Flatpak témák javítása

Flatpak témázás
Flatpak témázás

A Flatpak egy segédprogram a szoftverek telepítéséhez, a csomagkezeléshez, és az alkalmazás virtualizációhoz a Linux rendszereken. A Snap, és AppImage csomagokhoz hasonlóan a Flatpak olyan „homokozó” környezetet biztosít, amely elkülöníti az alkalmazásokat a rendszer többi részétől. Kényelmes, hiszen egyéb függőséget nem vár el a telepített Linux rendszertől, így a legtöbb Linuxon működni fog, akkor is, ha az alaptárolókban nincs meg az adott program, vagy éppen függőségi problémákkal küzd. Így sok esetben egy MX Linuxon, Debian stable, vagy bármely konzervatívabb frissítést követő Linuxon frissebb csomagokat használhatunk, mint a tárolókban lévő. Mindezt anélkül, hogy a rendszer egységét megbontanánk, egy „rollingabb”, gyorsabban frissülő tároló felvételével.

Flatpak csomagok Linux alatt

A Flatpak használata nemcsak a biztonság szempontjából hasznos, hanem azért is, mert számos program elérhető a Flatpak csomagként. A Flathub-on  megtekinthető a telepítendő Flatpak alkalmazások listája. Ha megnézed, igencsak sok jó programot találsz! A Flatpak csomagok általában a programok saját letöltési oldalán is elérhetőek, bár van, ami a Flathub-ra irányít át.

A Flatpak-ról már volt szó, az alap dolgokat nem ismételem át. Illetve érdemes tudni, hogy az MX Linux, és esetleg más disztribúció alatt a saját Csomagkezelő szoftverrel is telepíthetőek ezek a csomagok. Gyorsan és egyszerűen.

Flatpak csomagok „hibája”

Aki már telepített Flatpak csomagot, észrevehette, hogy kicsit másképp néznek ki, azaz nem biztos, hogy azt a témát használja, amit mi beállítottunk a rendszerhez globálisan. Én szeretem, ha legtöbb program egyformán jelenik meg, és a kinézet a lehető legegységesebb. Ez sok esetben nem jelent gondot, hiszen több olyan program van, amiben átállítható a színösszeállítás, témázás. Ahol nem, ott sincs gond, hiszen mint minderre, a Linux alatt van megoldás.

A probléma javítása az aktuális, általad használt Gtk téma telepítése a Flathubból. Ily módon a Flatpak alkalmazások automatikusan felveszik a jelenlegi Gtk rendszertémáját, és azt használja.

Nem minden Gtk-téma áll rendelkezésre a Flathub-on, így a nem minden esetben fogsz olyant találni, ami a Flatpak-okat egységesíti a te kedvenc témáddal. De ha az általánosan elterjedt témákat használod, biztosan találsz olyant, ami számodra megfelelő.

Hogyan tudod lekérdezni az össze Flatpak témát, ami elérhető a Flathub-on?

flatpak remote-ls flathub --system | grep org.gtk.Gtk3theme

A system kapcsolóval adjuk meg, hogy a rendszerhez szükséges, nem felhasználói programok közt keressen. Előfordulhat, hogy nem is kell ez a kapcsoló, de nálam, ha nincs megadva, akkor panaszkodik a flatpak parancs: „hiba: Nem lett távoli tároló kiválasztva a(z) „flathub” feloldásához, amely több telepítésben is létezik”. Mivel az user és a system is elérhető…

Erre kapsz egy listát, ami felsorolja az összes, jelenleg elérhető GTK3-as témát. Ezek közöl válaszd ki azt, amit te használsz, majd installáld fel. Például az Ambiance téma felrakása:

flatpak install flathub org.gtk.Gtk3theme.Ambiance

Azaz ez sem más, mint bármely Flatpak csomag telepítése.

Ikontémák telepítése a Flatpak csomagokhoz

Itt már kevesebb a lehetőségünk, pontosan kettő ikon csomag van. Ez bizony nem a bőség zavara!

flatpak remote-ls flathub --system | grep org.freedesktop.Platform.Icontheme

Ha e kettő közül használsz, akkor érdemes feltenni, hiszen akkor jó eséllyel az ikonok is egyformák lesznek a Flatpak és a „rendes” csomagoknál.

A Flatpak témák, és ikonok telepítése MX Linux alatt

Mivel abban a szerencsés, kényelmes helyzetben vagyunk, hogy az MX Linux disztribúcióban az MX Csomagkezelő program ismeri, és kezeli is a Flatpak csomagokat, így ebből is telepíthetjük ezeket. Megnyitjuk a MX Csomagkezelő programot, majd az utolsó előtti, a Flatpaks fülre lépünk, a kereső használata előtt az All apps-ot átállítjuk az All runtimes-re és megkeressük a theme kulcsszóval az összes témát, ami elérhető.

MX Package Installer-ről egy régebbi, de talán ma is hasznos videót készítettem.

A flatpak témázást 2020. februárjában próbáltam ki Arcolinuxon.

Related Posts