I3wm – i3-nagbar

Linux kezdő
i3-nagbar

Egy nagyon egyszerű, de jó I3 tippet osztok meg ma. Hasonló megoldásokat már találtunk, de ez valóban nagyon jó kis program az i3wm-hez. A i3-nagbar lesz a téma. Ez egy egyszerű üzenet megjelenítő és választó lista program.

Nézzük is meg miről is van szó?

Az i3-nagbar két alapvető funkcióra alkalmas. Az egyik a sima üzenetküldés, amit lehet, hogy láttál is már, ha a i3 configját elrontottad és a rendszer hibát talált benne. Ez az a kiírás, ami pirosan jelzi ezt. Ha nem láttál még ilyent, akkor küldjünk magunknak egy üzenetet:

i3-nagbar -m 'Hiba van az i3 konfigurációs fájljában!'

Ha ezt terminálban lefuttatod, akkor máris megjelenik felül a piros csík, a kiírással. OK, ez nem egy nagy szám, hiszen ilyen üzenetküldő, kiírató program pld. a zenity sokkal többet tud, és jobban konfigurálható. De a i3-nagbar sokkal kisebb és egyszerűbb. Így ha nem akarsz egy komolyabb kiírogató, üzenetkezelőt, akkor ez tökéletes lesz.
Én akkor használom így, ha van egy szkript ami háttérben fut, hosszabban, a lefutás végén kidobja az i3-nagbar-t,  – ha a legvégére beillesztve a megfelelő sort – erre utasítom.
Nekem kifejezetten kényelmes, és nagyon bejött, hogy nem egy valahol megjelenő panel, hanem a monitor, az asztal tetején jelenik meg, az ablakokat lefele tolva, és nem azokat elfedve. Szuper!

A másik megoldása is kényelmes.

I3-nagbar a választópanel

A választópanel ebben a részben nem jelent mást, csak annyit, hogy van egy panelod, amire egy, vagy több gombot tehetsz, és azt egérrel lenyomva a meghatározott parancs fut le.

i3-nagbar -t warning -m 'Böngészők' -B 'Róka' 'exec firefox' -B 'Chromium' 'exec chromium'

Ha ezt lefuttatod, akkor már minden egyértelmű lesz 🙂 Értelemszerűen a nálad feltelepített tetszőleges programmal tegyél kísérletet.

-t warning Sárga lesz, azaz nem az alapértelmezett piros a csík. Érdemes a választópanelt így megkülönböztetni a másiktól.

-b vagy -B? Akkor -b, ha terminálban kell futnia a programnak, szkripteknél, és CLI programoknál ez fontos! -B ha nem kell terminálban futni, azaz egy grafikus programot indítasz.

Nem váltja ki a i3-nagbar a komolyabb üzenetküldő, kiírató programokat és vannak ennél komolyabban beállítható választópanelek is. Az egyszerűsége adja, hogy ismerni kell, és ha kell, akkor használni. Gyakorlatilag villámgyorsan összedobhatunk egy választópanelt hiba nélkül. Itt nem egy külön sorban adod meg a gombok neveit, és az alatta lévő programot, hanem egymás mellett. Simán kétszer megadod az egyszeres idézőjelek közt a program, vagy szkript nevét…
Én egy szkriptbe írtam bele a i3-nagbaros választópanelomat, amit egy billentyűkombinációval hívom meg, és az egérrel választom ki a gombokat.

A help, és a man oldal picivel több leírást ad, de nem sokkal.

Szuper, és egyszerű kis eszköz az i3-nagbar!

 

I3 és egyéb tiling téma

Related Posts