Villámgyors programtelepítés – MagyArch i3-ra

Linux kezdő
Linux kezdő

Amikor telepítjük a Linux rendszert, a MagyArch felajánl a beállítások végén sok programot pluszba telepítésre. Én ezzel nem szoktam élni, hanem utólag, a rendszer telepítése után manuálisan rakom fel a kívánt programokat. Bár elvileg kényelmesebb lenne gyorsan bepipálni ami kell, de nekem gyorsabb, ha utólag teszem fel őket. Miért? Mert ha valami oknál fogva a MagyArch rendszert telepítése nem lesz jó, akkor miért várjam meg, amíg a telepítéssel felrakja a felhasználói programokat is? Időbe telik a sokféle program letöltése, telepítése. A másik ellenérvem, hogy bár sokféle program van, amit kiválaszthatsz a listából, de nem minden, csak az elterjedtebbek. Így utólag mindenképp kell „kézzel” is telepíteni. Már sokan nem azt a módszert követjük, hogy egy listából sorba, egyesével telepítünk, hanem egy szkripttel oldjuk meg. Ez nem egy nagy találmány, de pár dologra érdemes figyelni, illetve nagy csalódásban lehet részed, ha nem jól csinálod.

Az én jelenlegi szkriptem: start.sh.tar, vagy itt vannak Zoli szkriptjei.

Miért jó a MagyArch Linux?

Mert csak azt rakja fel alaptelepítéskor, ami fontos. De azt gyorsan és korrektül. Így tíz perc alatt felmegy a rendszer nálam. Majd erre azt és úgy építek, ahogy az nekem kell. Nincs felesleges program, nem azzal kezdek, hogy takarítom a rengeteg plusz, soha nem használt programot.

Ennek van egy hátulütője, amit az előbb előnyként fogalmaztam meg. Ha egy MagyArch alaprendszer raksz fel, utólag sok programot kell telepíteni. Ami idő, ha rosszul csinálod.

Erre találták ki a szkriptesített telepítést. Erről szól a videó.

Ha a belinkelt szkriptemet, vagy Zoli tárolójában lévőket megnézed, láthatod, hogy a nagy része sima felsorolás: ezt és ezt telepítsd. Így semmi problémát nem okoz a testreszabása. Ha most egy Linux disztribúciót használsz, akkor már nincs is semmi más teendőd: összeírod, hogy mit szeretnél telepíteni. Igen! Már akkor, amikor egy rendszert használsz. Ilyenkor aktívan használt rendszernél derül ki, hogy neked mi kell, és nem csak kiszedegeted a # jelet, vagy visszarakod már telepítő szkriptjében. Annak nincs nagy értelme…

Gördülékeny program telepítés

Alaptelepítés, azaz nem sok minden lesz fenn, így mindenképp sok program kell majd. Előbb a rendszeredhez fontos rendszerprogramokat gondold át. Ezeknél előfordulhat, hogy hogy nem csak telepíteni, de indítani is kell őket. Ilyen volt a videóban a nyomtató, vagy a crond indítsa.

Ezután a programokat, melyeket használsz kell felsorolni. Favágó munka, de ha használat közben azonnal beírod a szkriptbe, amit használsz, akkor kevés marad ki. Jellemzően azok a kis programok maradnak ki, amiket pld. szkriptekben használok.

Ha kész van, akkor nézd át kétszer, mert egy-egy elütés miatt kimaradhat valami, vagy leállhat a szkript, ami nem kívánatos.

Majd a MagyArch Linux telepítése után lefuttathatod ezt a szkriptet, és gyorsan felrakja amit kell. Ha hibába ütközöl, akkor azt azonnal javítsd! Az átlag 2-3 órás program telepítés nálam a szkripttel 50 perc alatt lefutott.

Oké, ez nem volt egy nagy, innovatív találmány, de ha egyszer jól megcsinálod, akkor sokáig hasznodra lesz. De csak akkor ha karban is tartod. Új program telepítése után a szkriptet bővíteni kell. Ami nem nehéz, hiszen ha azonnal megteszed, akkor csak a program nevét a parancssorból kimásolod, beilleszted és…

Related Posts