Audacity – hogyan tovább?

Audacity? Nem, nem fogok felülni a jajgassunk az új licenc és a telemetria miatt című vonatra. A lehetőségeket szeretném csak taglalni, és a véleményemet elmondani.

Mi történt az Audacity háza táján?

Egy cég megvette, majd a licenceket megváltoztatta, aminek a hátterét sok egyéb oldalon leírták. Én nem értek hozzá, és nem is nagyon érdekel, hiszen amíg ingyenes és jó valami, addig a licenc mellékes. Természetesen az az ideális, ha a lehető legszabadabb megoldásokat kapjuk, de ténylegesen – ha ingyenesen használható, korlátozás nélkül – nem akadályoz a használatban, akkor számunkra mindegy a licenc, a tulajdonos cég, vagy a cég és fejlesztők, és a kódhoz való jogok.
A telemetria már kissé más kérdés. Amíg azt én szabályozom (hibajelentés, lokáció, használt részek jelentése) nem szabad, hogy gondot okozzon a téma. Ha akarom, és miért ne segítsek ezzel… Ami már komolyabb probléma, hogy olyanokról is olvasni, hogy az IP-ket tárolja egy napig, és kiadhatja harmadik félnek, vagy hatóságnak az adatokat. A harmadik félnek való kiadás, eladás már necces téma, mert amíg én szívesen küldöm el a telemetriai adatokat (ahogy sok más program is teszi!) a fejlesztőnek, addig már egy előre meg nem nevezett harmadik félnek már nem feltétlen szeretném. A hatósági rész értelemszerű, hiszen ha van telemetria, akkor azt tárolják és minden országban él az a lehetőség, hogy a hatóság (felhatalmazás alapján) ezekbe betekintsen.

Ok, ennyi a szöveg. A lényeg már fontosabb.

Mit tehetek most?

A helyzetet hol nyugodtabban, hol őrjöngésig menő vergődéssel sokan feldolgozták, hozzászóltak és kifejtették az álláspontjukat. Nekem a hanganyag vágása a célom, amire pár program áll rendelkezésre és az adott helyzettel tenni kell valamit.

Használhatjuk tovább az Audacity legújabb verzióját

Ha nem zavar az új helyzet, a telemetria, akkor nincs semmi teendőd. Használod tovább ingyen és legálisan. Az adataidat igazából nem érinti, hiszen az IP címedet, egyéb jelentett adatot nem nagy valószínűséggel tudják ellened felhasználni. Így a tárolóban lévő csomagot, vagy a flatpak csomagot felrakhatod. Nagy változás nincs számodra.
Ha ezt követed, akkor is készülj fel egy vésztervvel, ha a fejlesztés iránya, vagy a licenc erősen megváltozna. Mire is gondolok? Bár most ingyenes az Audacity, de lehetséges, hogy egy idő után már két ágra osztják a programot: egy demó, ami le lesz butítva és egy fizetős. Ha a demóból kiszedik azt, ami neked kell és csak a fizetősben lesz benne… vagy simán csak dobják a Linux vonalat…

Fork! Azaz elágazás

Az Audacity alapkódja szabad volt, visszamenőleg ezen nem változtathatnak, csak az újításaikat tehetik majd zárttá. Így jelenleg (2021 június) elindult több kezdeményezés, hogy egy független és szabad irányú klónokat készítsenek.
Két klón már most elérhető az AUR-ban, ami nagyon jó. A tenacity és a audacium. Mindkettőt kipróbáltam, működnek, és nincs nagy változás, hiszen simán telemetria nélkül építi fel a programot, ami nem hozhat semmi változást. Minimális kinézetbeli, illetve nyelvi (csak angolul megy az audacium) eltérések vannak.

Oké, ez jó. Jelenleg. Kérdés, hogy a nagy lelkesedés meddig tart és fejlődik-e az ilyen fork tovább. Legyünk pozitívek és mondjuk ki: eddig is így működött, sok lelkes ember tartotta fenn. A kérdés, hogy melyik fork marad fenn, de ez sem jelent gondot, hiszen a természetes kiválasztódás után fennmaradót használni tudjuk.
De még mindig kérdéses, hogyan fejlődik a fennmaradó, és milyen irányba.
Az AUR-ban kettő van jelenleg, de az interneten többet is találni, amiket magadnak kell lefordítani, ami nem túl nagy feladat, ha van gyakorlatod. Bár kérdés, hogy a jelen helyzetben érdemes-e fél tucatnyi fordítást elvégezni, hiszen még csak abban a helyzetben vagyunk, amikor gyorsan elágaztatták a kódot és nagyjából mindegyik ugyanaz. A “mentési” akciókat megtették, de még új fejlesztések nem kerültek bele.
Én a kivárásra játszom, hiszen az AUR-ban lévő audacium majdnem mindent tud, ami nekem kell. Pár effekt, eszköz amit nem találtam meg benne, aminek az oka a régebbi kód.

Ocenaudio

Igen, már az Audacityvel párhuzamosan használom régóta. Ez egy jó alternatíva lehet számunkra, hiszen sok mindent tud. Az eszközkészlete kicsit más mint az Audacityben megszokott, kevesebb. Bár eddig nem okozott gondot. A VTS pluginokat kezeli, ami jó dolog.
Nagy előnye a párhuzamos feldolgozás, amikor több megvágott anyagot egyszerre le tudok menteni, kihasználva a CPU magokat teljesen. Masszív, folyamatosan frissül és stabil.
Én az oldalukról töltöm le, nem a tárolóból. Régebben voltak gondok a tárolóban lévővel, így maradt meg ez a módszer nálam.
A hátránya a makrózási lehetőség hiánya.

Ezzel egy elvi probléma lehet: egy cég és a telemetria stb. elképzelése miatt rákényszerít a váltásra. Ez nem túl kellemes érzés, de ha ezen felülemelkedünk, és az ocenaudio tudása megfelelő, megtanuljuk használni, egy kezes vágóprogramot kapunk.

Vissza a régebbiekhez?

Igen, ez is egy megoldás, ha keresel egy olyan csomagot, ami az átvétel előtti és azt használod. Bár ez nem túl elegáns megoldás, de egy ideig működni fog. Itt a probléma egy idő után a függőségekkel lesz, hiszen a csomagod nem követi a függőségi csomagok fejlődését és egy idő után már régi verziójút keres, vagy olyant, ami már nem is létezik. Illetve egyes rendszerek csomagkezelői nem nagyon tolerálják az ilyen gányolást.

Ha Arch alatt vetemednél ilyenre, akkor elég szép időutazást tesz lehetővé a https://archive.archlinux.org/repos/ oldal 🙂

Egyelőre a “régebbi” verzió használata nem okozhat gondot, mert az adatgyűjtést nem használó legújabb verzió a 3.0.2-as. Az összes korábbi verzió, például a 3.0.0, nem rendelkezik hálózati képességekkel. Az Audacity csapata figyelmeztetett arra, hogy a régebbi verziókban vannak bizonyos hibák, ami valóban igaz lehet, hiszen minden verzióban vannak hibák a mai legújabban pont úgy, mint a két év múlva kiadott legújabban…

Ha flatpak csomagot telepítesz jelenleg, akkor is a 3.0.2-est kapod, így ha azt sem frissíted, akkor nem lesz újabb verzió, marad az utolsó biztonságos.

Amit érdemes tudni jelenleg a hivatalos tárolóban Arch alatt a 2.4.1-es van, ami biztosan nem okoz kukkolást! Az AUR-ban van az újabb, de annak a verziószáma már toxikus kukkolást jelez, így azt nem építjük fel, amíg azt nem látjuk, hogy hálózati kapcsolat nélkül készül majd el a kész program.

Related Posts