Ranger
Ranger
Egy gyors javítás a Ranger fájlkezelőhöz. Ha nemrégiben (az elmúlt hónapokban) telepítetted a Ranger fájlkezelőt észrevehetted, hogy a bulkrename rész nem működik, hibát ad ki (endwin() returned ERR) és azután már a program is fura dolgokat kezd el csinálni.

A megoldás egyszerű, a pontosságra kell törekedni, és azután már működő lesz a dolog.

Első lépésben felmegyünk a Ranger github oldalára és letöltjük zip fájlban a forráskódot. Azt kicsomagoljuk, így kapunk egy ranger-master könyvtárat. Ebben meg kell nyitni a ranger/gui/ui.py állományt. Ezt érdemes olyan szövegszerkesztővel megnyitni, ami a sorokat számozza, és van kód kiemelés is, azaz szép színes lesz az eredmény.

Megkeressük a 160-as sort, ami így néz ki:

curses.endwin()

ezt, és csakis ezt ki kell törölni. Majd ez a kódrészletet beilleszteni a helyére:

try:
   curses.endwin()
except curses.error:
   pass

Mentés, és kilépés a szerkesztőből. Visszalépünk a ranger-master könyvtárba.

Most nyitunk egy terminált és beírjuk:

./ranger.py

Jó eséllyel elindul a Ranger, kipróbáljuk a bulkrename működését. Ha nem indul és panaszolja, hogy nincs fenn a python program, akkor sem kell mást tenni: telepíteni kell a python-is-python3 programot.

Majd jön a masszív takarítás. Előbb a csomagkezelővel távolítsd el a ranger csomagot. Majd a fájlkezelővel keress rá a ranger szóra, és az összes találatot vizsgáld meg. Három könyvtárat mindenképp nézess át: a saját könyvtáradban a .local és a főkönyvtárban a /usr/local/lib/python3.12/dist-packages/ mappát és a /usr/local/bin/-t. Azaz minden nyomot el kell tüntetni.

Ezután a már ismert ranger-master mappában lefuttatjuk a telepítő programot.

sudo make install

Jön a próba, azaz terminálból indítjuk a ranger parancsot.

Jó esélyed van, hogy már minden működik.

Mi van, ha nem? Akkor sincs gond, hiszen a már ismert ranger-master mappában lefuttattuk a ranger.py parancsot és az működött jól. Így csak egy olyan mappába kell másolni az EGÉSZ ranger-master mappát, ami a PATH-ban ott van. Én a saját könyvtáramban a bin alkönyvtárat használom. Egy leírást itt találsz a témában: https://magyarlinux.hu/path-alkonyvtarakkal/

Ennyi.