Pacman párhuzamos letöltés

Table of Content

Linux tipp
Linux tipp

A pacman új, hatos verziója pár újdonságot hozott, én egyet emelek ki a párhuzamos letöltési megoldást. Aki valami miatt nem tudná: a pacman csomagkezelő az Arch Linux rendszereken. Terminálos, így gyors, könnyen használható és hatékony csomagkezelő.

A párhuzamos letöltés a pacmanban egy nagyon kellemes újítás, hiszen ha olyan szoftvert telepítünk, amelyhez sok függőség szükséges, akkor az összes fájlt párhuzamosan, ugyanaz a pacman példány tölti le, nem pedig egymás után. Bár alapesetben a frissítés vagy a telepítés nagyon gyors, de talán az egyik legunalmasabb kivárni, hogy lefusson. Jó esetben nincs teendőnk, csak várjuk a végét.

Amit természetes, de itt is ki kell emelnem: ez a letöltésre vonatkozik, és nem gyorsítja pld. az AUR-ból való telepítésnél a fordítási, csomagkészítési munkát! Erre egy másik, már tárgyalt megoldás való.

Pacman párhuzamos letöltés beállítása

A Pacman csomagkezelő párhuzamos letöltési támogatását az alábbi lépések követésével lehet engedélyezni:

Nyisd meg a /etc/pacman.conffájlt a kívánt szerkesztőben:

nano /etc/pacman.conf

Értelemszerűen sudo, vagy emelt jog is kell. Keresd meg a következő sort, és vedd ki a #-t előle:

ParallelDownloads = 5

Itt az ParallelDownloadsopció adja meg az egyidejű letöltési folyamok számát. Az értéknek pozitív egész számnak kell lennie. Ami logikus is, de jobb, ah figyelünk erre. Alapértelmezés szerint le lett tiltva, és az alapértelmezett érték 5. Az értéket növelheted, ha gyorsabb az interneted.

Ha ez a konfigurációs beállítás nincs beállítva, akkor csak egy letöltési adatfolyamot használ, azaz a letöltések egymás után szép sorban jönnek.

Ha nincs ilyen sor

Alapértelmezetten a pacman frissítés után nem írja felül a pacman.conf állományt. Így ha kell a pacman párhuzamos letöltés lehetősége, neked kell beírni ezt a sort. Vagy ami sok esetben kényelmesebb a pacman.conf.pacnew néven megtalálható friss konfigurációs fájlt átnevezed. Ami gyors megoldás, de egy hibalehetőséggel jár. Ilyenkor az eddigi összes saját beállításod, az általad felvett repók stb. eltűnnek. A „saját” nem feltétlen az általad elvégzett változtatás, mert ilyen bejegyzést tehet a disztribútorod is a megfelelő repók hozzáadásához! Így hasznosabb, ha van saját bejegyzésed a két konfigurációs állomány átnézése és egyesítése, a kívánt saját bejegyzés megtartása. Ami nem is rossz ötlet, mert megismered a pacman.conf állományt, illetve a nem kívánt, régi, felesleges beállításaidat is felülvizsgálhatod.

Related Posts