Zim – a jegyzetelő segéd Linuxhoz

Table of Content

Zim, a jegyzetelő
Zim, a jegyzetelő

A cikkek egy részének nincs más célja, csak annyi, hogy olyan kevésbé ismert programokat mutasson be, melyek megkönnyítik az életünket. Maximálisan 5000 karakterben. Nem cél egy teljes leírás, csak a figyelem felkeltése! Ebben a részben egy jegyzetelő programot mutatok be. Azért vettem ezt a programot előre, mert a blogban megjelenő információkat érdemes lementeni. Vagy nem, ezt neked kell eldönteni… Méghozzá valami rendezett formában. Bár más területen, a kódok, kódrészletek rendezett gyűjtéséhez ajánlottam a codeMass programot.  Illetve a Joplin weblap mentő alkalmazást is bemutattam, videón.

Az információ a legnagyobb kincs, de ha az ömlesztve, rendezetlenül érhető csak el, akkor nincs nagy értelme. Nagyon sok jó jegyzetelő, információ rendező, tároló megoldás van, én egyet, a Zim nevűt mutatom be.

Zim, a Linuxos jegyzetelő

A Zim egy nagyon fejlett asztali wiki stílusú program. A sok jegyzetelő stb. közül három tulajdonsága emelkedik ki:

Szöveges tárolású, azaz a jegyzeteket sima txt szövegben tárolja. Így a Zim nélkül is megnézhető, megosztható egy mozdulattal.
Sok jegyzetelő saját adatbázisban, különféle formátumba menti a jegyzeteinket, ami akkor gond, ha nincs a gépen a program és mégis hozzá szeretnénk férni az adatokhoz.

A Zim a jegyzeteket könyvtárakban, fa struktúrában tárolja. Ennél egyszerűbb megoldást nehéz kitalálni.

Sok formázási lehetőséget ad, lehet csatolni mellékleteket és sok bővítési lehetősége van egyéb formázáshoz. Azaz nem csak egy jegyzet tároló, hanem komplett program az adataink tárolására.

A telepítése egyszerű, de ha így, hogy zim nem találod, akkor lehet, hogy nálad Zim néven fut. Használd a saját csomagkezelődet a telepítéshez. Önállóan! Arch Linux alatti telepítésről már írtam, azt a pár egyszerű parancsot mindenképp jegyezd meg.

Telepítés után meg kell adni a Zim adatbázisának a helyét, ezt érdemes olyan helyre tenni, amit le tudsz menteni és akkor sem törlődik, ha újratelepíted a rendszert. Arra figyelj, hogy a Zim nem tud titkosítani, a jegyzetek sima txt-ben vannak, így csak olyan könyvtárba tedd, melyhez más nem fér hozzá. Én Linux alatt a LuckyBackup-ot használom, amiről van videó is.

Zim jegyzetkezelő
Zim jegyzetkezelő

A Zim több jegyzetfüzetet is tud kezelni, így külön kezelhető minden téma.

A Zim nagy erőssége a fa struktúrába rendezhető jegyzetek: oldal/aloldal és azon belüli al-aloldal hozható létre, jópár szint mélységig. Az oldalak közt linkelni is tudunk, ami már természetes egy ilyen programnál, ha akarod egy nagyon jól kezelhető tudásbázis építhető fel. Bár elég munkaigényes az ilyen linkek használata, de akkor már nem vesz el sok időt, ha egy-egy új jegyzetnél rögvest belinkeled a releváns egyéb oldalakat is. Ha pedig jól kialakítod a fa struktúrát, akkor gyorsan megtalálod a keresett adatot, ismeretet, jegyzetet. Ne feledd el, adatbázist építesz,a mi nem egy napra szól. Nem egy nap alatt készül el. Annak nincs nagy teteje, hogy csak beszórd egy programba a karakterhegyeket, és ne találd meg a fontos infót ha kell. Már említettem két (Joplin, codeMass) programot, sejtheted, hogy nagy jelentőséget tulajdonítok a rendezettségnek.

Ami kellemessé teszi a használatot az a beszúrási lehetőségek. A megszokott

  • különféle listák,
  • képek,
  • dátum és idő
  • vonal
  • szimbólumokon kívül
  • képernyő képet, vagy
  • táblázatot
  • külső hivatkozást is beszúrhatunk.

Hasznos lehetőség egy to-do listához a jelölőgombos lista létrehozása, így nem csak egy jegyzetelőt, hanem egy to-do listát is kapunk. A beépített „Feladatlista” plugin aktiválása után a különféle lapokon elhelyezett ilyen listákat egy helyen kezelhetjük. Én már nem ezt használom a listafeladatokra, de egy időben nagyon szerettem.

A külső hivatkozásnál nem csak egy web linket kell érteni, hanem egy fájlt is belinkelhetünk.

A formázás menü 15 előre definiált alapformázási lehetőséget ad, plusz természetesen a megszokott karakterformázások.

Ha a formázásnál figyelünk a „címsor 1”-re és azt fejezet címnek használjuk, akkor a Tartalom panelnél ezek megjelennek és egy kattintással oda tudunk ugrani. Hasznos hosszabb dokumentumoknál, irományoknál.

A Zim több hasznos plugint is tartalmaz, melyekkel kényelmessé tehetjük a használatát. Ilyen az előbb is említett Tartalom. Ezeket a Szerkesztés/Beállítások/Kiegészítők fülön lehet aktiválni.

A lehetőségek nagyon kis részét emeletem ki, de ízelítőnek elég. Közel egy tucat jegyzettömbben hatezer jegyzetet kezelek a munkámhoz. Eddig nem volt adatvesztésem, sem pedig fennakadás a működésben. A honlapjukon nagyon sok trükk, tipp található, így mindenképp olvasd azt is el!

Sokan eddig a Tomboy jegyzetelőt használták, és a több tucat, vagy sok száz jegyzet áthelyezése miatt nem akarnak másikra váltani. Erre is van megoldás. A Tomboy jegyzeteket alakítja át Zim jegyzetté. Az összes Tomboy .note fájlt egy könyvtárba érdemes másolni, majd abban a könyvtárban futtatni.

A cikket 2020. februárjában frissítettem.

Related Posts