XFCE és a Wayland?

XFCE, a kedvenc felületem :)
XFCE, a kedvenc felületem 🙂
Az Xfce fejlesztői frissítették útitervüket, hogy belefoglalják a Wayland protokoll támogatását.

Mi az a Wayland?

Wayland egy grafikus megjelenítési protokoll, amelyet az asztali környezetek, például a Linux rendszereken használnak. A Wayland célja, hogy modern alternatívája legyen az X Window System-nek, amely hagyományosan az asztali környezetek alapja volt a Linux rendszereken.

Az X Window System gyökerei egészen az 1980-as évekig nyúlnak vissza, és bár hatékony és sokoldalú, sokak szerint már elavult és nehezen karbantartható. A Wayland egy modernabb megközelítést képvisel a grafikus megjelenítés terén, amely optimalizáltabb és biztonságosabb környezetet kínál az alkalmazások számára.

A Wayland előnyei közé tartozik a jobb teljesítmény, az alacsonyabb késleltetés, a jobb hardveres gyorsítás támogatása és a biztonságosabb felépítés. Számos asztali környezet támogatja a Waylandet, például a GNOME és a KDE Plasma, és egyre több Linux disztribúció tartalmazza alapértelmezett asztali környezetként vagy opciójaként.

A terv most már tartalmazza a Wayland kezdeti támogatását az Xfce 4.20 hamarosan megjelenő nagy kiadásának alapvető összetevőiben, miközben továbbra is támogatja az X11-et.

Korábban szóba került az X11-gyel való visszamenőleges kompatibilitás fenntartása, de nem sikerült konszenzusra jutni. De most eldőlt, hogy az X11 támogatása belátható időn belül nem szűnik meg.

Az Xfce 4.20 Wayland munkamenete a minimálisan szükséges funkciókat fogja lefedni, azzal a szándékkal, hogy fokozatosan hozzáadja a hiányzó funkciókat a későbbi kiadások előkészítéseként. A Wayland-alapú környezetben tovább folytatódik a már portolt felhasználói alkalmazások teljesítményének finomítása.

A feljegyzés azt is megemlíti, hogy a projektnek több erőforrásra van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa saját összetett menedzserét a Wayland számára, de elutasítja az XWayland használatát. Ugyanakkor változatlan marad az a döntés, hogy a libmutter helyett a wlroots könyvtárat használjuk a Wayland környezetben.

Mi az a XWayland?

Az XWayland egy kompatibilitási réteg vagy átjáró a Wayland és az X Window System között. Amikor egy Linux rendszer Waylandre vált, és futtatni szeretné az olyan régi vagy X Window Systemre írt alkalmazásokat, amelyek még nem támogatják a Wayland protokollt, akkor az XWayland segítségével ezek az alkalmazások továbbra is futtathatók.

Az XWayland lehetővé teszi, hogy az X11 protokollon alapuló alkalmazások továbbra is működjenek a Wayland környezetben. Az XWayland maga egy szerver, amely az X Window System protokollját kezeli, és egyúttal kommunikál a Wayland szerverrel is. Amikor egy régi X11 alkalmazást futtatunk Wayland alatt, az XWayland lép közbe, átfordítja az X11 protokollt Wayland kompatibilis eseményekké és parancsokká, amelyeket a Wayland környezet értelmezhet. Így az XWayland lehetővé teszi az X11 alkalmazások futtatását a modern Wayland környezetben anélkül, hogy azokat át kellene írni a Wayland protokollra.

Az Xfce 4.20 előrehaladása a Waylanddal

Az xfdesktop munkaterületet és az xfce4-panelt a wlroots előnyeit kihasználva a Waylandre portolták, és külön-külön elindított összetevőkként tovább fejlődnek. Az xfce4-panel működését Labwc és Wayfire kompozit szerverekkel ellenőrizták.

Ezen felül a libxfce4windowing könyvtárat a Wayland és X11 műveleteinek elvonatkoztatására használják, és egy réteget kínál a grafikus alrendszertől való elvonatkoztatáshoz, amelyben az ablakkezelő összetevők implementálva vannak, nem pedig egy adott ablakrendszerhez kötve. A Wayland-be portolt összetevők a következőket is tartalmazzák:

  • exo
  • libxfce4ui
  • libxfce4util
  • thunar
  • xfce4-appfinder
  • xfce4-settings
  • xfconf
  • xfce4-power-manager
  • tumbler
  • garcon
  • thunar-volman
  • xfce4-dev-tools

A Wayland támogatás jelenleg hiányzik az xfce4-session munkamenet-kezelőben és az xfwm4 ablakkezelőben, de létezik egy nem hivatalos xfwm4 port a Waylanddal való működéshez.

A Wayland támogatással kiegészített alkalmazások a következők: xfce4-terminal, mousepad, xfce4-notifyd, xfce4-taskmanager, xfce4-mixer, ristretto, catfish, xfburn, parole, xfmpc, xfce4-dict, gigolo és xfce4-panel-profiles. A Waylanddal még nem működő alkalmazások a következők: xfdashboard, xfce4-screenshooter, xfce4-screensaver és xfce4-volumed-pulse.

Mikor jelenik meg az Xfce 4.20. Jelenleg a fejlesztők nem adtak konkrét ütemtervet a témában. Ha optimisták vagyunk, 2024 végére már alig várhatjuk az új asztali környezetet.

Reálisabb elvárás azonban valamikor 2025-ben lehet. Addig is továbbra is élvezhetjük a jelenlegi, 4.18-as verziót, amely önmagában is fantasztikus.