Heti Linux tipp

Table of Content

A heti Linux tipp sorozatban elsőként nem tipp, hanem egy hír: megjelent az új, a májusi Magyarch iso. Pár változtatást eszközöltek, amiről itt olvashatsz többet.  A letöltést érdemes megtenni, majd akár a ventoy telepítőbe, akár pedig egy pendrájvra kiírni. Tipp: mindig legyen egy működőképes live eszközöd, illetve egy telepítő eszközöd! Ha baj van, legyen mihez nyúlni!

A következő Linux tipp sem konkrét tipp. Megjelent janu fordításában a szokott rendszerességgel a PCLinuxOS Magazine tippjei:

Glabels használata: frissítés : címke gyártás gyorsan, egyszerűen – és elegánsan,

Repo mustra: LosslessCut: videó átalakító és -vágó eszköz,

GIMP oktató: háttér eltávolítása: a nem megfelelő háttér lecserélése,

Mobilhasználata webkameraként: mit ki nem kényszerít a járvány… okostelefon web kameraként – egyszerűen.

Érdemes feliratkozni a hírlevelére!

Paru és a sudo – Arch Linux tipp

Paru az új AUR Helper, így érdemes lesz kipróbálni. Már volt róla egy bejegyzés, ami pár alap témát érintett. Az Arch Linux alatt a paru futtatásához kell az emelt jog, azaz a sudo. A sudo biztosítja, hogy minden műveletet el tudjon végezni, amit kell, így enélkül nem megy. A sudo-nak van egy beállítási lehetősége, amiben meghatározzuk azt az időtávot, amíg egy sudo érvényes. Ezt érdemes rövidre venni, mert így kisebb az esélye az illetékteleneknek az emelt jogú terminálhoz férni, ha elfelejted azt becsukni. De van egy hátránya is: ha előbb jár le a sudo delegálása, mint a paru végez, akkor kérni fogja újra a jelszót. Ez kényelmetlen, de zavaró is lehet, ha a frissítést végző terminált nem figyeled folyamatosan. Nemrég a Magyarch discord csatornáján volt róla szó, és ott a –sudoloop kapcsolót ajánlották. Ez nem engedi lejárni a sudo-t, és a paru futását nem akasztja meg, nem fog újra jelszót kérni.

Egy másik Arch Linux tipp a paru-hoz.