Terminál videó kiegészítés

A shell-hez tartozik nagyon sok terminálos gyorsbillentyű. Ezeket szedtem össze a videóhoz, hiszen ott csak érintettem egypárat, a teljesség igénye nélkül.

Ezek nagy része majdnem biztosan működni fog nálad is, hiszen jellemzően a bash vagy a zsh shell-t használod. De előfordulhat, hogy egyik-másik nem. Első lépésként a terminál emulátorra gyanakodj, hogy az ottani gyorsbillentyűkkel ütközik. Ha valami nem megy, de neked mindenképp kell, akkor a terminálemulátorban próbáld meg átállítani a saját beállításait. Ha ez nem lehetséges, akkor nincs más: másikat kell választani. Ha a terminálemulátor leírása szerint ezek a nem működő kombinációkat nem a program foglalata le, akkor a rendszer beállításai közt nézz szét. Nagy az esélye, hogy ott lesz ütközés.

Bár nagyon sok a gyorsbillentyű, de ezek egy része felesleges lesz számodra. Ennek ellenére legalább egyszer ki kell próbálni mindet, mert fontos az alapok ismerete: ha most megjegyzed, hogy van ilyen is, akkor később csak a tudást kell feleleveníteni.

A fontosabb gyorsbillentyűk:

Ctrl + C : Megszakítja (megöli) a terminálban futó jelenlegi folyamatot. Ez elküldi a SIGINT jelet a folyamatnak, ami technikailag csak egy kérés – a legtöbb folyamat teljesíteni fogja, de egyesek figyelmen kívül hagyhatják.

Ctrl + Z : A futó folyamat felfüggesztése. Ez elküldi a SIGTSTP jelet a folyamatnak. A folyamat későbbi előtérbe való visszatéréséhez használja a fg process_name parancsot.

Ctrl + D : Zárja be a shell-t. Ez egy EOF (fájl vége) jelzőt küld, és kilép, amikor megkapja ezt a signált. Ez hasonló a exit parancs futtatásához.

Ctrl + L : A képernyő törlése. Ez hasonló a „clear” parancs futtatásához.

Ctrl + S : A képernyő összes kimenetének leállítása. Ez különösen akkor hasznos, ha sok hosszú, részletes kimenettel rendelkező parancsokat futtatsz, de nem akarod magát a parancsot a Ctrl + C billentyűkombinációval leállítani.

Ctrl + Q : A kimenet folytatása a képernyőn, miután leállítottad a Ctrl + S gombbal.

Ctrl + A vagy Home : Ugrás a sor elejére.

Ctrl + E vagy End : Ugrás a sor végére.

Alt + B : Menjen balra (vissza) egy szóval.

Ctrl + B : Menj balra (vissza) egy karaktert.

Alt + F : Menj jobbra (előre) egy szót.

Ctrl + F : Menj jobbra (előre) egy karaktert.

Ctrl + XX : Váltás a sor eleje és a kurzor aktuális helye között. Ez lehetővé teszi, hogy a Ctrl + XX megnyomásával visszatérjünk a sor elejére, beírjunk valamit, majd nyomd meg a Ctrl + XX billentyűkombinációt, hogy visszatérjen az eredeti kurzor pozíciójához. Nálam ez nem működik, mert ehhez a beállításhoz a zsh-ban a historyból lehet válogatni. Így ne lepüdj meg, ha esetleg nem megy a dolog.

Ctrl + D vagy Törlés : Törli a karaktert a kurzor alatt.

Alt + D : Az összes karakter törlése a kurzor után az aktuális sorban.

Ctrl + H vagy Backspace : Törli a kurzor előtti karaktert.

Alt + T : Cserélje ki az aktuális szót az előző szóval.

Ctrl + T : Cserélje egymással az utolsó két karaktert a kurzor előtt. Ezzel gyorsan elírhatod az elírási hibákat, amikor két karaktert rossz sorrendben lett beírja.

Ctrl + _ : Az utolsó gombnyomás visszavonása. Ezt többször is megismételheted…

Ctrl + W : Kivágja a szót a kurzor előtt, berakva a vágólapra.

Ctrl + K : Vágja a kurzor utáni részt a vágólapra.

Ctrl + U : Vágja a kurzor előtti részt a vágólapra.

Ctrl + Y : Illessze be a vágólapról az utoljára kivágott dolgot.

Alt + U : Minden karaktert nagybetűsítsen a kurzortól az aktuális szó végéig, a karaktereket nagybetűvé alakítva.

Alt + C : Nagybetűs írás a kurzor alatt.

Ctrl + P vagy felfelé mutató nyíl : Ugrás a parancs előzményeinek előző parancsára. Nyomd meg többször a P-t az előzmények közötti visszalépéshez.

Ctrl + N vagy lefelé mutató nyíl : Ugrás a parancs előzményeinek következő parancsára. Nyomkodd meg többször az N-t, hogy előre lépjen az előzmények között.

Alt + R : Visszavonja az előzményekből kihúzott parancs módosításait, ha szerkesztette.

Ctrl + R : Megkeresi az utolsó parancsot, amely megfelel a megadott karaktereknek. Kezdje el beírni a parancs elejét és rákeres az előzményekben.

Ctrl + O : Futathatod parancsot, amelyet a Ctrl + R billentyűkombinációval talált.

Ctrl + G : Kilépés az előzmények keresési módból parancs futtatása nélkül.

Ahogy látod, vannak első olvasatban is hasznosak, de lesznek olyanok is, amiket soha nem használsz.

A videó linkje: