Vim – copy, paste

Vim alapokVim ismertető harmadik részében szintén alapvető, egyszerű témákat érintünk. Bár a Vim összetett feladatokra is alkalmas, de mi jelenleg csak a faék egyszerűségű teendőket vizsgáljuk. Ott is a (szerintem) legegyszerűbb megvalósítást.

Szöveg másolása a Vim alatt

Egy normális szövegszerkesztőben elengedhetetlen a szöveg gyors másolása és beillesztése. A Vim ebben is kezes partnerünk lesz, de a Vim kicsit másképp másol, mint amire gondolnánk. A parancs nem a c, amire számítani lehetne a copy szóból és nem is a Crtl+C.

A Vim ehelyett y-t (yank) használja másoláshoz. Az y másolja, amit kiválasztottál. Alapesetben a szót, amin a kurzor áll.

A yy másolja az aktuális sort, ami nagyon gyors munkát hozhat egy-egy olyan kódban, konfigurációs fájlban, ahol kis eltéréssel, sok hasonló sor van. kimásolja az egész sort, majd beillesztünk annyiszor, amennyire szükségünk van.

Ne felejtsd el, hogy ugyanúgy, mint bármely más programban itt is a másolásnál ott marad a szöveg, csak egy tárolóba másolja. Bár ez egyértelmű, de érdemes volt kiemelni, hiszen sokszor a Vim más elveket követ, mint a „normális” szövegszerkesztők.

Szöveg kivágása

A szöveg kivágása egyszerű: megegyezik a törléssel, ami itt a dd. Ami furcsa lehet, de ha belegondolunk csak a törölt szöveget húzza egy pufferbe, és előkészíti a beillesztésre, vagy ha nem teszel a puffer tartalmával semmit, akkor egy idő után eltűnik abból is. Ez egy nagyon jó megközelítés, hiszen a törlést visszavonhatod, ha nem törlés történt, hanem csak átmozgatta egy tárhelyre a szöveget.

Szöveg beillesztése

A beillesztés meglehetősen intuitív a p (paste) parancsot használja. Tehát, ha törölsz egy sort a dd használatával, vagy a y illetve a yy másolsz akkor a p paranccsal beillesztheted.

A beillesztésnél nem szabad megfeledkezni arról, hogy általában közvetlenül a kurzor utáni pozícióba rakja. Így érdemes a hatékony munka miatt figyelni arra is, hogy esetleg a szó, vagy mondat után már nincs space, és egybefolyik a beillesztés.

Hasonló, de a kurzor elé történik a beillesztés a P esetén.

Ne felejtsük el, hogy az egyetemes visszavonás paranccsal (u) minden beillesztést visszavonhatunk.

Másolás és beillesztés referencia:

y yank (másolat) ahol a kurzor van

yy parancs az aktuális sor másolásához

dd kivágás parancs

p másolt (vagy törölt) szöveg beillesztése a kurzor aktuális pozíciója után

P illessze be a másolt (vagy törölt) szöveget a kurzor aktuális helye elé

Gyors munka a Vim erőssége

Sokszor kell több sort törölni, vagy ugyanazt a sort többször beilleszteni. Bár a dd, vagy a p nyomkodásával igencsak hatékonyan tehetjük ezt meg, de van ennél elegánsabb megoldás is. A Vim értelmezni tudja a többszörös feladat végrehajtást is. Így a 10dd a tíz sor törlése, a 12p pedig a tizenkétszer egymás utáni beillesztést segíti. Szuper!

Kijelölés Visual módban

A Vim nem annyira béna, hogy csak sorokat, vagy szavakat lehet kijelölni, törölni, vagy esetleg másolni. A területalapú kijelöléshez nagyon kellemes a visual mód használata. Az már sokban hasonlít az egeret használó grafikus szerkesztőkhöz.

Alapvetően három módszerünk van. Az első, amibe beléphetsz a v gombbal elérhető. Ha lenyomod a v betűt, akkor a kurzor megváltozik, és a mozgató billentyűkkel (hjkl) navigálva kijelölhetsz egy területet, amit kivághatsz, másolhatsz, törölhetsz. Ezt karakteres módnak hívhatjuk.

A második megoldás a soralapú, azaz egy-egy sornyit mozoghatsz. Sok esetben – ha egy hosszabb szöveget akarsz kijelölni – ez praktikusabb. Itt a le és fel mozgás egy-egy sornyi kijelölést jelent. Bár itt is tudsz jobbra, balra mozogni, de csak teljes sornyi lesz a kijelölés. Ez a mód a V gombbal érhető el.

A harmadik, ami nagy kedvencem lett az utóbbi időben a blokk kijelölés, ahol egy téglalapot (oszlopot) jelölhetsz ki. Ez a mód a Ctrl+v kombinációval érhető el. Táblázatszerű szövegeknél nagyon hatékony tud lenni, ha egy oszlopot akarsz eltávolodni, kijelölni stb.

A fentieket próbáld ki, mert a leírás nagy adja vissza a hatékonyságát!

A Vim programban megszokott mód a normál módba visszatérhetsz az ESC gombbal.

A Vim varázsos ereje

Már megismerkedtünk az alapvető funkciókkal, de ez nem sokkal több, mint egy alapismeret, és annak is a minimális része. Hogy kedvet kapjál hozzá érdemes pár egyszerűnek tűnő példát is kipróbálni.

Lépj be a soralapú vizuális módba, és törölj két sort:

Vjjd

Természetesen két sor törlése nem túl nehéz, de ha már 23-at akarsz, akkor nem így, hanem a

V23jd

lesz a megoldás

Vizual módban válasszon ki egy egész bekezdést

vip

Hogy azután mit teszel vele, az már a te dolgod. A d törli, de ha kell másolhatod is.

vipyjjo ESC p

Ne ess pánikba, hogy mekkora gubanc ez a parancs. Ez a nyelv, amiben a szavakat egymás mellé írva kapjuk a mondatot.

v vizual módba kapcsolunk

i belső, inside azaz a határoló space, tab nélkül

p paragrafussal dolgozzon, a bekezdéssel

y yank, azaz másolja a vágólapra

jj lépjen lefele, meg még egyszer

o új sor a jelenlegi alatt

ESC visszalépek a normál módba

p beillesztem

Logikus? Nem, az elején nem. Egy hét után, ha minden alapvető szerkesztést a Vim alatt végzek el, akkor már az lesz.

Related Posts