetőség teszt üzemben, megvizsgálom mi is történik. Illetve elindíthatjuk a helpet is, amiből sok érdekeset megtudunk. Tedd meg és olvasd el a helpet.

Ha elolvastad a pár sort, láthatod: systemd szolgáltatást futtatva, a fstrim az összes támogatott felcsatolt SSD fájlrendszert – az /etc/fstab fájlban megadottakat – felismeri és kezelni tudja, ha az fstab kapcsolót használjuk.

A főbb lehetőségek ismerete hasznos a teszteléshez. Most például a legbiztonságosabb módot indítjuk el, ami a „szárazon futás” azaz a –dry-run. Hagyom a csendes módot is, így meg tudom állapítani, hogy előfordulnak-e hibák az SSD lmezeken az fstrim szerint.

/usr/sbin/fstrim --fstab --verbose --dry-run

Ahogy látni fogod, ehhez emelt jog kell, én hagyományosan nem írom le a sudo-t, hogy nehogy gondot okozzon nálad a bemásolgatott parancs.
Miután emelt jogot szereztél, és lefutott a teszt üzem, látni fogod a kimenetet. Melyik lemezen mennyi adathelyet fog felszabadítani. Még semmit nem tett, csak szimulálta az elvégzendő munkát.

Most már le is futtathatod a parancsot:

/usr/sbin/fstrim --fstab --verbose

Ami után lefut, már a TRIM-elés is megtörtént. Nincs további feladatod, ha szeretnéd megfelelő időközönként ezt a sort kézzel futtatni. Én az ilyen rendszeres és nem túl érdekes műveleteket szeretem a gépre bízni, ha van arra lehetőség.

Automatizálás

A Linuxon a systemd timer service időzített szolgáltatást hajt végre, amelynek ütemezése szerinti rendszerességgel fut. A lehetőség meglétét és az aktuális állapot ellenőrzéséhez futtasd le:

systemctl status fstrim.timer

Ha minden rendben van, akkor már csak

systemctl enable fstrim.timer

azaz a folyamatos indulást engedélyezni kell.

Ezt követően nincs teendő, de a biztonság kedvéért egy

systemctl list-timers --all

ellenőrzést megtehetünk.

n/a n/a n/a n/a fstrim.timer fstrim.service

sort (vagy hasonlót) kell keresni. A sok n/a helyett lehet, hogy már dátum, időpont lesz, de ha most indítottad el, akkor üres, adattartalom nélküli mezőket találsz. Nincs ok az aggodalomra, majd lesz, ha lefut.

Ennyi. A feladat letudva, ezentúl, amíg le nem állítod, az SDD lemezedet a fstrim kezelni fogja, a TRIM-elési munka automatikus lesz.

Related Posts