Vegyes gondolatok Linux kezdőknek I.

Linux kezdő
Linux kezdő

Ez egy, a Magyar Linux Videók csatornán megjelent videó kiegészítő anyaga. Itt sokkal könnyebb linkeket, videókat ajánlani. A célom ezzel (és a következő) videóval, hogy pár általános teendőre hívjam fel a kezdő Linuxos társaim figyelmét. Gyakorlatilag újat nem mondok. A diakockákhoz, az adott témához ajánlott kiegészítéseket mindenképp nézd meg, olvasd el.

Alapállás: van egy Linuxod, ami működik, nincs hardvergond, és van interneted. Van egy tudásbázis kezelő eszközöd 🙂

0. lépés – Ha letörölted a telepítési médiát, akkor rögvest készíts egy újat. Akár grafikus, akár parancssoros megoldás létezik rá. Kiemelten fontos, ha csak Linux van a gépeden, és nincs egy tartalék géped.

Új USB kiírása telepítőnek

1. lépés – Fogadd el, hogy a Linux nem Windows. Más, másképp kell gondolkodni, ha ezt használod. Azt is, hogy tanulni kell, sokat! Nagyon sokat!

Winfos?

2. lépés – Alap telepítési programokat ismerd meg. Ne csak a gyárilag adott, sok esetben nagyon szép, de nem a legideálisabbat adják alapból Legalább egy alternatív grafikust és CLI módot is.

Arch alapok videó
Arch Linux alapok cikk
Synaptic debian alapra

3. lépés – Rakj rendet a gépeden. Rendezd el a lemezeidet, partícióidat, úgy, ahogy neked jó. Én azt el tudom mondani miképp raktam össze a partíciókat, logikusan, és okkal. Ha nem megfelelően telepítettél, most még különösebb veszteség nélkül újra rakhatod a Linuxodat…

Particionáló, csatoló eszköz videó
Swap partíció vagy swap fájl
Spacefm fájlkezelő, amit mutogattam videó
Kiegészítők a Spacefm-hez

4. lépés – Frissítés. Te vagy a rendszergazda, és ez nem Windows! Neked kell frissíteni a rendszert. Ez disztribúciónként más, de maximálisan három parancs a terminálba. Alakítsd ki a rutint!
Ha kell a megfelelő plusz tárolók beszerzése: a legtöbb rendszerhez érdemes plusz tárolót beilleszteni, ami egyszerű! Készítsd el a neked megfelelő dokumentum struktúrát.

Mentési program: egyszerű, grafikus – videón

Itt jegyzem meg, hogy ha bármelyik cikkemmel, videómmal kapcsolatban építő jellegű gondolatod van, azt oszd meg velem. Vagy a linuxvideok/ide tudod mi jön/protonmail/ide is/com címre, vagy a https://discord.gg/7DdbM9g discord csatornán elérsz.

Related Posts