Tiling wm – hogyan válasszunk

i3wm és i3gaps
I3 ablakkezelő

Melyik tiling wm-et válasszam? Ez a kérdés merülhet fel sokakban, ha váltani akarnak. De erre nincs jó válasz, és itt a kinézet, “melyik tetszik jobban, azt választom” sem járható út. Itt kinézetben nincs olyan eltérés, mint egy plasma és egy openbox közt… Ha megnézel képeket, akkor olyan kicsi eltérést látsz a tiling wm-ek közt, hogy csak a mögöttes tartalom, a tényleges tudás lehet a választási szempont. Ez a legnehezebb, hiszen nem elég egypár képet megnézni, vagy egy videót, hanem valóban el kell olvasni a leírást.

Én csak annyit tudok leírni, hogy milyen gondolatok mentén választottam ki a saját ablakkelezőmet. De nem tudok egy átfogó, az összes ablakkezelőre nézve összehasonlítást adni, vagy táblázatba szedett formában a tulajdonságokat bemutatni. Ehhez sem tudásom, sem energiám nincs. Azt az alapot szeretném körbejárni, ami mentén már kirostálhatod a neked nem megfelelőket és csak azokat próbálod ki, ami technikailag megfelel neked. Neked! Ez a legfontosabb, mert az, hogy én az i3-ast választottam, az pontosan annyit jelent: nekem az jött be.
A tiling wm-ek kipróbálásánál nagyon jó dolgunk van. Olyan kicsik, egyszerűek, hogy villámgyorsan fel és le lehet rakni őket. Nem hoznak jelentős függőséget, a beállításuk is nagyrészt egy-két fájl. Jellemzően – ha egy másik felület mellett próbálod ki – nem fognak összeveszni azzal.

Vágjunk is bele!

Mikor nem kellene belevágni?

Bár senkit nem akarok lebeszélni a tiling wm-ekről, de ezek nagyon egyszerűen kinéző, nulla extra dolgot tartalmazó ablakkezelők. Itt majd mindegyiknél a billentyűről irányítasz, a jobb klikkes egér kattintás nem hoz fel gyorsmenüt, és nem lesz ikonsáv, startmenü és csillogó felület. Ha ilyenekre vágysz, akkor nem a te környezeted a tiling wm. Ha nem akarsz babrálni vele, vagy iszonytatóan maradinak tartod a konfigurációs fájlok szerkesztését, akkor szintén nem ez lesz a neked megfelelő irány. Ha nincs időd rá. Itt az elején sok idő, olvasás és keresgélés kell, hiszen senki nem úgy született, hogy ezeket ismeri!

Amit mindegyik tiling wm tud

Az ablakokat kezelni. De azt jól. Követi a a hagyományos, ortodox Linuxos filozófiát: legyen egy program, ami egy feladatot lát el, de azt jól. Az általam kipróbál hat ablakkezelővel semmi olyan problémán nem volt, ami technikai lett volna. Ezeknél nem ütközöl bele, hogy félkész, leteszteletlen funkciókat kapsz, valami nem, vagy csak félig-meddig működik. Az összes problémám a saját tudatlanságomból adódott. Vagy olyant vártam el, amit nem tud, vagy úgy akartam megoldani valamit, amit az adott tiling wm másképp oldotta meg.

Milyen ablaktípusokat tud a tiling wm?

Mi van? Ablaktípusok? Azok meg micsodák? Igen, jogos a kérdés, mert az a téveszme járja be a Linuxos közösséget, hogy a tiling wm csak annyit tud, hogy egymás mellett kis keretekbe megjeleníti a program ablakokat. Hát nem.
Én azért szeretem az i3-ast, mert az összes ablaktípust ami nekem kell tudja, és korrektül kezeli.

Bár a megnevezések eltérhetnek, de az alapok ugyanazok.

Tiling – azaz csempézős mód. Ez a hagyományos, megszokott mód. Megnyitsz egy ablakot, elfoglalja a monitor, megnyitsz még egyet, akkor felezi a területet, és két fél monitornyi lesz. Majd a következő is hasonlóan jár el. A módszer, hogy hova rakja eltérhet, de az alapja egy: az összes ablakot kicsempézi valami módszerrel. Itt már a módszer szerint eltéretnek a tiling wm-ek egymástól. Ha van olyan elrendezési mód, ami neked fontos, akkor az első választási ismérv elő is került.

Két fontos tényezőt érdemes átgondolni. Az egyik a manuális helymeghatározás lehetősége, azaz egy kijelölt részben jelenjen meg a tiling módba az új ablak. Soknál van ilyen lehetőség, soknál csak egyéb (pld. lebegő módban) trükk segítségével adhatjuk meg ezt a pozíciót. Nekem a lebegő mód jobban tetszik, így az i3-asnál azt használom. Az i3-asban ez a lehetőség elég gyenge, ha olyan kívánságod van, hogy a következő ablak egy konkrét pozícióban jelenjen meg, akkor nem lesz jó neked.
A másik – sokkal elterjedtebb – a függőleges, vízszintes felosztás lehetősége. Ilyenkor váltani tudunk, hogy a következő ablak milyen irányban ossza meg a képernyőt. Ezt a legtöbb tudja, így ha több nyitott ablak van, akkor relatív jól elrendezheted őket.

Ami extra igény lehet, és az i3 ezt kiegészítővel tudja is: a megnyitott ablakok előre definiált rendbe való átrendezése. Kellemes funkció! Nem létszükség, hiszen a legtöbb tiling wm-nél méretezni, és mozgatni tudod az ablakokat, de sokkal gyorsabb, ha ezt automatán tudja.

Teljes képernyős ablakok. Logikus elvárás, hogy egy aktív ablakot ki tud nagyítani teljes méretűvé. Azt jellemzően tudják, de válogatás közben nézz rá, hogy a kipróbálásra szánt tudja-e rendesen. Bár ki lehet cselezni a hiányát, hogy egy asztalon egy programot nyitsz meg, de ha egyéb ok nincs az olyan használatára, ami ezt nem tudja, akkor keress másikat, ami tudja. Ne korlátozzon az ablakkezelőd, ne kelljen átküldeni a nyitott ablakot egy üres asztalra, hogy ott egyedüli legyen és a teljes monitort kihasználja…

Halmozott mód. Ebben az esetben a nyitott ablakok egymásra kerülnek, maximális méretben, és valami módon váltogatsz köztük. Az egyik megoldás stacking-nak nevezett az i3-nál, ahol az ablak címke felül jelenik meg, egymás alatt a felső élen. A mások a tabbed, amit én fülesnek nevezek. Itt a régi regiszteres mappák módjára felül, de egymás mellett lesznek az ablak címek. Az ilyen halmozott módnak nagy előnye, hogy a maximális ablakméretet látod, és gyorsan válthatsz az ablakok közt. Ez az a funkció, ami már túllép a hagyományos tiling elven, és kényelmessé teszi a munkámat. Én kifejezetten ezért a megoldásért kedvelem az i3-ast. Sok nem tudja, így ha ez kell, akkor máris sok, kisebb tudásút el is felejthetsz.

Lebegő, azaz floating mode. Ez már nagyon szakít a tiling alapokkal, de nagyon hasznos megoldás. Egy ablakot lebegtetnek a többi felett, aminek a méretét könnyen változtathatod, és az ablakot mozgathatod. Ez jellemzően mindig az adott asztalom a többi felett lebeg. Kellemes kényelmi szolgáltatás. Több lebegő ablakot használva szépen berendezheted a munkaasztalt. Sok esetben, az i3-nál biztosan, ebbe a módba rakott ablak jól méretezhető, mozgatható (egérrel is) és a monitorok közt simán átvihető, szintén egérrel. Ha nehezebben szokod meg a tiling feületet, akkor ez a mód nagyon jól szimulálja a hagyományosabb ablakkezelést.

Sticky floating windows. Ez egy ragadós és lebegő ablak, ami az előzőtől annyiban tér el, hogy minden asztalon ott lesz. Olyan, mint egy PostIt cédula a monitoron. Hasznos, ha kell. Nem létszükség, sok tiling wm nem is tudja ezeket a módokat.

Van egy hibrid megoldás is, bár ez elég ritka a floating toggle is, ahol lebegő, maximális méretű ablakokat egymásra halmoz a rendszer.

Ezeken kívül még léteznek egyéb megoldások is.

Érdemes előre eldönteni, hogy neked mi kell, és az alapján leszelektálni a tiling wm kínálatot. Bár sok esetben megoldható, hogy szimuláljuk, kerülő módszerekkel ráerőltessünk egyfajta ablakkezelési módot arra, ami nem tudja, de az csak kényszermegoldás!

Ha már nagyvonalakban van elképzelésed az elvárt tudásról, akkor mindenképp nézd meg a beállítási lehetőséget is. Mennyi és milyen tulajdonságot tudsz állítani az adott ablaktípusnál? Minél többet annál jobb! Az első időben zavaró lehet, hogy sok az állítási lehetőség, de később – ha már egyedi megoldásokat akarsz – ez előny lesz. Nincs bosszantóbb, ha beállítok egy wm programot, majd pár nap múlva beleütközöm egy beállítási lehetőség hiányába. Kereshetek másikat, aminek a beállítása biztosan nem olyan, mint az előzőé, tanulhatom meg azt is…

Milyen nyelven konfigurálható a tiling wm?

Angolul! Jó választ 🙂 De most nem erre gondoltam. Sok tiling wm sima egyszerű beállítási fájlt használ (az i3 is ilyen), de vannak olyanok, amiknél a beállítás valami programnyelven történik. Például python nyelven. Ha ismered ezt a programnyelvet, akkor nincs gond, de ha nem, akkor kínlódni fogsz vele. A leírásban ott lesz ez is, ne utólag csodálkozz, hogy valami krikszkraksznak tűnő akármik lesznek a konfigfájlban. Nem lehetetlen egy-egy nem ismert nyelven sem a beállítás, de sok esetben azt látom, hogy az ablakkezelő megalkotója elvárja a magasabb szintű ismeretet is.
Csak érdekesség: van olyan tiling wm, aminél nincs is beállító fájl, hanem a forráskódot szerkeszted, majd a programot újrafordítod. Pár tized másodperc alatt újrafordítod, de azért nem egy kezdőnek való elgondolás.

Milyen a támogatása?

A támogatás alapvető eszköze a dokumentált program. Mindenre kiterjedő leírás a minimális elvárásom, ne kelljen fórumokon keresgélni, hogy valami alapvető érték, beállítási pont értelmezését megkapjam. Ilyen téren több tiling wm-nél lehetnek hiányosságok. Ha nincs számodra megfelelő leírás, akkor nem neked való az adott ablakkezelő. Hiába jó, ha napokig kutatsz egy-egy alapbeállás után. Itt kerül elő a tiling wm-ek egyik tulajdonsága: nem kifejezetten kezdőknek készültek, feltételezi az alkotó, hogy félszavakból is, vagy ami rosszabb a kódból is megérted a beállítást.

A másik támogatási terület a fórum, reddit, discord csatorna. Minimum egy, aktív és jó közösségű helyet találj, mielőtt az adott ablakkezelőt élesbe állítod. Az ilyen helyek elsősorban a régebbi kérdések és megoldások a fontosak, csak azután a kérdezési lehetőség. A kisebb forgalom egy-egy ilyen oldalon nem feltétlen gond, mert százezerszám használják ezeket az ablakkezelőket. Sok esetben kicsi a felhasználói köre, de annál segítőkészebbek. Mivel nem a “köznépnek” készültek, inkább a haladóbbaknak, akik tudják is, mit akarnak, így a a bunkó, toxikus trollok sem jellemzőek ezeken a fórumokon, mert ott nem lehet kis tudással okoskodni, ahol a fejlesztő is ott van.

Ha sem doksi, sem kérdezési lehetőség nincs, akkor az a tiling wm nem feltétlen a kezdő felhasználót célozza meg.

Bár szerintem nem kérdés, de én kiemelem: ha egy tiling wm-et nem fejlesztenek az nem feltétlen gond, hiszen ami működik, azt kell javítani, de ha támogatás sincs hozzá, akkor nem feltétlen kellene használni.

Milyen egyéb kiegészítői vannak?

Jellemzően semmi. Ami nem is meglepő, mert ezek egy funkciót, de azt jól betöltő programok. Esetileg, az ismertebbekhez készülnek lelkes felhasználók álltak kisebb, nagyobb kiegészítések. Ezeket is érdemes átnézni, mert érdekesek lehetnek.
Itt ne várjunk el több tucat kiegészítőt, plugint, bigyót, widget és egyéb hasonló finomságot. A tiling wm előnye a moduláris gondolkodás: mindent a megfelelő, de különálló programmal kell megoldani, neki az ablakkezelés a dolga.

Panelok, egyebekkel való együttműködés

Nagyon kevés olyan tilling wm van, aminek saját panelja van. Ez nagy előny, hiszen ha egy független panelt beállítasz, akkor azt viheted másikra is. Oké, de nem mindegyik panel és ablakkezelő egyformán szereti egymást. Választás előtt érdemes kicsit körbenézni, hogy az általad kiszemelt ablakkezelő és panel program mennyire jól működik együtt. Alapvetően nem lesz komolyabb problémád. Nagy a valószínűsége, hogy működni fog, de nem mindegy, hogy mennyire. A tint2 és a i3 nagyszerűen együttműködik, ami nem csak a jelenítsünk meg pár kijelzést témában merül ki. Az asztalok nem csak megjelennek, hanem azokon futó programokat is látni. Ami extra kellemes, hogy az asztal váltása, és az asztalok közi programmozgatás is megvalósítható egérrel. Szuper!

Egér és a tiling wm?

Bár sokak szemében ez szentségtörés és a tiling wm meggyalázása, de nekem fontos, hogy az ablakműveletek, mozgatás, váltás és a méretezés egérrel is elvégezhetőek legyenek. Ha te is így gondolkodsz, akkor még telepítés előtt a leírásban, a konfigurációs lehetőségek közt nézd meg ezeket!

Annyira megszokottá vált az egér, hogy szerintem alapeszköz. Érdemes olyan környezetet kialakítani amiben mindent jól használhatunk, ha kell a billentyűről, ha kell a panelról, ikonokról, de ha kell egérről vezérelhessük a működést.

Toleráns ebből a szempontból is az i3, mert nagyon jól megoldott az egér konfigurálása, és nem zárkózik el az egérhasználattól. De nem is kötelező használni.

Több monitoros működés

Igen, ez nem mindig sikeres. Ha több monitoros rendszered van, akkor előbb keress rá. majd csak azután telepítsd az ablakkezelőt. Jellemzően ez nem lesz gond, illetve a monitor működni fog. A problémát az jelenti, hogy a két monitoron ugyanaz a kép jelenik meg, és nem tudod rendeltetésszerűen használni.

Rendezhetőség

Ez már komolyabb utánaolvasást igényel, és az alcím igencsak homályos lehet első olvasatban. Nekem elvárás, hogy egy asztalt ahhoz a monitorhoz tudjam rendelni, amihez akarom. Elvárás, hogy egy programot egy asztalhoz rendeljek: azon nyíljon meg. Az is elvárás nálam, hogy egy program megnyitásakor egy előredefiniált mód nyíljon meg: méret, ablaktípus, elhelyezkedés és minden egyéb. Ezt az i3 alapból teljesíti, és ezért sem kerestem mást.

Összefoglalva: bár körbekérdezhetsz, hogy melyik tilig wm az amit ajánlanak, le is írnak sok jót róla. De itt érdemesebb előre legondolni, hogy mi az elvárás és mi az ami nem felel meg neked. Majd arra rákérdezni, hogy van-e olyan, de jobb talán ha egyesével felkeresed a honlapjukat, és magad jársz utána. Így a dokumentáltság, és egyéb olyan tulajdonságra is fény derül, ami neked fontos.
Én elkövettem azt a hibát, hogy előbb raktam fel egypár tiling wm-eket tesztelni, majd egy megtetszett, amit be is állítottam, majd akkor derült ki, hogy másikban van a füles megoldás alapból. Nem tudtam, hogy van ilyen, így nem is kerestem… Sokkal jobban járok, ha előbb elolvasok pár oldalt és kapásból csak azokat tesztelem amik ‘fülesek’.

Bár az elején jobb lett volna említeni: a tiling wm oldalakon jellemzően a középhaladó, haladó, profi stb. réteget emlegetik, mint felhasználói kört. Ez jellemzően igaz is, mert szokni és tanulni kell ezeket, intuitív mód nem fogod megtanulni. Így itt a valamire klikk, és elolvasom mit írt ki, vagy úgyis van grafikus felület és azon eligazodok téma nem fog játszani. De, és ez egy fontos DE: egy átlagos képességű, kissé elszánt felhasználó is simán használni tudja ezeket. Igen, fura! Igen, nagyon béna az ember az elején ezekkel! Igen, tanulni kell és beállítani! De az eredmény megéri, és a normálisabbakhoz annyi leírás van, hogy komoly gondot nem okozhat a konfiguráció.
Induláshoz érdemes az első ismerkedéshez egy beállított rendszert felrakni ilyen lehet a MagyArch, ami
BSPWM, i3, Spectrwm, Qtile, Herbstluftwm tiling wm-hez ad egy előre konfigurált alapot, induló leírást, plusz a csatornájukon videókat. Vagy az Arcolinux-nak is van különféle tiling-es ISO-ja.

Remélem segítettem valakinek, aki most kezdi elgondolni, hogy váltson. Előbb járd körbe melyik mit tud, és mi az ami neked jó.

Ami fontos és már említettem: én az i3-ast használom, mai nekem megfelel, de csak azért ne tedd fel, mert nálam az van és a “Lacinak jó, biztosan nekem is az lesz”. Ez rossz megközelítés! Napi szinten láttam, hogy emberek csak azért raknak fel Arch-ot, mert valaki Arch-ot használ, vagy váltanak disztribúciót, mert valakik váltanak. Ezzel elveszítik az önálló döntést, és a Linux legnagyobb előnyét: a választást. Ha mást követsz, akkor nem te választasz, a saját elvárásaidnak megfelelően, hanem valaki más.

Bár én is készítettem videókat az i3 és bspwm témában, de pár érdekesebbről ezen a csatornán is esik szó: https://www.youtube.com/channel/UCFniOt1xnZFQjcWz3ZF00Ag

Related Posts