Albert – Az univerzális kereső

Albert, a kereső Linux alá
Albert, a kereső Linux alá

Keresés… Ez az egyik leggyakrabban előforduló általános tevékenységünk: akár az interneten, akár a fájljain közt, akár egy-egy program futtatásához. Ideális lenne, ha ezt egy programon belül tudnánk megoldani és nem kellene ehhez külön-külön program. Sok megoldás van Linux alatt, én egy grafikus programot mutatok be, ami egyszerű és nekem teljesen megfelel. Keres, és ha kell indítja is az alkalmazást… Ennél több nem is kell. Így nem csak megkeresi a kívánt fájlt, hanem ha kell, el is indítja, így le is cserélheted a start menüt erre.

Albert: az univerzális kereső a Linux alatt

Ha Arch Linuxot használsz könnyű helyzetben vagy, hiszen a tárolókban helyet kapott. Ha más Linux rendszert használsz, akkor az Albert oldalán lévő leírást kövesd. A legtöbb disztribúcióhoz megtalálod a kész fájlt, így ott sem lesz gond a telepítés.

Az egyszerű telepítés után már csak indítani kell. És be is kell állítani! A beállításra érdemes figyelmet fordítani, mert sok lehetőséget ad. Ha jól állítod be, akkor nagyon kezed eszköz lesz számodra.

Az Albert univerzális kereső beállítása:

Háromfüles beállító panelt kapunk, az utolsó az „About”, azzal nem kell sokat foglalkozni.

Albert beállítási panel
Albert beállítási panel

A General fül már érdekesebb az albert univerzális kereső beállításánál. Két oszlopban pár beállítást látunk. Gyakorlatilag nem jelent egyik sem különösebb kihívást. Ami fontos a Hotkey, én az F12 gombra tettem, amit amúgy sem használok másra. Ezzel a gombbal indíthatod az albert univerzális keresőt, és kapod meg a kereső panel.

Frontend-nél én a Widget… modellt választottam. Ha nem elég neked az amúgy jól témázható megoldás, akkor saját beállításokat is tudsz konfigurálni. Erről van leírás az albert univerzális kereső oldalán, de nekem megfelel az, hogy a meglévő témák közül a jobboldali panelben kiválasztottam egyet.

A többi beállítás nagyon egyéni, ki úgy szereti, ha automatikusan indul a bejelentkezésnél, vagy éppen a scrollbar is legyen a keresésnél, stb. azt mindenki maga dönti el.
Bár ritkán használom, de az albert univerzális keresőben van egy terminál lehetőség is, ha kiválasztod a megfelelő kiterjesztést. Ezen a panelom adhatod meg, hogy melyik terminált nyissa meg ehhez.

Én a „Send telemetry”-t letiltottam, nem kell, hogy küldjön adatokat.

Ennyi az albert univerzális kereső beállítás általános része. Ami ennél sokkal fontosabb, és több átgondolást kíván az „Extensions” fül.

Albert beállítási panel
Albert beállítási panel

Itt adhatjuk meg hol keressen. Így csak arra térek ki, ami általános használtra szükséges, vagy érdekes. A legtöbb lehetőségről van leírás. Ha most használod először az albert univerzális keresőt, akkor érdemes tíz percet rászánni a kiterjesztések megismerésére.

Albert beállítása

Applications – Nyilván a programjaink közt is szeretnénk keresni. Ezek azok a programok, melyeknek van .desktop bejegyzése, azaz nem a terminális programok. Hasznos, kb. azt a funkciót tölti be, mint a legtöbb „Start” menüben lévő kereső mező. A megtalált alkalmazást indítani is tudjuk, ha a nevére kattintunk. Szuper, nem csak megkeresi, indítja is a porgramokat.

Calculator – Komolyabb számolásokra is képes számológép, bár nekem nem kell, de biztosan lesz, aki kedveli.

Chromium – A böngésző könyvjelzői közt keres, ami praktikus is lehet.

External extensions – Elavult bejegyzés, ha régebbi kiterjesztést installálsz hozzá, akkor az ide kerül. Az újak már a „Python” alatt lesznek.

Files – Fájlok közt kereshetsz. Bár az eddigi lehetőségekhez is van beállítási panel, de azt a állományok közti keresést érdemes jobban átnézni. A „hol keressen” és a „milyen fájlok” közt fontos beállítás, illetve a „rejtett fájlokat is indexelje” lehet nagyon kellemes. Sok „rejtett” config fájl van, amit gyorsan megtalálunk ha szerkeszteni akarunk, ha ez be van kapcsolva. A „Scan interval”-t is érdemes nagyobbra venni, mert ne fusson le (szerintem) az indexelés gyakran. Nagyobb fájlrendszerben ez erőforrást foglalhat le. Fontos tudni, hogy alapesetben a saját könyvtárakban keres, ha globálisan is használni akarod, akkor add a / -t is.

Aki ennél mélyebben szeretné beállítani az albert univerzális kereső fájlkeresési, indexelési megoldását, annak a leírást érdemes elolvasni majd az ott ajánlott config fájlokat szerkesztve nagyon jól testre szabhatja a keresési indexet. De enélkül is nagyon profin be lehet állítani.

Firefox – A böngésző könyvjelzői közt keres

Hash generator – Hash generálása, nekem nem kell.

MPRIS – Média lejátszáshoz kapcsolódó lehetőség

Python – Külső beépülők, ezek közt sok érdekes és kevésbé érdekes található. Egyes elemek elvárnak telepített függőségeket, így ha a pipa mögött nem egy zöld pont, hanem egy piros x lesz, akkor valami hiányzik. Ha a kiterjesztés nevén tartod a kurzort egy kis idő múlva egy súgó jelenik meg, így akár a kiterjesztés működéséről, akár pedig a hiányolt programról infót kapsz. Ha pedig a névre kattintasz, akkor a kiterjesztés könyvtárába ugorhatsz. Pár érdekes is van, így mindenképp tallózd végig a lehetőségeket!
Arch Linuxot használok, így az aur, awiki és a pacman lehetőségeket be is kapcsoltam. Így ha a keresőbe az „aur albert”-et írom, akkor az AUR-ban keres, és ha a kiválasztottra kattintok, oda is ugrik.

Secure Shell – ssh

Snippets – Megadhatsz egy Title, azaz címet és egy hosszabb szöveget. Ha az albert keresőbe beírod a Title szövegét, akkor a hosszabb szöveget a vágólapra másolgatod. Így egy-egy gyakrabban használt szöveget tudsz gyorsan bemásolni a vágólapra. Szuper megoldás. Nem találtam korlátozást a szöveg hosszára.

System – Rendszer leállítás stb. is lehetséges. Praktikus, de máshol is megoldható. Ha ránézel, megérted a működését.

Terminal – Ha beírod a > (Alt gr + y) akkor terminál parancsokat tudsz kiadni. A terminált nem fogja helyettesíteni, de gyors megoldásnak megfelel.

Websearch – A webes keresőket tudod megadni, amivel keressen. A kereső mezőben meg kell adni a „Trigger”-t majd azután beírni a keresett szót. Természeten bővíthető, és ami az alapbeállításból nem kell. azt el is tüntetheted.

Pár érdekes kiegészítő itt található:

https://github.com/BharatKalluri/Albert-Extrashttps://github.com/BharatKalluri/Albert-Extras

Az albert univerzális keresőt Arcolinux alatt teszteltem 2020. januárjában.

Ha tetszett a cikk, akkor iratkozz fel a hírlevélre. Így nem maradsz le a következőről sem!


Related Posts