Gmail levelek mentése

Table of Content

Ma a gmail-ról mentjük le a leveleinket egy adatfájlba. Ennek egyrészt adatarchiválási oka van, és egy biztonsági: el akarok válni a google „kémszoftvereitől”. Az első lépés természetesen az ott tárolt adatok beszerzése, és mentése, hiszen a gmail-os több száz, ezer levelemet nem szeretném elveszteni. A gmail levelek letöltéséhez több programot ajánlanak, de ezek vagy nem működtek, vagy nehézkes volt beállítani. Ezért én ezt másképp oldottam meg. Bár én igyekszem a google-tól távol maradni és ezért is írtam ezt le, de aki google-t használ, és szereti is, neki is hasznos lehet ez a cikk. Érdemes pár percet rászánni az adatmentésre. Bármi történhet a google háza táján,és ha komolyabb a gond, akkor elveszhetnek az adataid. Kicsi az esélye, hogy komoly gond lehetne, de egy negyedévi, vagy havi mentést érdemes lefuttatni. Ami pedig user hiba: sok esetben, ha rájön az emberre a “na most kitörlöm az összes felesleges levelet a gmail fiókból” és esetleg olyant is töröl, ami nem kell, mentés nélkül macerás lesz visszaszerezni.

Gmail levelek egyszerű mentése és adatbiztonság?

A kettő két eltérő dolog, de most egyben tárgyalom, mert egy lépéssel ismerjük meg az egyszerű és gyors mentését az összes gmail-os levelünknek Linux alatt és azt, hogy milyen tevékenységeinket tárolja a google.

Mindig kérdés, hogy mit tárolunk a google-nél. A google összes tevékenységünket követi, de mik is azok? Ezt nagyon egyszerűen tudjuk tekinteni, letölteni az összes tárolt (mármint amit elérünk) leveleinket, youtube keresését, videókat, feliratkozást, blogbejegyzést… No ezek azok, amiket hivatalosan követ, a többit nemlehet tudni, nem lehet ellenőrizni.

Ez nagyszerű lehetőség, hogy a naptárainkat, a leveleinket stb. gyorsan le tudjuk menteni.

Pár egyszerű lépést kell megtenni:

 • bejelentkezni a google fiókba azzal a felhasználóval, amit menteni akarunk
 • látogassunk el ide: https://takeout.google.com/settings/takeout
 • Ki kell választani, mit szeretnénk lementeni – mindent, hogy lássunk mindent. Egyes kategóriákban még pontosíthatunk az adatok körén, vagy a formátumon.
 • A lap alján a Tovább gombra kattintani
 • A következő lapon a fájl típust választhatjuk meg és a szeletelési méretet. Ez akkor fontos, ha nagyobb mennyiségűre saccoljuk az adatmennyiséget.
 • A harmadik, és a legfontosabb kérdés, hogy hogyan kapjuk meg az adatokat. Itt felajánl több tárhelyet, vagy a letöltési link elküldését levélben. Itt át kell gondolni, hogy megadjuk-e a google-nak egyéb tárhelyeink adatait. Én nem szeretném, hogy a DropBox-omat összekösse a a google az általa kezelt adatokkal. Bár semmi titkos nincs a DropBox-omban, ami van az is titkosítva, de a két identitást ne kösse össze a google. Így marad a letöltési link küldése levélben.
 • Az archívum létrehozása gomb és kisebb várakozás után már meg is kapjuk a gmail-os címre a letöltési linket. Amit letöltünk 🙂
 • Miután kicsomagoltuk, érdemes átnézni a könyvtárakat, hogy milyen androidos készülék, youtube tevékenység, blogbejegyzést stb.-t követtünk el… Majd érdemes ezt az oldalt felkeresni és a beállításokat megváltoztatni, illetve az előzményeket törölni.
 • Ha itt letiltunk mindent és letörlünk minden előzményt egy kissé jobban érezzük magunkat. Bár kétségeim vannak, hogy a google mennyire tartja be ezt a kívánságunkat, és nem jegyzetel semmit, de bízzunk benne, hogy miket letiltottunk, azokat nem követ. Bár valóban nem a mi szintünkön lesz érdekes, de azt is kell tudni, hogy a nagy cégek folyamatosan készítenek mentéseket, így azokból értelemszerűen nem tudunk törölni. Azok az adatok visszaállíthatóak lesznek, bár ahogy írtam, nem az én leveleimre lesznek kíváncsiak a titkosszolgák! 🙂

Gondolkodjunk el azon, hogy mennyi adatunkhoz engedünk hozzáférést egy cégnek, és van-e alternatív lehetőségünk a levelezésre. Illetve másra is, de jelenleg ez a téma.

Én folyamatosan leváltom a gmail-os címeket, így mindenképp menteni kell az adatokat…

A sok letöltött adathalmazból nekünk most csak egy kell. Illetve a kontakt lista és a naptárak is fontosak lehetnek, de ebben a cikkben csak annyi a cél, hogy a gmail-os leveleket lementsük.

Kicsomagolás után keressük meg a Levelek almappát, ahol megtaláljuk a .mbox formátumú leveles ládánkat, az összes levéllel. Ez egy hagyományos mailbox formátum, amit több levelező is ismer. Bár a grafikus levelezőkbe is be lehet rakni ezt a levélcsomagot én az egyszerűség kedvéért a

mutt

levelezőt használom a megnyitásra. Ezt nagyon egyszerű használni, a grafikus levelezőknél picivel több lépés kell, így nekem annyit nem ért a dolog. Azt is igaz, hogy az két és fél éve megszüntetett gmail-os címekből összesen három alkalommal kellett kikeresnem egy-egy levelet. Azaz ezek inkább egy idő után archív (talán egyszer még kellhet) kategóriás levelek. Ehhez azt is kell tudni, hogy érdemes a fontos leveleinket már a megérkezéskor lementeni és normális adatstruktúrában tárolni, hogy meg is találjuk őket.

Első lépés a mutt telepítése, ami nem okozhat gondot, a legtöbb (szerintem minden) disztribució tárolójában ott lesz. Majd meg kell adni a mutt-nak a kinyitandó .mbox fájlt. Ne feledjük, hogy a mutt egy komplett levelező, mi csak egy funkciót használunk most: a .mbox megnyitást. Sem küldeni, sem fogadni nem fogunk tudni, ahhoz be kellene állítania mutt-ot, de ez nem cél most. Bár az eredeti leveles fájlt ilyen szép hosszú névvel rendelkezett : Összes levél a Spam és a Kuka tartalmával együtt .mbox, én átneveztem egy nekem sokkal többet mondóra: gmail_ment.mbox. Van amikor a szóközöket kevésbé tolerálja a rendszer, így én kerülöm.

mutt -f '/home/laci/Letöltések/takeout-20210330kovakoZ-001/Takeout/Levelek/gmail_ment.mbox'

A fájl elérésének az útját praktikus nem begépelni, hanem a fájlböngészőből kimásolni. A spaceFM természetesen tudja ezt!

Bár nem a megszokott grafikus felülettel, de a mutt-ban kényelmesen navigálhatunk és nézhetjük meg a leveleinket.

Ma két feladatot oldottam meg:

 • letiltottam a követéseket a google-n, már amit lehetett
 • lementettem a gmail-os leveleket

Igen, paranoid vagyok, és nem is szégyellem! 🙂

2020. májusában készült!

 

Related Posts