tmp könyvtár növelése

Table of Content

Linux kezdő
Linux kezdő

Egy rövid bejegyzésben kis trükköt osztanék meg. Bár nagy a valószínűsége, hogy nem lesz rá szükséged, de jó ha ismered ezt is. Hangfájlokat vágtam az ocenaudio-val és kiírta, hogy bizony elfogyott a /tmp könyvtáramban a hely. Ami igencsak meglepő volt, hiszen 256-os lemezen van a rendszer, és maximum 30-32giga a telepítésem. Azt tudni kell, hogy az ocenaudio-ban több fájlt is megnyithatok, majd szerkesztés után párhuzamosan konvertál, ment, így gyorsabba munka. Kis kutakodás az interneten, és már képbe kerültem. A /tmp nem egy dinamikusan változó méretű könyvtár, hanem van egy maximális mérete, amit a Linux rendszer hoz létre. Ez jellemzően alapesetben a memória fele. Szóval nem egy olyan, mint a dokumentum könyvtár, ami addig terjeszkedik, amíg kell, és el nem fogy a hely a lemezen. Az okokat, és a technikai hátteret most nem írnám le, ha érdekel, akkor ezer leírást találsz róla. Ha alapból kicsi számomra az ideiglenes fájlokat tartalmazó rész, akkor meg kell növelni. Amire egy egyszerű parancsot találtam:

mount -o remount,size=20G,noatime /tmp

Ahogy látod én 20gigára emeltem fel, ami nekem elegendő. Természetesen sudo kell!

Így elegendő helyet kapnak az ocenaudio ideiglenes állományai, és ha újra indítom a gépet, visszaáll a normál, alap érték.

Jogos kérdés: miért nem veszem feljebb az alapértéket? Mert jellemzően elegendő a „memória fele” a /tmp méretének. Ha kell egy mozdulat és máris megnövekedett ez az érték. Eddig csak egy-két programnál és sok fájl együttes megnyitásakor kevesellte a rendszer.

Két kiegészítés érkezett a témához. Az egyik (cubixx írta) fontos: ez a terület egy, a memóriába helyet foglaló tárhely. Így a memória méretet nagyon korlátozza a maximális méretett. Így a megszokott memória fogyasztás és a /tmp mérete ne haladja meg a tényleges összmemóriádat. Itt is igaz, amit mindig mondogatok: RGB villogó izék helyett a fizikai memória vétele jobb befektetés.

Mi történik ha elfogy a memóriád? Azaz nyitogatsz egy programban (jelen esetben az ocenaudio-ban) fájlokat és egyre több /tmp-be kerülő adat van, ami – mint felhívták a figyelmet – a memóriába kerül fel. Semmi. Az ocenaudio amikor érzékeli, hogy igencsak fogyóban van a hely, jelzi, hogy ez túl sok, és kilép. Ha pedig vágás közben fogyunk ki? Az oceaudio simán rákérdez. hogy kevés a hely és melyik lemezt használja ezentúl. Előtte lelassul a rendszer, amit rögvest észreveszel, így felszabadíthatsz memóriát.

Mi van ha drasztikusan teletömöm a /tmp könyvtárat, azaz a memóriát adattal? Én ezt úgy oldottam meg, hogy a memória + swap méretben készítettem el a/tmp könyvtárat, majd dd -vel egymásután 5gigás fájlokat hoztam létre. Amikor teljesem elfogyott a memória és a swap simán kidobott a bejelentkezésre a gép és ennyi. Azaz nem lesz túl nagy gond, maximum a ne mentett adataid vesznek el. Ami miatt érdemes cubixx figyelmeztetését észben tartani: korlátosan hozhatunk létre ilyen /tmp könyvtárat.

A másik észrevétel szintén jogos, de nekem nem kell: az fstab-ba is létrehozhatunk ilyent, állandóra. Nekem bőven elég volt eddig az alapérték, ami a memória fele. Így a habi egy-két alkalommal, a fenti gyors, de ideiglenes megoldást használom majd.

Related Posts