Tűzfal egyszerűen

A rövidke kis videóban megismerheted a tűzfal alap beállítását Linux alatt. A tűzfal fogalma a wikipédi aszerint:  tűzfal (angolul firewall) célja a számítástechnikában annak biztosítása, hogy a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás. Szoftver- és hardverkomponensekből áll. Hardverkomponensei olyan hálózatfelosztó eszközök, mint a router vagy a proxy. A szoftverkomponensek ezeknek az alkalmazási rendszerei tűzfal szoftverekkel, beleértve ezek csomag- vagy proxyszűrőit is. A tűzfalak általában folyamatosan jegyzik a forgalom bizonyos adatait, a bejelentkező gépek és felhasználók azonosítóit, a rendkívüli és kétes eseményeket, továbbá riasztásokat is adhatnak.

A számítástechnika során a tűzfal olyan hálózati biztonsági rendszer, amely felügyeli és szabályozza a bejövő és kimenő hálózati forgalmat előre meghatározott biztonsági szabályok alapján.

A tűzfal jellemzően akadályt képez egy megbízható belső hálózat és egy bizonytalan külső hálózat között.

A tűzfalakat gyakran hálózat tűzfalaknak vagy host-alapú tűzfalaknak kategorizálják.

A hálózati tűzfalak kettő vagy több hálózat közötti forgalmat szűrnek és hálózati hardvereken futnak.

A gazdaalapú tűzfalak a gazda számítógépen futnak, és ellenőrzik a hálózati forgalmat a számítógépeken belül és kívül.

Én a videóban egyszerűben fogalmaztam: egy portárs, aki beengedi akit szabad, vagy kidobja a nemkívánatos látogatókat.

A videó egyszerű lépéseket tárgyal, így nincs hozzáfűznivalóm.

Miért kell nekem tűzfal Linuxon?

A kérdés a szokott, hiszen a víruskeresőknél is felmerül: minek az neked, hiszen… Én úgy gondolom, hogy jobb ha van, és esetleg megakadályozza az illetéktelen működést, minthogy nincs. A beállítása (az én szintemen) nem volt több, mint tíz perc. Ennyit nekem megért.

A másik kérdés, hogy ki is támadná meg a gépemet, és miért is lennék célpont? Ez a szokásos kerülő, hárító magatartásra visszavezethető kérdés, ami a víruskeresésnél is előkerült. Biztosan paranoid vagy, ha… Én nem tartok attól, hogy az NSA, CIA vagy akár a Klingon Birodalom hekkerei pont engem szemelnek ki. De annak nagyobb a valószínűsége, hogy olyan robotok találnak meg, amik védtelen gépet keresnek, és azt próbálják támadni, felhasználni.

Igen, tudom!Ez nem a legeslegbiztonságosabb tűzfal megoldás, és vannak komolyabbak is. Én nem akarok nagyon elmélyedni a témában, mindenféle komoly szabályokat hozni. Nekem ez is megfelel, és egyszerű beállítással fokozhattam a biztonságot.