Sublime Text 4 újdonságai

Bár a Sublime Text 4 fizetős, és sokan ezt nem szeretik, de ingyenes használható szövegszerkesztő. Nemrég jelent meg az új verzió, amit érdemes megnézni. Pár olyan újdonság is jött, ami kényelmessé teheti a szöveges szerkesztést.

Mi is az a Sublime Text?

Grafikus szövegszerkesztő, rengeteg funkcióval. Ezek közül jó párat használunk is napi szinten. Az első, és számomra fontos, hogy a helyesírás-ellenőrzést bármely (telepített) nyelvre állíthatjuk. Ami egyszerűvé teszi a szövegek gépelését. A másik a gyorsasága. Nekem nem kell nagy és kiterjedt IDE, csak egy egyszerű, de jól konfigurálható, sokat tudó szerkesztő. A kódkiemelés, a rengeteg hasznos beépülő és az egyszerű konfigurálhatóság miatt használom.
Ami nekem nagyon bejött a szöveges konfigurálás. Minden funkcióját egy szöveges fájlban szerkeszthetem.
Miért is jó ez? Kis kitérőként érdemes elgondolkodni: mi a gyorsabb? Ha több fülön keresztül kell keresni az elején a megfelelő beállításnak a lehetőségét, vagy sima szövegfájlban rákeresni és megváltoztatni az értéket? Az elején kicsit furának tartottam ezt a megoldást, de hamar megszoktam: gyors és kényelmessé vált.
Igen, tudom, hogy legalább egy tucat ilyen szerkesztő van és a kedvenced „sokkal jobb”, mint a Sublime Text… Nekem jelenleg ez a kedvencem, és ennek az újdonságait mutatom be.

Sublime Text újdonságai

A Sublime Text 4 néhány új főbb funkciót kapott, amelyek jelentősen javítják a munkafolyamatot, és számtalan kisebb fejlesztést tartalmaz. Ezek egy része mindenkit érint, de van, ami csak megemlítésre kerül.

Az Alapértelmezett (Default) és az Adaptív (Adaptíve) témák új lapstílusokkal és inaktív ablaktábla-tompítással jönnek az új verzióban. Ezenkívül a Témák és a Színsémák már támogatják az automatikus sötét módú váltást. Eddig sem jelentett komoly gondot a szépészeti testreszabás, így ez az újdonság nem túl jelentős szerintem.

Tab Multi-Select

Már van lehetőség az oldalsávban egyszerre több fájlt kijelölni és megnyitni. Ez elsőre nem jelent nagy változást, de egy-egy projektnél gyorsíthatja a munkát, ha a fájlokat villámgyorsan megnyithatjuk.
Az oldalsávot, a fülsávot, a Goto Anything, a Goto Definition, az auto complete és még sok minden mást módosították, hogy a kódnavigációt könnyebbé és intuitívabbá tegyék. Ez nem a szövegszerkesztés témája, hanem a programkódok szerkesztésének a témája. Bár első olvasatban nem jelent egyszerű felhasználónak nagy előnyt, de aki szereti a szöveges konfigurációs fájlokat szerkeszteni, neki sokat tud lendíteni a hatékonyságon. Én viszonylag sokszor használom több szöveget megnyitva, így a gyors több fájl kijelöl és megnyit funkció jól jön.

Környezettudatos automatikus befejezés

Az automatikus kiegészítésnél a teljes motor át lett írva, hogy „okos” kiegészítéseket nyújtson a projektben meglévő kódja alapján. A javaslatokat a nemükre vonatkozó információkkal is kiegészítik, és linkeket adnak a definíciókhoz. Szintén a programozóknak jön jól. Bár eddig sem volt gondom az automatikus kiegészítésekkel, nagyon kényelmes megoldások. Jellemzően a programozóknak nagy segítség, de ha szeretsz forráskódokat átírni, vagy a konfigurációs fájlokat szerkeszteni, akkor sok elütéstől óv meg ez a lehetőség.

Nagy teljesítményű szintaxis kiemelés

A szintaxis kiemelő motor jelentősen javult, olyan új funkciókkal, mint a nem determinisztikus nyelvtanok kezelése, többsoros konstrukciók, és a szintaxis öröklődése. Csökkent a memóriahasználat, és a betöltési idő gyorsabb, mint valaha. Ezt mondja a leírás. Mi is ez? Ez az a lehetőség, amikor kiemeli a Sublime Text a kódok egy részét színesben. Így lényegesen jobban olvasható lesz és kevesebb lesz a hibás rész. Nagyon kényelmes! Ehhez kapcsolódik (és engem nem érint) a TypeScript, JSX és TSX támogatás.

Ami érint: a GPU támogatás

Ahogy a mai főcsapású irányzat megköveteli a Sublime Text mostantól kihasználhatja a GPU-t Linuxon, Mac-en és Windows-on az interfész megjelenítésekor. Ez gyorsabb felhasználói felületet eredményez egészen 8K felbontásig, mindeközben kevesebb energiát használ, mint korábban.
Bár eddig sem volt lassú, de most átkerült a felület megjelenítés a GPU-ra, így a processzort kevésbé használja. Ne várj csodát tőle, nálam kissé gyorsabb lett, de nem csodafegyver. Önmagában sem terhelte le a CPU-t a Sublime Text eddig sem, nem lesz túl nagy a nyereség ezen a téren.
Ezt a sor kell keresni: “hardware_acceleration”: “none”, majd a kommentben megadott mód átírni. Oké tudom! Aki a Sublime Text szerkesztőt használja, neki bizony ez nem okoz gondot. De igen, a redditen siránkoztak, hogy csak homályos, és értelmezhetetlen leírásokat találta erről… Az oldalukon egyértelmű volt, de hát valamit írni kell a redditen is sok embernek, ha már értelmeset nem tudnak :).

Pár érv a Sublime Text mellett

Nagyon jó, és frissített a dokumentációja. Az oldalukon megtalálod!
Sok plug-in van hozzá. Sokan használják így több száz hasznos kiegészítőt telepíthetsz.
A magyar helyesírás ellenőrző lehetővé teszi, hogy hosszabb szövegeket is gépeljünk, ne csak kódokat szerkesszen az ember. Így ki lehet váltani – ha így gondolod – a nagy és sok esetben felesleges irodai csomagokat.
A funkcionalitása jó, teljes támogatást ad komolyabb feladatokhoz is.
A szintaxis kiemelése, a színhódok színnel való megjelenítése, a kommentelés ki és bekapcsolása, gyors keresés, csere stb. már alapfelszereltség. Itt inkább a bőség zavara jelenhet első időben gondot.

Sublime Text telepítése?

Az oldalon jó leírás van, ha alapból nincs benne még a tárolóidban. A megfelelő disztribúció kiválasztása és pár parancs bemásolása után már a gépeden lesz a Sublime Text új, négyes verziója.

Amire a Sublime Text telepítése előtt figyelni kell: eddig Arch alatt a subl3 néven futott. Most már a subl név lett… Ami azt jelenti számunkra, hogyha a régebbi verziót használtuk gyorsbillentyűvel, szkriptben, akkor azt át is kell írni! Nagyon kellemetlen, ha ütjük a gyorsbillentyűt és nem jelenik meg semmi, mert a neve megváltozott. A szkripteknél hasonló a dolog.

Related Posts