Paru, yay gyorsjavítás

Table of Content

conky, hibaelhárítás
Paru hibaelhárítás

Paru, yay gyorsjavítás. A frissítés után sem a paru, sem pedig a yay nem működött nálam ma. A hiba: paru: error while loading shared libraries: libalpm.so.12: cannot open shared object file: no such file or directory szöveg volt. Gyors rákeresésre nem találtam megoldást az interneten, bár egypár reddit bejegyzés, igaz régebbi, de bölcsen megjegyezte, hogy az AUR csomagok karbantartsa, fordítása a felhasználó felelőssége, nem az Arch problémája… Ezzel nem sokra jutottam, de javasolták az újratelepítést. Ami első pillanatban elég furcsa, hiszen a két AUR Helper, ami a gépen van az éppen nem működik a pamac sem… Így nincs más mint elővenni a tudásunkat és kézzel, Helper nélkül telepíteni.

Ez sem komolyabb feladat, mint akár a paru, vagy a yay használata. Érdemes ezt is begyakorolni, mert ilyenkor, mikor a Helperek sztrájkolnak jól jön.

Az első lépés (amit nem szoktak emlegetni!) egy alkönyvtár létrehozása a saját könyvtárunkban. Bár ez nem létszükséglet, de most letöltéseket és fordításokat is végzünk, amit most nem a Helper vezérel, és így nem a megszokott átmeneti könyvtárakat használjuk, és nem rak rendet maga mögött a yay vagy a paru… Majd ebbe a könyvtárba belépve elindítjuk a „kézi” AUR telepítést.

sudo pacman -S --needed base-devel
git clone https://aur.archlinux.org/paru.git
cd paru
makepkg -si

Vagy ha a paru-bin-t használod:

sudo pacman -S --needed base-devel
git clone https://aur.archlinux.org/paru-bin.git
cd paru-bin
makepkg -si

Ha padig a yay a kedvenced:

sudo pacman -S --needed base-devel
git clone https://aur.archlinux.org/yay.git
cd yay
makepkg -si

Így már a kiválasztott AUR Helper kifogástalanul települ, és használható lesz.

Ezt követően az ideiglenes, létrehozott könyvtár törölhető.

Nem nagy trükk, és valószínűleg nagyon ritkán kell így telepíteni, de jó ha ismerjük a „kézi” telepítést.