bspwm – kell ez nekem?

Ebben a bejegyzésben a bspwm-es próbálkozásomat írom le, annak buktatói és az eredményt. Azt nem ígérhetem, hogy egységes bejegyzés lesz, inkább csak naplójegyzet, ahogy mentem előre és a buktatókkal, problémákkal szembesültem. Már most tudom, hogy nem egy bejegyzés készül, hanem több. Egyszerre jelenik meg mind, így nem kell majd várni, de egy-egy téma külön cikk lesz, így ha valami nem érdekel, akkor azt kihagyhatod.
Pontosan egy hónap telt el a „Bspwm – kell ez nekem?” videóm óta, ami a bspwm-ről szólt. Talán az egyik olyan videóm, ami a legtöbb indulatot váltott ki, jó pár levelet/megjegyzést kaptam, olyanoktól, akik valószínűleg eljutottak a cím olvasásáig, de videót nem nézték meg. A célom annyi volt, hogy pár gondolat mentén körbejárjam alapszinten, hogy mit kapsz akkor, ha ezt az ablakkezelőt teszed fel. Sejtem, hogy a „kell ez nekem?” kérdést valami pejoratív megközelítésnek vélték, és elvárták volna, ha egy reklámvideóban mutatom be, hogy mindenkinek, mindenhol és feltétlen ez lenne a jó. Nem volt szándékomban sem lehúzni, sem pedig agyondicsérni a bspwm-et. Aki végignézte, látta, hogy inkább az előnyeit dicsértem, de azt sem hagytam ki, hogy ez nem mindenkinek lesz jó, mert…

Miért jó szerintem, ha bekonfigurált bspwm kerül fel?

Ok, ugorjunk, és nézzük meg azt a gondolatot, ami nagyon jó felvetése volt dovahkiin0424 kollégának a discord csatornán. „Nekem nem tetszik, hogy a videóban nagyon hangoztatod, hogy ne tegyük fel config fájlok nélkül, mert üres fekete képernyő, ami nem reagál semmire, és mind meghalunk, ezzel azért nem értek egyet, mert szerintem jobb lenne kicsit önállóságra nevelni az embereket, nem kell megijedni a fekete képernyőtől, mert a fekete képernyő a végtelen lehetőségek tárháza,…” Ebben teljesen igaza van. Egy üres asztal nem akadály olyan embernek, aki ért hozzá. Ahogy többször emlegettem én szeretem alulról építeni a rendszeremet, azaz minimalista kezdettel magam felrakni amit kell. Ennél jobb nincs is.

DE – és most jön az a fránya de… – aki eddig egy KDE-t, XFCE-t stb. használt és azt is egy felhasználóbarátabb disztribúcióban –  ő mit lát? Nagy lelkesedéssel felrakja bspwm csomagot, configok nélkül, kilép, majd vissza és….? Semmi, üres, se egérkattintás, sem billentyűkombináció, sem semmi. Még ki sem tud lépni.
Pedig ő megnézett pár videót róla, és ott volt panel, volt minden… Aki kevésbé lelkes, ő rebootol, majd a régi, kedvenc felületére visszalépve elhatározza, hogy ezt az izét soha többé. A kissé lelkesebb elkezd olvasni, és ráébred a nulláról felrakni nem is olyan egyszerű, már maga az, hogy eljusson addig, hogy valamit kipróbáljon az is komoly munka. Ér egy átlagembernek ennyit a kipróbálás? No ezt mindenki döntse el maga!

Én azt tartom jónak, ha van lehetősége az embernek ténylegesen, különösebb munka nélkül kipróbálni, és látni a lehetőségeket. Erre a legjobb – szerintem – az, hogy egy másik felhasználónak a leírtak szerint (vagy akárhogy) létrehoz egy bspwm környezetet, és csak át kell jelentkeznie oda. Nem kell reboot, mint egy dualbootban, mert a másik megoldás a natív telepítés és a duálboot.

Így gyorsan próbálgathatja, tesztelheti, szokhatja a bspwm-et, ami valljuk be nagyon nem a megszokott, az átlag user elsődleges rendszere. Így egy-egy próbamódosítás, konfigurálásra is „átugorhat” egyéb munkája mellett és ha valami nagyon balul sül el, akkor kilép és vissza a régi – nálam az openbox – alá. Én ezt követtem eddig minden váltáskor, és nem bántam meg. Ha nem tetszett amit kipróbáltam, akkor nem kellett újratelepíteni a gépemet, csak leszedtem a felhasználót és… jöhetett a másik.

Felmerül a kérdés, hogy:

Miért a Magyarch Linux bspwm configjait pakoltam fel?

Mert jól összeszedett, egyben letölthető és elég bő kínálatodat. Be van állítva sok olyan, amit én biztosan nem akartam nulláról felépíteni. Komfortos, így első körben meggyőződtem arról, hogy minden elvárásnak megfelel a bspwm ablakkezelő. Nekem! Hogy neked igen, vagy nem, azt ha megnézted a videót, és picit kutattál a az interneten, akkor vagy tudod, vagy nem.

Az első tapasztalatok, amit szereztem bspwm kipróbálásakor

Már tudjátok, mármint aki megnézte a videót tudja: gyors, kis erőforrás igényű, és alig használja processzort. Az adott beállításoknál van panel, illetve a billentyű kombinációk is élnek. Az ablakokat jól kezeli, nekem megfelelő módon. Az egér is működik, illetve a grafikus programok is futnak. Azaz technikailag minden olyant nyújt, ami nekem kell. Van egy nagyon jó kis leírás, amivel elindulhat az ember.

Az első, az „ismerkedési” nap már egy számomra komoly kihívással találkoztam, ami a későbbiekben megoldásra vár. Én napközben, munka közben az íróasztaljaimon a hagyományos felállásban használom a gépet. Este az egyik monitort elfordítva a videókat ezen nézem, a híreket, cikket stb. ezen olvasom – csak egeret használva.. Itt kérdéses lesz, hogy csak egérrel akarom vezérelni, az mennyire lesz működőképes, hiszen a mostani openbox-nál ez nem jelent gondot.

Mindenképp érdemes az elején összeírni, illetve begyakorolni a billentyű kombinációkat, és ha kell valamit módosítani, akkor azt feljegyezni, hogy mit, hova és miképp szeretnénk. Most sok olyan kérdés, vagy változtatási gondolat van, ami már tudok, de a megoldást meg kell keresni rá.
Ha nem áll rá a kezed a billentyűkombinációkra, erre a csempézős ablakokra, akkor nem feltétlen kell erőltetni a bspwm-et. Igen, tudom! Azt mondják, hogy ezzel szuperhatékonyan és gyorsan lehet dolgozni, de ha neked ez nem áll kézre, akkor ez nálad nem így lesz.

Fontos: tudd, hogy mi kell neked!

Váltás, vagy mélyebb ismerkedés előtt mindenképp szedd össze az összes elvárásaidat, járd körbe a kérdéseket, mert nem egyszer láttam embereket belelkesedni, majd beleugorni valamibe és napok múlva elkullogni. Időt, energiát pazarolva olyanra, amire nem kellett, hiszen minimális próbálgatás, gondolkodás után már ráébredhettek volna, hogy ez nem felel meg neki.

Ok, ha eljutottál a döntésig, akkor kövess, és mehetünk tovább.

Bspwm testreszabása – miért is kell?

Ha üres konfigurációs fájlokkal indulsz, akkor nincs más teendőd, hogy azokat a tudásodnak megfelelően beállítsd. Ebben az esetben nem tudok semmi újat mondani, hiszen felvállaltad, hogy magad állítod be a rendszered.
Ha pedig akár egy Linux disztribúcióval tetted fel a bekonfigurált bspwm ablakkezelőt, vagy ahogy én, az itt leírtak szerint, akkor testre kell azt szabni. Én a linkelt cikk szerint konfigurációs fájlokat állítom be, így minden esetben ezek lesznek a példák.
A testreszabás oka nagyon egyszerű. Bármelyik Linux disztribúciót, bármelyik asztali felülettel teszed fel, azt valami szinten testreszabták. Így van ez jelen esetben is. Bár szuperül beállították, és nagyon jól lehet használni, de nem feltétlen pontosan úgy, ahogy nekem kell, vagy ahogy én megszoktam. Ez munka, sőt nagy munka, de mivel nagyjából tudom mit akarok, illetve van a dot fájlok szerkesztésével gyakorlatunk, így nem lesz nehéz.

Az első lépés a testreszabott bspwm rendszerhez

Ennek nincs semmi köze a bspwm ablakkezelőhöz, ez egy alap lépés, amivel az induló programokat és egyebeket állítunk be.
Az induló „autostart” programokat többféleképp lehet indítani, én a leggyorsabb megoldást választottam, amiről a Gyorsabb indítás egyszerűen cikkben volt szó. Az ott leírtak szerint hozd létre a fájlokat, és töltsd fel. Ennél a bspwm konfigurációnál a készítő már egy kész és feltöltött fájl ad, aminek a szerkesztésével már nagyon jó helyzetbe kerülünk. Példaként végigvesszük a fájlt, és kis magyarázat mellett editáljuk.

setbg & # Set the background

Ez egy saját, általuk használt scriptre mutat, ami a hátteret állítja be. Nekem nem kell, törlésre kerülhet.

sxhkd & # Bind keys

Fontos sor, mert indítja a sxhkd-t, ami a billentyű kombinációkat állítja. Fontos infó: a bspwm önmagában egy szikár, funkcionális ablakkezelő, ami a feladatát látja el: az ablakokat kezeli. Nem kezeli alapból a billentyű kombinációkat, így valamilyen erre rendelt Linuxos eszközt indítani kell. Az editálása, beállítása a harmadik cikkben lesz!

# Switch to US international with Caps as Mod/Escape
setxkbmap -option caps:super -variant altgr-intl && killall xcape 2>/dev/null ; xcape -e 'Super_L=Escape' &
setxkbmap --layout hu &
# Properties button extra Mod/Escape
xmodmap -e 'keycode 135 = Super_R' &
xsetroot -cursor_name left_ptr &
xset r rate 500 30 & # Speed xrate up
unclutter & # Remove mouse when idle

Ezek a billentyűzet, egér beállításokat adják meg, így nem nyúltam hozzá.

Picom – ha kell az átlátszó háttér

picom --config ~/.config/picom.conf & # xcompmgr for transparency

Indítja a picom kompozitálót, ami nekem így nem jó, mert én globálisan állítottam be a picom értékeit, itt pedig egy helyi, a felhasználónál megadott fájlokra mutat. Ha neked nincs beállítva globálisan a picom akkor ez így jó lesz. Én a picom -b & sort használom.

dunst & # dunst for notifications

Az értesítési démon, amit hagytam. Ha kiderül, hogy nem ez kell, akkor majd kiszedem.

#mpdupdate &

Kivan kommentelve. Kiszedem. Ne legyen a saját konfigurációs állományomban olyan sor, ami nem kell!

(sleep 1s && ~/.config/polybar/launch.sh) &

A sleep egy másodpercre állított késleltetése, és a polybar-t indító script. Marad, mert a polybart is használni, kipróbálni, konfigurálni akarom. Jó funkcionalitású polybar-t kapunk, amit használni fogok.

#conky &

A bejegyzés marad kikommentelve, de én máshol lévő beállítási fájlt használok, így kissé átalakítom.

#killall conky
#conky -c /home/laci/bin/conky/Gotham &

A kikommentelés oka most, hogy még nem próbáltam ki a conky és a bspwm-et együtt, így majd, később, ha lesz időm rá.

#blueberry-tray &
Felesleges nekem.

Monitorok beállítása, ha több is van

#xrandr --output LVDS1 --mode 1366x768 --output HDMI1 --mode 1920x1080 --right-of LVDS1 &
#xrandr --output HDMI1 --primary --mode 1920x1080 --output LVDS1 –off

A sor fontos! Ha nem egy monitorod van, és azt nem alapbeállítással használod, akkor az arandr-al állítsd be és a megfelelő értékeket másold ide. Plusz írd fel a két monitor nevét. Később kell 🙂

xrandr --output HDMI-1 --mode 1024x768 --pos 1280x0 --rotate normal --output DVI-D-1 --primary --mode 1280x720 --pos 0x0 --rotate normal

Nekem ez a beállítás, nálad 100%, hogy más lesz.

/usr/lib/polkit-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 &

Ezt ne hagyd ki! Autentikációért felel. Többféle van, én ezt használom. Nálad lehet, hogy más van, de ezt mindenképp indították az eddigi ablakkezelődben, így ha megnézed a Te előző rendszeredben az automatikusan induló dolgok közt ott lesz a pontos neve.

feh --no-fehbg --bg-scale /usr/share/backgrounds/magyarch/wallpaper.png &

Háttérkép beállítása, vagy ezt a feh-t használod, vagy a nitrogen-t. Nekem a nitrogén van fenn, a feh kisebb memória fogyasztású. Állítólag, nem mértem soha 🙂

Így lecseréltem a

nitrogen --restore &

sorra. Ez csak akkor fog működni, ha előtte beállítottad. Grafikus, nem egy agysebészet.

Ami nagyon jó ötlet, de nem kell

zathura ~/.local/bin/Magyarch-bspwm.pdf &

Kuka. Ne jelenjen meg minden induláskor a leírás. Idegesítő. Valamelyik billentyű kombináció hozzá van rendelve, ha kell, azt használom. De én azt javaslom legalább kétszer olvasd el! Jól összeszedett leírás, nagyon hasznos.

Ok. ennyi az alap, ezután én még pár bejegyzést teszek.

#tint2 oldalsó panel indítása
#tint2 -c /home/laci/.config/tint2/oldalso.tint2rc &

A tint2-es oldalsó panel, már ezer éve beállítva, és cipelve tovább a rendszerek közt. Kikommentelve, mert állogatás, gyakorlás alatt zavaró lehet. Szokni kell a billentyűzetről a munkát, ne csábítson ott oldalt a panel… A videóban láthattad, bár ott csak terminálból indítva, tesztelve, hogy bspwm alatt is jól működik.

#Numlock bekapcsolása
numlockx &

A numerikus billentyűzet numerikus lesz, mert én agybajt kapok, ha ütlegelem és nem számokat ír.

#Redshift
redshift -l 55.7:12.6 -t 5700:3600 -g 0.9 -m randr -v &

A redshift, van róla leírásom, soha ne hagyd ki!

+ majd ha a bspwm rendszer kész lesz, ide kerülnek az autostart-os felhasználói programok is. De ezt majd külön. Amíg tesztelgetünk, állogatunk, gyakran újraindítjuk a felületet, addig ne induljon semmi felesleges.

Már itt vedd fel azt a szokást, hogy a beállításokat a bspwm ablakkezelő alatt teszed meg, szokd meg, hogy mit, hogyan nyitsz meg. Ki és belépés után már ezek indulnak, a rendszered feláll. Nagy változást nem fogsz látni. Eddig is ezek indultak nálam, csak picivel gyorsabban.

Bár nem sok szó volt a bspwm témában, az autostart-tal beállított monitorok, billentyűzet stb fontos.

Ebben a részben már a bspwm-et állogatjuk.

Related Posts