Winfos? Van értelme?

Winfos? Gondolom már mindenki találkozott ezzel a fogalommal, vagy hasonló, a Windows operációs rendszerre tett negatív jelzővel. Egy nemrég áttért cikke adta meg a lökést, hogy ezt a régen esedékes (és haszontalan) bejegyzést megírjam.
Miért? Mert engem személy szerint erősen irritál, ha winfosoznak az emberek. Akár így használva, vagy egyéb pejoratív megszólalások a „másik” operációs rendszerrel kapcsolatban. Bár sokan nem értenek majd velem egyet, de én ezt a magatartást teljesen feleslegesnek, sőt károsnak tartom. Pár szempontból érdemes megvizsgálni a viselkedést, és eldönteni, hogy ki mit gondol erről a „fos a ringyóz, szar a winfos” típusú viselkedésről. Ez első szempont legyen egy nagyon földhözragadt kérdés.

Van gyakorlati haszna annak, hogy winfosoznak az emberek?

A válasz egyértelműen NINCS. Attól, hogy szidja, ócsárolja, vagy csak folyamatosan leszólja valaki a másik operációs rendszert, a kedvenc Linux nem lesz jobb. Semmivel. Nem lesz gyorsabb, stabilabb, de sajnos a winfosozástól az adott ember sem fog jobban érteni a Linuxhoz. Így semmi gyakorlati, használati értéke nincs az ilyen magaviseletnek. Most nézzünk meg pár olyan elgondolást, ami a winfosozás mögött lehet. Ezeket nem én találtam ki, hanem „érvként” írták le.

Rámutatok, hogy a Windows fos, és akkor majd más is megtudja, hogy….

Nulla értelme van, hiszen aki Windowst használ, az pontosan tudja annak a hibáit, és előnyeit is. Nem tőled értesül, hogy vannak a rendszerében bugok, esetleg komoly hibák is. Az emberek nagy része ezeket elfogadja, a számítógépezéssel együtt járó kellemetlenségnek tartja. Nem éri meglepetésként, hogy egy olyan nagy, és komplex rendszerben, mint a Windows lesznek hibák. Hiszen rendszeresen érkeznek a hibajavítások, amiből sejthető, hogy mindig lesz kisebb-nagyobb hiba a rendszerben. Az emberek nagy részének teljesen megfelel ez, és semmi inditatást nem érez, hogy a megszokott, ismert rendszerét leváltsa, mert töled megtudta, hogy „winfos!”.

…. és majd áttér Linuxra!

Sok embert ismerek, aki váltott. Egy regényt lehetne összeírni abból, hogy kiből mi hozta ki a váltást. De egyik ismerős sem váltott azért, mert valaki jól leszólta, ócsárolta az éppen használatos rendszerét. Az ilyen winfosozás ellenérzést és ellenszenvet vált ki, még akkor is, ha érzi, hogy bizony vannak olyan pontjai a Windows használatnak, ami neki nem tetszik. Alapvetően senki nem szereti, ha szidják azt, amit használ. Értelmesebb megoldás a Linux előnyeit, használhatóságát kiemelni, mint azt, hogy „winfos!”.

A fórumokon más is így nevezi: winfos…

Igen, sajnos ez nagyon elterjedt megnevezés és sok Linux fórumon hasonló stílusban beszélnek az emberek akár a Windows operációs rendszerről, akár esetleg egy másik disztribúcióról, vagy akár egy másik felületről. Amilyen óvodás szinten szokták egymást, illetve egymás Linux rendszerét szidni egyes fórumokon az nagyon jól jelzi, hogy akár az egész internetes közösség, akár pedig a Linuxos közösség pontosan azt a viselkedési formát szereti használni az interneten – felfokozva, hiszen itt név és arc nélkül lehet véleményt mondani –, mint amit a való világban használ.

Ennek a környezetnek két hatása van a vizsgált kérdésre. Az egyik: ha mi is így használjuk winfows, wingyóz, és egyéb, akkor az számunkra milyen hasznot hoz? Gyakorlatilag semmi érdemi haszna nem lesz. Bár nem lesz kirívó az írásunk a fórum, vagy chatszoba szintjétől, ha mi is előszeretettel és tele szájjal szidjuk a Windowst, de eredménye az nem lesz. Nem lesz, hiszen nem lesz jobb az a hozzászólás, amit te meg írtál, nem lesz hasznosabb a kérdésed, vagy a válaszod másnak, ha minden harmadik szavad a másik disztribúció vagy éppen a Windows szidása. Teljesen fölösleges! Maximum az a jó érzésed lehet meg, hogy így hozzátartozol ehhez a közösséghez, hiszen a viselkedési mintáid megegyeznek az övékével. Amit lefordítok: egy birka leszel a sok birka közt, aki arra megy amerre a nyáj… Így elmondhatjuk: gyakorlati hasznod nem lesz.
Bár az ilyen „közösségekben” védeni a Windowst, vagy az éppen ellenvéleményt mondani sem érdemes, elmondani, hogy a Windows egy operációs rendszer, annak vannak hibái, illetve jó oldalai, de valószínű a sok millió ember aki ezt használja, nekik pontosan megfelel. Hiszen ha nem felelne meg, váltanának… Ezt ilyen helyen nem érdemes elmondani, ahogy az sem, hogy az esetlegesen tele szájjal szidott egyéb disztribúció, egyéb felület, vagy ablakkezelő bizony ugyanolyan jól üzemel, mint a fórumon ideálisnak, jónak és kiválónak tartott. Az ilyen megjegyzésektől érdemes tartózkodni, mert a következő lépés az lesz, hogy te leszel a fórum fekete báránya, akit a „csapat”, az összeforrott és egy véleményt alkotó közösség (birkanyáj) szidni fog: lehülyéz, illetve egyéb kellemetlen jelzőket fogsz kapni. Ennek sincs nagy értelme.
A másik vonzata a winfos és egyéb stílusú fórumoknak, hogyha te az előbbi példa szerint ellenvéleményt, esetleg a legkevesebb ellenvéleményt alkotsz megszokott és fősodrú véleménnyel szemben, akkor hasonlóképpen meg fogod kapni pontosan azokat a pejoratív jelzőket, amikkel eddig a winfost, és egyéb ellenségképet nevesítettek. Mert ott ez a megszokott, és nem ismernek más megoldást az ellenvélemény, az „ellenség” legyűrésére. Egy kulturált helyen normális szavakkal, normális környezetben, normális megfogalmazású véleményeket mondanak. Ahol a bunkó stílus a jellemző, ott mindenre úgy reagálnak. Egy – meg nem nevezett – disztribúciót szerettem volna jobban megismerni. Felmentem a fórumukra, facebook oldalukra. Olyan a hidegháborúra, a Rákosi korszak agit.prop szellemiségére emlékeztető hozzászólások, az “aki nincs velünk, az ellenünk” és bigott viselkedést találtam, hogy sok disztribúció nem kerül fel a gépemre, de az ez egy biztosan nem…
Egyszóval: aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Vagy maga is disznó lesz, mert ez a konda elvárása…

Megtért bárány, és a winfos…

Sok olyan megszólalást látunk – és ez a cikk is azért keletkezett – amiben egy újonc Linux hívő nagy lendülettel szidja a winfost. Így bizonygatva, hogy ő már nem azt a fos rendszert használja, és ő egy nagy és bátor cselekedetet vitt véghez. Ami nem más, mint egy operációs rendszer csere. Valljuk be ezzel csak magát járatja le. Aki már használt pár operációs rendszert, annak ez nem jelent semmit: egyik leszed, másik fel és nincs ebben semmi érdekes. Semmi lázadó, semmi hősies, és semmi különleges. Nem lesz különb, vagy a rendszer ellen küzdő hős lesz és h3kk3r/h4x0r…
Bár logikusnak tűnhet úgy bekerülni a „guruk” közé, hogy biztosítjuk őket arról, bizony mi is utáljuk az ellenséget, a gonosz M$-t és tudjuk, a Windows egy… De… de ezzel csak magunkat járatjuk le. Aki használja egyik, vagy másik rendszert az ismeri az, és tudja, hogy melyik milyen. Ez a megtért bárány, aki fennhangon teszi le a hűségesküt, és ellentmond az ördögi Windowsnak nagyon fanatikus benyomást kelt.
Itt nem arra gondoltam, amikor valaki leírja, hogy bizony ilyen-olyan hiányossága miatt váltott, mert neki ez-az nem felelt meg. Esetleg kulturáltan levezeti, hogy miben jobb neki az adott Linux, mint az előző operációs rendszer. Ez egy logikus és hasznos tevékenység: nekem ez nem tetszett és így oldottam meg.
Az ilyen szidalmazás, az előző rendszer szidása nagyban hasonlít egy válásra: a kevésbé kulturált válásoknál mindegyik fél azzal házal az ismeretségi körben, hogy a másik milyen aljadék volt, és micsoda rossz ember. Mit keres ilyenkor az ember? Megerősítés és önigazolást. Kell nekem önigazolás, vagy megerősítés, hogy az Windows milyen? Nem. Én azt használok, amit akarok, és nem érdekel más rendszer. Ha váltok, és az előzőt szidom, akkor csak magamat járatom le saját szememben: eddig azt a vackot használtam. 5-10-20 éves Windows használat után, ha vált valaki, és winfososzik, akkor a lelke mélyén tudja, hogy bizony ő egy vacak alak, aki bizony 5-10-20 évig egy alacsonyabb rendű ember volt, aki az a fos rendszert használta…

Mert az annyira kaki rendszer…

Több alkalommal találkoztam ezzel az elgondolással: azért winfos, mert az fos rendszer, de én nem is használom az a vackot… Na ez az a pont amikor valóban csak lelki önkielégítést végez a delikvens. Ténylegesen nem használt rendszerről mond negatív vélemény. Miért? Hiszen az életében nem játszik szerepet a Windows, nem azt használja. Akkor minek azzal foglalkozni? Bár a mai világban, főleg az interneten egy kényszeres véleményközlési lét utálkodott el, de nem biztos, hogy mindenről, mindenkor és mindenhol véleményt kell alkotni. Ha csak arról alkotok véleményt amit használok, már az is teljesen kitöltheti az életidőmet, nemhogy arról is, ami nem érint. Akkor miért winfosozik valaki, aki nem is használja? Mert bizonytalan, és szereti megerősíteni, hogy bizony ő jobbat használ. Minek? Kinek? Saját magát erősítgeti abban a hitben, hogy ő különb, mert különb rendszert használ. És főleg egy olyan guru körbe tartozik, ami egy elit, hiszen a Linux az sokkal jobb, és a winfos! az a sötétben gonosz, a Nagy Sátán terméke… Attól különb valaki, mert egy egyszerűen telepíthető, gyakorlatilag pontosan annyi zökkenővel felrakható rendszert használ mint az ellenségkép: a Windows? Attól lesz valaki nagy h3kk3r, hogy “felpattint” egy Kali-t? 🙂 Sokan ezt gondolják, és nem is az én feladatom ezt a hitet megingatni.

Mert azzal a winfossal köll dolgoznom…

… mert hülye főnököm arra kényszerít, mert annyira hülye! Ismerős? Minden munkahelyen van ilyen örökké elégedetlen, mindent jobban tudó ember, akinek a kezébe adott eszköz, amivel dolgoznia kell az vacak, és ő tudja a tutit, hogy mi lenne a jó. Akkor miért nem megy el vállalkozónak, vagy másik céghez, ahol a vágyott szuper rendszerrel tud majd dolgozni? Érthető, hogy elpanaszolja a saját szenvedéstörténetét, hogy milyen ócska winfossal való munkára kényszerítik, de csak szánakozást vált ki: vagy nem ért a munkájához, vagy nincs annyi szava a munkahelyén, hogy változtasson, javítson, vagy egyszerűen nem tud elmenni máshova, mert nem kapkodnak érte.

Majdnem tízezer karakter egy mondatban: semmi értelmes okot nem tudok felhozni, hogy a Windowst szidja, ócsárolja valaki egy Linuxos fórumon.