Vélemény – openbox

Table of Content

Zim, a jegyzetelő
Zim, a jegyzetelő

Openbox! A múltkori openbox videó után kaptam egy érdekes megjegyzést: minek erőltetni az openbox felületet Linux alatt? Ez egy jogos kérdés! Nyilvánvalóan senki nem erőlteti az openboxot, vagy egyéb ablakkezelőt, felületet a Linuxon. Hiszen azt használsz, ami számodra megfelelő. Bár több cikket írtam az openboxról, és készült pár alap videó is, de most szeretném összefoglalni azokat az érveket, gondolatokat, amelyek mentén én az xfce és az openbox mellett döntöttem. Ahogy látni, én nem csak az openboxot, hanem az xfce-t is használom. Ennek egyszerű az oka: az Arcolinux ezzel a két felülettel (illetve egy harmadikkal a i3-al) érkezik. Mind a kettőt kellemesnek és jónak találom. Azaz még véletlenül sem szeretném azt az érzetet kelteni valakiben, hogy az egyik ablakkezelő, illetve felület jobb, mint a másik! Azt használd ami neked megfelel.
Én el tudom mondani, hogy én miért a openboxot szeretem, hiszen már régóta – körülbelül három-négy éve – mindig visszatérek ehhez a felülethez.

Miért openbox Linux alatt?

Általában azt az érvet szokták felhozni, hogy kis erőforrás igényű. Ez teljesen igaz. Tapasztalatom szerint a egyik legkisebb memória és processzor igényű olyan felület, ami szépen kirajzolja az ablakokat és kellemes a szemnek is. Azaz az openbox teljesen alkalmas régebbi, kevesebb memóriával vagy kisebb processzorral rendelkező gépekhez. Nagyon takarékosan bánik a memóriával! Így megtartja azt a jó Linuxos szokást, hogy nem a rendszer hanem a felhasználói programokhoz kerülnek az erőforrások. Gyors és kényelmesen használható. Bár a mai gépeken ahol 16 gigabájt memória már talán a kisebb gépek jellemzője – nekem pont ennyi van és elegendő -, és jellemzően nem egy kis Pentium dobog a gépben, miért lényeg a erőforrás takarékosság? Azért, mert ha a felület, illetve ablakkezelő sok energiát, sok erőforrást használ, akkor kevesebb jut a felhasználói programoknak. Ez jellemzően nem nagy probléma, inkább elvi dolog, hogy az használja el az erőforrást, ami hasznot is hajt. Legalábbis szerintem.

Kinézett és az openbox

A következő gondolat, ami számomra nagyon fontos: jól konfigurálható a kinézete. Annak ellenére, hogy rengeteg téma, és nagyon-nagyon bő lehetőség van a kinézet szerkesztésére, egyszerű, letisztult a felület, és esztétikusan néz ki az openbox. Nincs rajta csili-vili előugró animált ablakok rengetege. Bár ha ilyenre van igényed, akkor tudsz ilyen attraktív kinézetet is felrakni rá. A compizról már volt szó egy videóban. Alapesetben egy „szerény”, de jól kinéző felületet fogunk kapni: legtöbb disztribúcióban sem panel, sem háttérkép, sem semmi nincs az induláskor. Számomra nagyon kényelmes: nem kap alapértelmezett kompozítáló eszközt. Gyakorlatilag a kompozítáló eszközök között tudsz válogatni, azt teszed fel, ami neked tetszik. Jelenleg a compton, illetve az új nevén a picom fut nálam. Bőven elegendő! Az árnyékolás, átlátszóság és egyéb beállítás, amit ő meg tud nekem tenni messze több, mint ami kell.
De ha valakinek egy komolyabb, szebb és izgő-mozgó attraktív felület kell, akkor be tud aktivizálni majdnem bármilyen komposztáló eszközt openbox alá. Ezekkel nekem igazából nagy tapasztalatom nincs, mert a szerényebb kinézetet kedvelem. Bár egy ideig a compizt használtam, de kikopott, maradtam az egyszerűbb árnyék, átlátszóság és alap beállítással is jól működő compton.

Az openbox testreszabható!

Az openbox mellett erős érv, hogy teljesen testreszabható. Itt a megszokott módon a testreszabáson nem a témákat, és egyéb kinézet kezelés területét értem, hanem az ablakok kezelése, elhelyezése, gyors billentyűzet és egyéb beállítási lehetőségeket. Erről már van egy kis videó, ahol a gyorsbillentyűket illetve az alapbeállításokat, az openbox működését bemutattam. Nagyon kényelmes grafikus felületen beállítod a főbb jellemzőket, majd ha gyorsbillentyűket szeretnél hozzáadni kis szövegszerkesztéssel villámgyorsan megteheted. Kiemelném, hogy a videóban bemutatott gyorsbillentyűk beállítási mód az nagyon az alap, és ennél lényegesen szofisztikáltabb, pontosabb beállításokat is tud.
A leírása bőséges, és egyértelmű, Google fordítóval szoktam – kevés angol tudással rendelkezem – olvasgatni a leírásokat és egyértelmű, világos példákkal teletűzdelt leírásokat kapunk az openbox haladóbb beállításához. A kívánalmainak megfelelően gyorsan, és különösebb extra programot installálása nélkül be lehet állítani.

Az openbox stabil

Hasonlóképpen fontos érv: stabil. Az openboxot eddig csak akkor tudtam lefagyasztani, amikor a processzor teljesítmény állogattam, és az nem mindig volt túl sikeres… Használat közben egy beállított openboxot nem sikerült még lefagyasztani. Ami nagy előny! A stabilitását segíti, hogy önmagában a program, az openbox nagyon kicsi. Így csak kevés hibalehetőségre van lehetőség a kódban. Ez a kicsinység adja a lehető legnagyobb előnyét.

Az openbox csak egy ablakkezelő, semmi több!

Semmit extrát nem ad számodra: csak egy ablakkezelő. Csak egy ablakkezelő, és arra te építkezel. Tudsz hozzá tenni panelokat, hiszen láttátok a videóban és a leírásokban, hogy én a tint2-est illetve az xfce alap paneljét is használom. De számos más, neked kedves panelkezelőt is hozzátehetsz. De hasonlóképp egyéb kiegészítő is használható.

Magad épített fel azt a rendszert, azt a környezetet, ami számodra fontos, és nincs semmi olyan plusz szolgáltatás, nincs olyan plusz kütyü a asztalodon ami számodra nem kell. Ki tudod választani azt a panelkezelőt, gyorsindítósávot, vagy a dokkolót, egyebet ami számodra fontos. Ha valamelyik pedig mégsem tetszik, akkor gyorsan és egyszerűen le lehet cserélni. Hiszen az openboxban nincs beépített olyan eszköz, ami esetleg számomra nem kell, felesleges, vagy mást szeretnél helyette. Nagyon jól össze lehet legózni picike kis tudással egy olyan felületet, környezetet ami pontosan azt tudja, ami számodra kell. Egyéb megoldásoknál (plazma, kde, gnome) már nem ilyen egyszerű a dolog, bár nagyon kényelmes, hogy egy komplett asztali felületet kapunk készen, de nekem jobb, ha mindent én szabályozok be.

Ha valakinek megtetszett ez a kis program, érdemes telepíteni. A legtöbb disztribúcióban ott van, és a tárolóból telepíthető.