Arch Linux csomagkezelés – CLI

Az Arch alapú rendszerek a pacman programot használják a csomagok kezelésére. Ezzel telepítünk, törlünk vagy szerzünk információt a programokról. Bár jellemzően kezdeti időben grafikus felületen telepítünk programokat, de mindenképp érdemes megismerkedni a terminális, parancssori csomagkezelés alapjaival. Ezekkel hatékonyan elvégezni a munkánkat.
Rendszergazdai jog kell, azaz vagy rendszergazdaként (root) lépsz be, vagy a parancs elé teszed a sudo-t.

Gyors frissítés, adatbázis frissítéssel

pacman -Syyu

A paranccsal az Arch Linux rendszeredet frissíted, előbb az adatbázist, majd a rendszert frissíti, kérdés nélkül. Így egy sor begépelésével, és a jelszavaddal a lehető legfrissebb Arch Linux rendszerre frissíthetsz. Rendszergazdai jog kell, azaz vagy rendszergazdaként (root) lépsz be, vagy a parancs elé teszed a sudo-t.

Keresés:

pacman -Ss kulcsszó

Az adatbázisban keres a megadott kulcsszóra, így megtudhatod a tárolókban lévő programcsomag teljes, pontos nevét és egyéb adatokat is közöl.

Telepítés:

pacman -S programneve

Egy program telepítése ezzel a legegyszerűbb. A név megadása után ellenőrzi annak meglétét, és a megfelelő függőségekkel is felajánlja telepítésre. Majd rákérdez, hogy valóban telepíteni akarod, engedélyezés után fut le.

Csak a telepített csomagok közt keres:

pacman -Qs kulcsszó

A telepített programok közt keres, és azokról ad információt.

Infó szerzés:

pacman -Si programnév

Teljes körű információt ad az adott csomagról. Hasznos, és informatív.

Törlés:

pacman -R programnév

A telepítés ellentétje. A megadott csomagot távolítja el.

Helyi fájlból telepítés

pacman -U elérési út/programnév.tar.gz

Internetről letöltött Arch Linuxhoz készült csomagok helyi telepítése. Ilyen esetben is ellenőrzi a függőségeket, és telepíti őket.

Árva csomagok eltávolítása:

pacman -Rns $(pacman -Qtdq)

Bár az Arch Linux csomagkezelése precíz, de előfordulhat, hogy program törlés után egyes függőségként felkerült csomagok nem törlődnek. Ezeket érdemes eltávolítani a fenti paranccsal.
Ha nincs olyan csomag, amit el kell távolítani egy „hibaüzenettel” lép ki: hiba: nincs megadva egyetlen cél sem (használja a ‘-h’-t segítségért). Ez termesztés, hiszen a pacman -Qtdq nem talált árva csomagot, így a pacman -Rns úgy értelmezi, hogy nem kapott megfelelő eltávolítandó csomagnevet. Bár hibajel, de nyugodtan léphetünk tovább.

A pacman rendszergazdai jogot vár el. Így használatakor kiemelten figyeljünk a pontos munkára!

Category: Arch linux