Audacity pluginek, ingyen!

Már volt szó az Audacity használatáról, bár alapfokon, de megismerkedtünk a használatával. Bár még nem volt szó, de sokan kedvelik az ocenaudio programot is. Lesz róla szó a későbbiekben. Mindegyik nagyon jó program, és sok eszközt ad alapból a hang manipulálása. Az Audacity többet is ad mint ami nekem kell, a videóban említettem is, hogy a nagy részét kikapcsoltam. Az ocenaudio pedig igen szűk keretek közt szállítja ezeket. Ami nem is gond, mert mindkét program fogadja a pluginokat, így a végtelenségig lehet fejleszteni az eszközkínálatot.

Én egy olyan csomagot mutatok be, ami kicsit régi, de több érdekes és hasznos eszközt kapunk. Ez az GVST Linuxra portolt verziója. Ebből kiderült, hogy bár sokféle formátumot használhatunk az Audacity bővítésére, és az ocenaudio a VST formátumot szereti, de keresés közben nem árt a linuxos verziókat letölteni. Illetve sok jó kiegészítőnek nincs linuxos verziója… A GVST linuxos letöltését itt találod meg. Figyelj a 32bites és a 64bitees verzióra!

Letöltés után ki kell csomagolni, sima zip formátumban kapjuk meg, így a kicsomagolás nem lehet gond.

A két audiószerkesztő programban eltér az installálás, így ha az Audacity-be szeretnéd használni, akkor a kívánt fájlokat be kell másolni a

~/.audacity-data/Plug-Ins/

könyvtárba. Ezután a következő Audacity indításkor és engedélyezésük után már látni fogod az új eszközöket a menüben. A Hatás/Bővítmények engedélyezése… alatt kell engedélyezni! 

Az ocenenaudio kicsit másképp kezeli ezt. Valahol létrehozol egy könyvtárat, amibe ezeket a fájlokat belerakod, majd elindítod az ocenaudio-t és

Szerkesztés/Beállítások/Plugins

és bepipálod a Support VST Plugins kis négyzetét. Alul a plusz jelre kattintasz és betallózod azt a könyvtárat, ahol a VTS pluginokat tartod. Én a  ~/.audacity-data/Plug-Ins/ -t kerestem meg hiszen mindkét programot használom. Ne legyen két helyen ugyanaz. Ha az ocenaudio-ban megjelenő fájl böngésző nem mutatja a ponttal kezdődő könyvtárakat, akkor jobb klikk és… 

A jobb alsó sarokban a körbemutató nyilakkal frissítheted a pluginokat. Ha most engedélyezted először a VST pluginokat, akkor egy újraindítása kell az ocenaudiónak, hogy tudjon erről.

Ezután már használni is tudod őket.

Az eszközök viszonylag puritánok, de jól működnek. Annak ellenére, hogy a készítő bevallása szerint : „Korai béta verziók, óvatosan használhatók”.  Kaphatunk előnézeti képet, bele is hallgathatunk az eredménye, így meggyőződve arról, hogy valóban azt állítottuk be, amit akartunk. De el is menthetünk egy-egy beállítást. Pár eszköznél előre beállított minták is vannak, így a legismertebb funkciókat már saját beállítás nélkül is megtehetjük.

A csomag 32 eszközt tartalmaz, a hangszerkesztés, manipulálás főbb területeit lefedi. Aki nem járatos ezekben, annak érdemes elolvasni a https://www.gvst.co.uk oldalon található rövid, érthető leírásokat az adott eszközhöz. Érdemes átolvasni ezeket, mert pár eszköz kissé más nevet kapott, mint a megszokott, így a későbbiekben könnyebben kiválasztjuk a kívántat.

A rendszert Arch Linux alatt teszteltem.