Tippek

Table of Content

Linux tipp
Linux tipp

Egyes Linux programok nem működnek megfelelően olyan fájlokkal, ahol a fájlnév szóközt tartalmaz. Ami nagy hiba, mert a XXI. században már ez nem lehetne gond. Ezt az egyszerű megoldani egy, vagy pár fájlnál: átnevezzük a fájlt, lecserélve a space karaktert egy _ jelre. Ez szabvány megoldás, régebben is ezt használtuk.

Szóköz csere fájlnévben

A probléma akkor van, ha nem egy, hanem sokkal több fájlt kellene így átnevezni az adott könyvtárban. Erre vagy a fájlkezelő grafikus programot használjuk, ami vagy kényelmesen kezeli a csoportos átnevezést vagy nem. A másik megoldás a speciális fájl átnevező program keresése. Én már bemutattam egyet, ami nagyon jól megoldja ezt a problémát.
Aki már jobban kedveli a parancssoros megoldásokat és pld. rangert használ, gyorsan megoldhatja ezt, hiszen sok programban az átnevezéshez egy (jellemzően nvim stb.) program kerül meghívásra. Itt az átnevezés gyakorlatilag egy szövegszerkesztőben történik, ahol az összes csere műveletet megoldhatjuk.
Az nvim alatt és a :%s / /_/g nem túl összetett parancsot használom.

Felmerülhet az igény, hogy egy lépésben, gyorsan és egyszerűen egyéb program
nélkül oldjuk meg a problémát. Ezt is megtehetjük. A megoldás egyszerű:

Először lépjünk be a könyvtárba cd-vel:

cd /saját/könyvtár

majd

for f in *; do mv "$f" \`echo $f | tr ' ' '_'\`; done

paranccsal az összes space karakter átírható _ aláhúzás karakterre. Itt is igaz: vannak más módszerek is. A parancssor nem egyszerű, így érdemes egy szkriptet írni rá.