I3wm kiegészítő: i3-scratchpad

i3wm és i3gaps
I3 ablakkezelő

I3wm kiegészítő témában már elég sok kisebb, nagyobb programot bemutattam. Ma egy érdekes, és hasznos i3wm kiegészítő kerül terítékre. Ez i3-scratchpad néven fut és a neve is mutatja az i3wm scratchpad szolgáltatását egészíti ki. Én ezt a típusú ablakkezelést, ablak típust nem használtam, mert feleslegesnek tartottam, de ezzel a kiegészítővel az i3wm ezen oldalát is jól tudom használni.

Mit tud az i3-scratchpad?

A fenti github oldal leírása elég szófukar, én pár kiegészítést teszek hozzá. Átgondolva a lehetőségeket már nagyon vonzó lesz az i3-scratchpad szolgáltatása.

Indítsa el az alkalmazásokat meghatározott méretben és helyzetben. Ezt írja az oldal, de aki már használt i3wm-et ettől nem fog rohami letölteni és telepíteni. Az i3wm-ben ez nem egy nagy szám, hiszen ott is be lehet ezt állítani. De itt a i3-scratchpad ezt egyszerűbbé teszi. Ami alapvetően kényelmi szolgáltatás és igencsak meggyorsítja a beállítást. Főleg kezdőknél kellemes, ha egyszerű a komolyabb ablaknyitási lehetőség konfigurálása.

Többmonitoros támogatás. Nekem igen fontos, hiszen több monitoron dolgozom. A lehetőség jól működik.

Relatív méretezés a képernyő mérete alapján. Ideális megoldás, ha több, eltérő monitort használsz, vagy a monitor felbontását állítod feladatonként. Így nem pixelben adjuk meg, hanem százalékos arányban az ablak méretét.

Horgonypontok: a képernyő széléhez vagy középpontjához viszonyított távolságok beállítása. A hol jelenjen meg igencsak fontos jellemzője az ablaknak. Ezt itt viszonylag egyszerű. Kétbetűs megoldásokkal adjuk meg. Gyors és kellemes megoldás.

Váltás mód: ugyanaz a parancs elrejti az ablakot, amivel megjelenik. Talán számomra ez a második olyan jellemző, ami miatt nagyon megkedveltem. Egyazon kombináció indítja el a programot, és az is küldi háttérbe, ami a munkát nagyon megkönnyíti. Ezt ki kell próbálni, mert csak akkor érzi át az ember a gyorsaságát, egyszerűségét.

A parancssori alkalmazásokat az URxvt terminállal használja. Bár nekem alapvetően mindegy, hogy melyik terminál típust használja, de jó döntés volt ennek a választása. Ha akarom, akkor a megjelenítést és egyéb tulajdonságot is állíthatom a megjelenítő terminálnak.

Amire az ismertetés nem tér ki

Van egy minimális megjelenítési effektje: olyan, mintha a monitor széléből gördülne elő. Ez jól néz ki, feldobja a használatot.

Bár aki használt már i3wm-et biztos tudja, de ki kell emelnem: ez egy lebegő ablakot dob ki, ami azután pontosan úgy kelezhető, mint bármely más ablak. Nagyon kellemes tulajdonság az indítási, eredeti hely stabilitása. Elindítom egy kombinációval, ha akarom mozgatom, használom, majd ugyanazzal a kombinációval eltüntetem. Ha újra előtérbe akarom hozni, akkor ugyanazzal a kombinációval jön elő, az eredeti helyén.

A i3wm kiegészítő telepítése

AUR-ban ott van, vagy a github oldalon https://gitlab.com/aquator/i3-scratchpad megtalálható. Sima script, nem okoz gondot a telepítés. Bár több függősége van, de ezek jellemzően már a gépeden lesznek.

A i3-scratchpad használata

A megszokott mód a -h adja a helpet. A github oldalon van három példa, amit megnézve kiderül a használati mód. Ami egyszerű, ha odafigyel az ember.

bindsym $mod+Tab exec --no-startup-id "i3-scratchpad -tmt -atc urxvt +transparent"

Az első rész (bindsym $mod+Tab exec –no-startup-id) adja az i3wm gyorsbillentyűt és a i3wm paramétereit. Ez nem okozhat gondot, sima i3wm használat. Majd az 3-scratchpad parancs után az i3-scratchpad paraméterei jönnek, azt pedig az indítandó program, és az ő paraméterei.
Újdonság ebben csak a csak a i3-scratchpad lehet, annak a paraméterezései.

-a kapcsoló. Az ablak alap pozícióját adja meg. A megszokott 3x3as felosztás szerint, és az angol megnevezés növekedések szerint. A kapcsolóval egybe írandó!
bal felső, középső felső, jobb felső, bal közép, közép közép, jobb közép, bal alsó, középső alsó, jobb alsó: tl, tc, tr, cl, cc, cr, bl, bc, br. Gyors, egyszerű megoldás, ha annyi a fél, hogy egy adott területen, pozícióban jelenjen meg valami. A legtöbb esetben ez bőven elég.

-d kapcsoló. Az ablak mértet adja meg. Megadhatod pixelben is, és megadhatod százalékban is.
A -d200x200 egy 200x200pixeles négyzetbe jeleníti meg a programot. A százalékos megadás is hasonló. Alapérték 50%x50%, ha nincs megadva ez a méret lesz. Nagyon kellemes a százalékos megadás.

-m kapcsoló. Az animálás irányának a megadása. Azt az élt kell megadni, ahonnét a „legördülés” induljon. Felső, bal, alsó, jobb: t, l, b, r. Bár nem feltétlen szükséges, de jól néz ki.

-o kapcsolóval az URxvt terminál beállításait teheted meg. Ehhez a URxvt leírásait néz át, sokat tud.

-p kapcsoló. Pontos pixelbeli koordinátára teheted az ablakot. Igen jól pozicionálható lesz egy-egy megjelenő ablak.

-s kapcsoló a monitort adja meg. Az arand, vagy az xrand futtatásával kapod meg a monitorod azonosítóját. Egymonitoros rendszerben, vagy ha a fő, alapértelmezett monitorra akarod megjeleníteni az ablakot nem kell megadni.

-t, a legfontosabb kapcsoló. Ha szeretnéd a bekapcsol, majd ugyanazzal háttérbe teszi, majd visszahozza funkciót használni, akkor legyen megadva. Ha nincs, akkor simán indít egy programot, a megadott paraméterekkel.

-u, a URxvt használatával indítja el a programot, a -v hibakereső mód, a -V a verziószámot írja ki. A -w pedig elrejti a kurzort.

Az i3-scratchpad tesztelése

Mint minden i3wm kiegészítőt érdemes kipróbálni, tesztelni. Én nagyon egyszerűen oldottam meg a tanulási görbét. A fenti, egy terminált megnyitó parancsot használva az összes kapcsolót kipróbáltam. Egész más tudást ad, ha ki is próbálok valamit, mint csak elolvasom a leírást, és tesztelés, próbálgatás nélkül kezdem el használni… Az eredmény a várnak megfelelő, minden jól megy, nem volt semmi gond. Így már aktívan használni lehet, és a már megismert kombinációkkal hamar elkészültem egytucatnyi kombinációval.

Ez a i3wm kiegészítő alapvetően nem ad új ablaktípust, vagy olyan lehetőséget, ami eddig nem lett volna benne az i3wm-ben, de meggyorsítja a munkát, a konfigurációt azzal, hogy egyszerűsíti a kötések létrehozását. Szuper.

Ami kis plusz, hogy ez egy sima szkript, így parancssorból is használható, illetve egy másik szkriptbe is beépíthető, ha kell.

kiegészítő videó: https://youtu.be/62m5Wf-jMpo

Related Posts