Hangszűrés – de melyik?

Table of Content

A hangszűrés (NoiseTorch) bejegyzésemre egy facebook csoportban érkezett egy bejegyzés: „buta kérdés, de az obs vagy az audacity nem tud ilyet?”, amit érdemes körbejárni.
Alapvetően az első felével „buta kérdés” nem foglalkoznék, mert – bár vannak buta kérdések – de ez egy érdekes és hasznos témát vet fel. A Linux alatt mindenre több megoldás van, és sok konkurens programot találni egyazon feladatra. Sok program hasonló, és itt a hasonlón lesz a hangsúly. Érdemes minden esetben végiggondolni mire is van szükségünk, és mi az ami neked (neked, és nem másnak) az adott esetben a legjobb.
Nem fogom a felvetett programokat teljesen kielemezni, mert egyrészt a tudásom nem teljes az összes funkciójukkal kapcsolatban, másrészt csak a hangszűrés, zajszűrést vizsgálom meg.

Alapnak az általam bemutatott hangszűrő és zajszűrő megoldást veszem és ehhez hasonlítom a többit, miben jobbak, vagy kevesebbek.

Mit is tud?

Zajszűrés
Alacsony hangerőnél kikapcsol
Minden felvevő és műsorszóró, videókonferencia stb. programhoz jó
Háttétben is futtatható
Gyors váltás az aktív mód és a normál mód közt

Audacity hangszűrés?

Szuper program, napi szinten használom. Alkalmas hanganyag felvételére, és kész anyag vágására. A két kedvenc ilyen programom egyike.

Zajszűrés – utólagos munkáknál van zajszűrő funkciója, de felvételnél nincs. Ami lehet, hogy jó, hiszen a kész anyagnál ha elrontok valamit, akkor ott az eredeti, de ha felvételnél durván használom a hangszűrés funkciót (más programnál), akkor újra kell rögzíteni a hangot.

Alacsony hangerőnél kikapcsol – Tudtommal nincs ilyen funkciója, ha lenne szóljatok. Nem nagyon veszek fel hangot ezzel, így az ismeretem itt közel nulla.

Minden felvevő és műsorszóró, videókonferencia stb. programhoz jó – Teljesen alkalmatlan erre a feladatra, mert NEM arra készült. Így a „mikrofon → zajszűrés → akivel beszélgetek jobb hangot hall majd a gépén” témában nem játszik szerepet, említeni sem érdemes.

Háttétben is futtatható – Mivel a fenti feladatra, a mikrofon hangszűrése beszélgetés közben témába nem jó, így maga a háttérben futtatható téma nem is érdekes.

Gyors váltás az aktív mód és a normál mód közt – Ugyanaz: nem erre készült.

OBS, a steamerek kedvence!

Szuper és még annál is jobb! Több hangsáv, több bemenő videojel… Kiváló program, de itt egy nagyon kicsike részét vizsgáljuk meg. Tud rögzíteni, és műsorszórás terén is sok lehetősége van.

Zajszűrés – Igen tudja! Beállítható és jól is működik. Nekem persze sikerült az első alkalommal túlvezérelni, ami miatt újra kellett venni azanyagot 🙂 Akár a rögzítés, akár a műsorszórás terén hozza az elvárt szintet.

Alacsony hangerőnél kikapcsol – Tudja, lásd fentebb.

Minden felvevő és műsorszóró, videókonferencia stb. programhoz jó – Itt már logikusan nem jó megoldás, mert nem arra készült, hogy pld. a zoom, meesenger vagy egy webinar programhoz előszűrje a hangot. Ez most hátránynak tűnik, de nem az: ez nem erre készült, nagyon sok helyre tudsz nagyon jó kép és hangminőséget kiadni, méltán népszerű!

Háttétben is futtatható – A fentiek miatt nem is érdekes a kérdés.

Gyors váltás az aktív mód és a normál mód közt – Magában a programban gyorsan lehet váltani, de mivel nem egy univerzális hang előszűrő program, így mindegy. Gyorsan: ha értesz hozzá. Ha nem, akkor egy stream alatt igencsak bénának tűnsz majd… A trollok meg rögvest letámadnak.

Kitérő: nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy össze lehessen barkácsolni bármilyen (és itt bármilyenen van a hangsúly) konferencia, beszélgetős, műsorszórós programmal, de az nem feltétlenül lesz egyszerű. Itt az egyszerű a bemutatott kis programocska módja: elindít és kiválasztjuk az új „mikrofonunkat”.

PulseEffect vs. NoiseTorch hangszűrés

Ez az egy, ami teljes mértékben kiválthatja a NoiseTorch-ot. Minden tud amit kell, és még azon túl is. Egy komoly oka lehet, hogy ne ezt használd, de az nagyon komoly. A PulseEffect kb. egy tucat egyéb lehetőséget is ad a mikrofon hangjának a módosítására. Nagyon komoly tudás kell ahhoz, hogy ezeket összehangold, és a megfelelő kimenő hangot megkapd. Bár maga a zajszűrése nem sokkal összetettebb, mint a NoiseTorch hangszűrés, így ha a PulseEffect telepítve van és megkedvelted, semmi akadálya, hogy a kimenő hangodat jobbá tedd. De tarts mértéket! A sok egyéb lehetőség egy felesleges és sok esetben rossz eredményt adó végtelen „javítási” ciklusba torkollik.
Itt a NoiseTorch hangszűrés esetén realtime hangszórás a fő cél, azaz valakivel beszélgetsz, és a zajt szeretnéd csökkenteni és a mikrofont kikapcsoltatni, ha nem beszélsz. Ha ezt túlvariálod, akkor a másik fél egy vacak, dobozos, olcsó, gagyi mikrofonos hangot fog hallani, esetleg sokkal rosszabbat, mint ha hozzá sem nyúltál volna.

A fentieket mindenki ismerte, de érdemes volt kicsit körbejárni a témát. Nem csak azért mert így talán könnyebben kiválasztod a megfelelőbb programot magadnak. De az egésznek van egy ezen túlmutató része is: próbáljunk meg azonos kategóriájú, célú és eszközkészletű programokat összevetni.

A NoiseTorch egy picike program, ami „beépül” a mikrofonról kijövő jel mögé és azt adja át a következőnek, bármelyik programnak, ami a mikrofon jelét vette eddig. Ezt az OBS-el összevetni kissé nehéz lenne. Az első univerzális eszköz, egy (kettő…) célfunkcióval, az OBS egy komoly „stúdió”. Aminek a mérete, célja, és funkciógazdagsága messze több és más irányú. Az első egy kifejezetten a „felteszem, elindítom, és örök neki” program, kb. nulla tudással megkapom a vár eredményt. A többi? Összetettebb…

Related Posts