todo.txt és egy grafikus megoldása

Zim, a jegyzetelő
todo.txt

A napokban jelent meg egy videóm a MLV csatornámon, ami egy todo.txt kezelő, azaz teendők listáját kezelő grafikus programot mutatott be. Ott ígértem, hogy készítek hozzá egy kis magyarázatot miért is érdemes a todo.txt -féle programokat használni. Bár szerintem mindenki tudja és átérzi a listák hasznát, kevesebben írogatják fel a feladataikat. Sok könyv, cikk foglalkozik a teendő listákkal, az „írd fel, mert azt megteszed” gondolatokkal. Én ezt a felét nem is nagyon elemezném, hiszen aki eljutott az olvasással idáig, neki már van indíttatása egy lépést tenni a listázás felé.

Miért a todo.txt típusú listák?

Számomra fontos a program, és az disztribúció függetlenség. A todo.txt egyszerű, sima szöveges állomány. A felépítése nagyon egyszerű, és minden szövegszerkesztővel olvasható és írható.
Így semmiképp nem esem abba a hibába, hogy egy programot csak azért kell használnom, hogy a fájlt egyáltalán meg tudjam nyitni. Nincs a sima szövegnél egyszerűbb, hordozhatóbb és kisebb méretű megoldás a tárolásra. Egy program frissítés hibája, vagy esetleg a fejlesztő befejezi a karbantartást stb. téma nem érint. Sem az adott programhoz, sem pedig egy speciális fájlformátumhoz nem leszek kötve.

Jól olvasható?

Igen, mert nem csak megnyitható, de értelmezhető is az állomány. A szerkezetéről, az alap szerkezetéről a todotxt.org oldalon kaphatsz infót. Ha beleolvasol egy fájlba látni: nem okozhat gondot – még alaposabb tanulmányozás nélkül sem – egy újabb bejegyzés létrehozása.
Mivel nagyon laza, pár megkötést tartalmazó a szintaktika gyorsan, és csak a billentyűzet használatával, begépeléssel kaphatom meg a következő sort.

(A) 2021-06-07 Saját hang javítása due:2021-06-0

A todo.txt formátuma nem írja elő az összes lehetőség használatát, de lehetővé teszi a programoknak, hogy mást is használjanak. Így ha az alap megoldás kevés, minden további nélkül egy, vagy több plusz mezőt beilleszthetsz.

Jól kezelhető a todo.txt

Bár általában nem több száz sorról van szó, így szemmel is olvasható, de a keresés egy todo.txt-ben egyszerű: bármely sima szöveget feldolgozó, akár parancssoros eszköz kezelni tudja. A grep, a sed, az awk stb. jó szolgálatot tehet. Nem kötelező, sőt jellemzően nem is használom, de jó tudni, hogy egy cserét, vagy egy keresést, szortírozást megtehetek.

Egyszerű, és nem kell pilótavizsga hozzá

A todo.txt egyszerű megoldású, könnyen megtanulható, de megfelelő funkciókkal rendelkezik. Dátum, projekt, context, és prioritás szerint kategorizálhatom a feladatokat. Ez alapesetben elegendő, és kis fantáziával jól használható megoldás.
Mi az ami nem jó nekem? Akár grafikus, akár terminálos programokat próbálgattam, melyek „csak” listák voltak. Ezek simán felsorolták a teendőket, majd ami kész azt törölhettem. Nulla rendszerezettséggel, semmi szortírozással. Bár szeretem a minimalista témát, de ez kevés.
A másik véglet már nem a teendő lista gépi megfelelője, hanem valami szinten projekt menedzser program. Több-kevesebb tudással, de mindenképp összetettebb feladatra kihegyezve. Ez már túlmutat a „gyorsan beírom, és majd megcsinálom” elven. Alap felhasználásra – nekem – a hatékonyság is fontos: a beírás, a jegyzetelés ne legyen több, mint a munka elvégzése. Legyen egyszerű és gyors, mert ha sok a beírási idő, vagy több, mint a begépelési idő a rendezés, akkor már nem feltétlen írom be az egyszerűbb teendőket.

Miért a sleek?

Fél tucat nagyon jó programot próbálgattam, és a sleek-nél maradtam. A todo.txt-féle megoldásnak előnye a programválaszték, így lehet válogatni.
A sleek előnyeit a videóban elmondtam, így csak pár szóval agitálok mellette.

  • A bejegyzés, a feladat hozzáadása egyszerű: be kell gépelni, így nem kell (bár van lehetőség rá) egérrel keresgélni, és kattogtatni.
  • A projekt, context jelének (+ illetve a @) beírása után azonnal megjelenik a már meglévő projekt, context szövegválaszték. Így nem kell gondolkodni, hogy pontosan mi is volt a megnevezés. Itt fontos a pontosság, a betű szerinti egyezés, hiszen ezek szerint lehet lekérdezni egy-egy kategóriát.
  • A szortírozás, sorba rendezés, leválogatás egyszerű, és gyors. Megnyíló oldalpanel és egy kattintással kiválaszthatom a kategóriát, prioritás stb.
  • Hatékony. Itt ez a szó a legfontosabb, mert nem a teendő listákkal szeretnék foglalkozni, hanem villámgyorsan létrehozni, majd szelektálni a feladok közt. Sokan ellenérvnek hozzák fel a tervezés ellen: sokkal többet foglalkoznak egyesek a tervezéssel, a listázással, mint amennyi energiába a tényleges munka kerül. Ez így is van sokszor. Pont ezért kell olyan eszközt, programot választani, ami hatékony, nem veszi el az időmet, nem csábít a különféle plusz, sok esetben felesleges teendőre.

Jó todo.txt használatot!