Veracrypt – a titokgazda

Veracrypt
Veracrypt

Titkosítás? Általában két véglet van: vagy semmibe veszi az ember, minek az, úgysem kémkedik senki, vagy mindent, mindenkor titkosít a lehető legerősebb megoldással, ami legalább jó lassú is. Ebben a videóban egy sok titkosítási módot ismerő, gyors és kényelmesen használható megoldást mutatok be: veracrypt. Grafikus felületen tud létrehozni egy titkosított konténert, amit mint egy partíciót fel tudsz csatolni, és belehelyezni a titkos dolgaidat – pont mint egy széfbe! Tud partíciót, lemezt is titkosítani, bár én a legegyszerűbb konténer létrehozását mutatom be, de pont így egy teljes lemezt is le lehet védeni. Egy érdekes megoldást is tartalmaz: a titkosított konténeren, lemezen stb. belül létrehozhatsz egy másik „belső” konténert, amit másik jelszóval védhetsz. Így ha kompromittálódott az alapjelszó, akkor ehhez ne fér hozzá aki megszerezte.
Három kulcs hozható létre: jelszó, PIM szám, és egy kulcsfájl. Így a megosztott biztonság is kezelhető, három személy egyenként birtokolja ezeket, és csak hárman együtt férnek hozzá a konténerhez.

Ami nekem ebben nagyon megtetszett – és sok esetben ezt használom – az egyszerűsége: pár egyszerű lépés után már egy nagyon komoly védelemmel rendelkező, jól beállítható titkosítást kapok.

Itt is megjegyzem: ezt nem lehet feltörni a mi szintünkön, így ha elkavarod bármely kulcsodat, akkor az adataidhoz NEM fog tudni hozzáférni! Ezt vedd komolyan.

A videó:

Related Posts