Vésztervek?

Table of Content

Vésztervek? Igen, mert tegnap este a kedvenc Magyarch discord csatornán az egyik fejlesztő jelezte: kilép. Ma reggel pedig maga a csatorna is eltűnt. Most (2010.dec.22. reggel) annyit tudok, hogy nem fog megszűnni jó eséllyel a Magyararch, de elég kétséges számomra a további sorsa. Lehet, hogy folytatódik, lehet, hogy nem, hiszen a fenti események nem biztatóak.

Miért kellemetlen ez nekem?

Jogosan felvetődhet a kérdés, hogy ha nem vagyok fejlesztő, minek is foglalkozom ezzel? Mert én jellemzően egy disztribúcióra álltam át, amit több gépre is felraktam. Ha komolyabban gondok lesznek ezzel, akkor az engem is érint. Én munkára is használom a gépet, nem csak böngészésre, így nem jelent jót, ha problémák vannak azzal a disztribúcióval.

Ami jó hír

A Magyarch nem egy különálló disztribúció, ami erősen támaszkodik a saját tárolóira és számtalan – a rendszert érintő – saját fejlesztésű programja van. Alapvetően annyiban tér el az alap Arch rendszertől, hogy több előre beállított ablakkezelőt ad, amihez a a panelokat is előre beállította. Ez nem jelent áthidalhatatlan gondot. Minden fejlesztésüket kisebb munkával reprodukálni tudom, nem lesz komolyabb gond, ha már nem fejlesztenek.

Mit tehetünk?

Alapvetően semmi gond. Az első lépésben kell keresni egy nekünk megfelelő Arch telepítőt. Ez a mai világban már nem jelent gondot. Egyre több egyszerűen telepíthető Arch alapot adó disztribúció kerül be a kínálatba. Az egyik a CalamArch, ami nagyon kényelmesen, grafikusan felrakja az Arch rendszert. A másik a archinstall szkript, ami szintén gyorsan, de grafikus felület nélkül megteszi ugyanezt. Az archinstall egy szikárabb, kisebb rendszert rak fel, így ezt inkább a haladóknak érdemes használni. Ezenkívül még jó pár kisebb-nagyobb telepítést segítő disztribúció van. Ezekkel már a középhaladók is felrakhatnak egy működőképes alap „vanilla” Arch-ot. Itt nem térek ki a nagyobb Arch alapokra épülő disztribúciókra, hiszen nem a célom a minimális, de kellő alap felrakása.
Azaz az első feladat keresni kell mindenkinek egy neki megfelelő alapokat felrakó ISO-t. Majd biztos, ami biztos a kedvenc ventoy pendrájvon kipróbálni, hogy az működik-e a ventoy-al. Én pontosan azért szeretam a ventoy telepítős dolgokat, mert több ISO is felrakható a pendrájvra és így ha az egyik nem jó, akkor mehet azonnal a másik.

A rendszer alap telepítése után fel kell rakni a programokat, amiket használunk. Ez sem okozhat gondot, hiszen eddig is így volt. Érdemes más most összeírni egy telepítő szkriptbe az elvárt programokat és azt használni a telepítésnél.

Na és a Magyararch-os fejlesztések?

A következő lépés – ha megkedveltük a Magyarch-ot – a beállítás. Alapvetően ez nem másból áll, mint a konfigurációs állományok bemásolása a megfelelő könyvtárba. A https://github.com/search?q=magyarch oldalon kikeresed a kedvenc ablakkezelődnek megfelelő tárolót és azt rámásolod a telepítésedre. Ez gányolásnak tűnik, de egy telepítéskor is hasonló fut le: a megfelelő konfigurációs fájlokat a megfelelő helyre berakja a telepítés.
Ami már ennél sokkal haladóbb megoldás, ha a saját beállításaidról folyamatosan készítesz mentéseket, és azt állítod vissza. Így a saját beállítások megmaradnak. Én már évek óta hordozom a konfigurációimat, így napi rutin a mentésük. Villámgyorsan megkapom a számomra megfelelő környezetet, ha újra kell telepíteni a gépet…

Oké, de mi van, ha a github tárolók eltűnnek? Olyan nem lehetséges! – gondolhatja bárki. De igen, mert egy napja a discord csatornára sem gondoltam volna, hogy… Így minden egyéb előtt érdemes lementeni a github megfelelő tárolóját. Ami nem túl nagy feladat, hiszen a bal felső részen van erre lehetőség, illetve parancssorból is jól tükrözhető egy github oldal.

Tapasztalatok, összefoglalásként

Bármi előfordulhat, így mindig legyen egy „B” terv, ami a disztribúció megszűnése, vagy bármi ilyen probléma esetén elővehető.
Kicsit túlmutat a témán, de sajnos egy discord vagy egyéb csatorna sem örök. A tulaj bármikor lehúzhatja a WC-n, elveszik az ott felhalmozott tudás, vagy akár az ottani válaszadásba fektetett energiád. A Pit-es discord, wiki oldal stb. megszűnése nagyon jó példa erre: ment a nagy duma a tulajoktól, hogy közösséget építünk, sokan lelkesen adtak válaszokat, vitték a csatornát, majd egyszer csak letűnt a nagy semmiben a többéves munkájuk. Igen, a tulajosoknak joga van ehhez, nem is vitatom el a tulajok jogát! Igen, tudatosan írtam a tulajokat ennyiszer: nem közösségi média ez, ahogy a legtöbb közösséginek hazudott dolog sem. Van egy, vagy több tulaj, akinek a kezében ott a hatalom, és eliminálhatja a sok ember munkáját egy perc alatt. Ez van. Az igazi közösségi magatartás az lenne, ha már valaki valamivel nem tud foglalkozni, akkor átadja a stafétát másnak.
Ami lassan már rutin lesz, hogy azokat a nekem fontos infókat, melyeket érdekesnek tartok le kell menteni.