Miért éppen Kdenlive?

Table of Content

Kdenlive
Kdenlive

Miért használok Kdenlive-t? Ez a kérdés futott be az elmúlt héten. Ha már a kérdésre összeszedtem a választ, akkor itt is megosztom… Bár mindig a cél határozza meg a választásodat, és ne az, hogy valaki valamit ajánl, de érdemes körbejárni a lehetőségeket. Én viszonylag sok videót készítek programokról és egyebekről, így valóban körbe kellett járni az ingyenes, Linux alatt jól használható videóvágókat. Próbáld ki az összeset,legalább egy gyors áttekintés erejéig! Mindegyik más. Én jelenleg a Kdenlive mellett döntöttem, de folyamatosan monitorozom a többit is, hiszen ha lesz egy olyan, ami jobban szolgálja a céljaimat, akkor váltani fogok.

Mi is az Kdenlive?

Egy videóvágó program. Ez gondolom mindeni előtt egyértelmű, de lehet olyan is, aki nem ismeri 🙂
Linux alá kb. fél tucatnyi érdemben használható videóvágó program van, így a kínálat nem túl bő. Ezt sokan a Linux, illetve a szabad szoftver szemére vetik: alig van rá használható videóvágó program! Ami igaz is, de gondoljuk át, hogy más operációs rendszer, esetleg a Windows alatt sincs több ingyenes. Most tekintsünk el attól, hogy valaki egy letorrentezett, feltört komoly ipari munkára tervezett, igencsak drága videóvágó programot lop magának, és azt hasonlítja össze egy-egy Linuxos és ingyenes programmal. Sejthető, hogy az összehasonlítás elég fals lesz! Sejtem, hogy sokan nem fizettek 250$-t (épp amikor ezt írom akciós, 150$ engedménnyel!) a Sony Vegas-ért, amivel összevetik a Kdenlive-t… De a legnagyobb lelki nyugalommal szólják le a „gagyi” ingyenes Kdenlive-t.

Miért a Kdenlive-t választottam?

Ingyenes. Azaz akár hobby, akár termelési céllal ingyen és legálisan használhatom. Ez nálam igen erős indok, hiszen ennél költséghatékonyabban csak az illegálisan beszerzett, profi céllal készített fizetős videóvágókat lehetne használni, főleg Windows alatt.

A Kdenlive tudása megfelelő

Bár nem egy DaVinci, vagy egy Sony Vegas, de pont annyit tud, ami nekem kell. Eddig közel ezer óra anyagot készítettem el vele, és csak néha ütköztem egyes hiányosságaiba. Otthoni vágásra, egy házi videó elkészítésére, feliratozására, vágására, effektezésre bőven elegendő. Ha nem kell különleges effektekkel, különféle illúziókkal tarkítani a munkádat, akkor ez elegendő lesz számodra.

A vágási, beillesztési, rendezési eszközei – azaz a tényleges vágó munka eszközei – teljesen rendben vannak. Sokévi használat után sem találtam olyan hibát, ami nagyon kirívó lenne, vagy akadályozta volna a munkámat.

Effektet, átmenetek terén elegendő, és elég sokféle megoldást kínál. Szintén igaz, hogy a profi, fizetős programokesetén nagyobbak a lehetőségek, illetve azokhoz százszám lehet beszerezni külső pluginokat, illetve előre elkészített effekteket – szintén sok esetben jó pénzért, vagy az „ncore boltban” ingyen. Én megelégszem ezen a téren a Kdenlive lehetőségeivel, hiszen a Linuxos, ingyenes szoftverek közül ez az élmezőnyben van.
Az effektek, átmenetek működnek. Ezt azért kell kiemelni, mert évekkel ezelőtt voltak olyan effektek, amiket felkínált, vagy nem, vagy esetlegesen mentek. Az új verziókban ezt rendezték, ami nem ment, azt kiszedték, ami benne van, az 99.9%-ig jól működik. Komolyabb hibát már nem lehet felróni ezeknek, sokat fejlesztettek! A stabilitása is nagyon jó lett. Ezt azért kell kiemelni, mert sok régi videó, cikk és blogbejegyzés van, ahol a kevésbé stabil működését taglalják. Ez elmúlt!

A Kdenlive használata egyszerű

Bár vannak kisebb tudású, egyszerűbb felépítésű videóvágók is, de a Kdenlive-nél valóban egyszerű a használat. Nulla előképzettség és tanulás nélkül is használhatod az alapműveleteket. Ha „csak” egy videódat szeretnéd megvágni alapszinten, akkor intuitíven, csak a felületet átnézve megteheted. Minden funkció elérhető menüben, vagy ikonként, de akár gyorsbillentyűket is használhatsz. Ezek beállíthatóak, így ha mást szoktál meg, akkor sincs gond: minden funkció két gyorsbillentyűhöz illeszthető, ami nagyban meggyorsítja a munkát. Bár itt már érdemes tanulni, mert a kényelmes, hatékony munkához kell a tudás, de ha csak egy home videót akarsz vágni, átmenetekkel, feliratokkal tarkítani, akkor nem kevés előképzettség kell.

Ha már gyorsbillentyűk…

A Kdenlive teljesen testreszabható, minden ablaka ki és bekapcsolható, illetve csoportosítható. Bár az alap kezdő beállítás képe is nagyon jól el lett találva, de ha nem tetszik, akkor pillanatok alatt testreszabhatod. Így olyan munkakörnyezetben dolgozhatsz, ami neked megfelel. Ez vonatkozik az ikonsorra is, ha azt beállítod, akkor valóban minden kéznél lesz. Minden ablak mérete változtatható, és mozgatható. Akár egy második monitorra is áttehető.

A Kdenlive ismer minden ki és bemeneti formátumot

Legalábbis a legtöbbet. Eddig nem találtam olyant, amit nem tudtam volna beilleszteni a projektbe. Kép, hang és videó kezelése ilyen szempontból nagyon jó. A projektben szereplő állományok jól rendezhetőek, akár mappákba is rakhatod, akár pedig színkóddal is jelölheted őket. Bár pár klipet tartalmazó vágásnál ez nem tűnik nagy dolognak, de ha már több tucat klip, felírat és hanganyag van, akkor már valami rendet érdemes tartani. Nekem nagy könnyebbség, hogy komplett mappákat is behúzhatok a programba, almappákkal. Így már előre megszervezhetem a a kellő alapanyag strukturált, és nem kell a Kdenlive programban mappákat stb. létrehozni.
Kisebb videóvágóknál gond lehet a szűkebb fájl támogatás, illetve a kimeneti fájlformátumok mennyisége is hagy kívánnivalót. Hasonlóképp egy fizetős program ingyenes verziónál problémát jelenthet a kimeneti, vagy bemeneti fájlok korlátozása, akár típus, akár pedig felbontás szempontjából.

A Kdenlive kompakt

Ez nálam annyit tesz, hogy jól összeszedett, az van benn, ami kell, de nincs felesleges funkciója, és nincs hiányérzetem, hogy ez vagy az kellene még. Mindegyik véglet zavaró. Egy kisebb tudású programnál (kisebb, azaz azt nem találom meg benne, ami nekem kell – ez nagyon szubjektív!) bosszantó, ha nem az elképzelésemnek megfelelően tudok dolgozni, mert valami kellene, de nincs. A másik véglet, ha a program túl sokat tud. Ha olyan funkciókkal tömött, melyeket soha nem használok, vagy a használatuk professzionális tudást igényel. Ez zavaró, mert a keresgélés, esetleges “na ezt is kipróbálom” tevékenység időt rabló.

A legtöbb rendszeren elérhető

Minden Linux rendszerre fel tudtam eddig natívan rakni. Ami nem minden felhasználói programra igaz. Így sem egy disztribúció váltás, sem pedig egy operációs rendszer váltás nem okozhat gondot.

Több telepítési verziója is van

Ami első látásra nem tűnik olyan nagy érdemnek, hiszen ha natívan a tárolókból telepíthető, akkor minek más? Kétfelé kell bontani a problémát. Mi van, akkor ha a tárolódban nem az a verzió van, ami neked kell? A Debian alatt kellemetlen volt régebben, hogy ezeréves Kdenlive verziót kaptam. Ilyen esetben bizony nagyon jó megoldás, hogy nem csak a tárolókból rakható fel egy program, hanem flatpak, appimege is elérhető. Ez már átvezet a másik igencsak kellemes tényhez: ha van appimage, akkor a lehető legeslegújabb napi építést is használhatom, de akár egy pillanat alatt egy bármilyen régebbit is. Akár a mostani stabil verziót, akár pedig egy régebbit, de ha a mostani napi appimage nem sikerült jól, mert van benne baki, akkor a tegnapit…

Ami nem tetszik, azaz hiányosságok a Kdenlive-ben

A cím klip szerkesztője nagyon kezdetleges. Bár alapfunkciókat ellátja, és azt jellemzően jól átláthatóan, de egy idő után már kevésnek bizonyul. Én nagyon jó megoldásnak tartanám, ha egy gombnyomásra meghívná az Inkscape-t, vagy a Gimp-et. Van ilyen szerkesztő és igencsak kényelmes…

Nincs animált cím klip lehetőség. Itt nem a hm…cím klip lapon lévő „animáció” fülre gondolok, hanem egy komolyabb, esetleg 3D-s megoldásra.

Kb. ennyi lenne. Ahogy látni nem tértem ki olyan technikai (milyen formátumokat tud stb.) kérdésre, ami a honlapon is ott van, és kismillió összehasonlításos cikk is létezik, feltárva olyan – legtöbbször senkit nem érdeklő – eltéréseket, tulajdonságokat melyek a legtöbb kezdőnek nem mondanak semmit.

Ha felkeltette a figyelmedet a Kdenlive, akkor már nincs más, csak tanulni kell

https://www.youtube.com/channel/UCk1lOfX4qlaeEk2VhLu5DRg/playlists