I3wm tippek és gondolatok

i3wm és i3gaps
I3 ablakkezelő

I3wm sorozatban pár olyan tippet, gondolatot osztok meg, amit érdemes tudni. Bár ezek nagy része megtalálható a leírásban, vagy kis keresés után az interneten, de így egyszerűbb, ha egyben megtalálható itt.

Ha követtek pár hete, akkor észrevettétek: átálltam teljesen i3wm/gaps-ra. Gyors, stabil, és pont azt tudja, ami nekem kell. A beállítása sem túl nagy agysebészet, de vannak olyan apró tapasztalatok, amiket érdemes ismerni.

Az első egy olyan megoldás, amire elég nehezen jöttem rá, illetve több leírásban csak részben van kifejtve. Az I3wm saját panelja, bárja elég kis tudású, de használható. Én nem használom, de erről kicsit később. Elvileg tudja a panel az átlátszóságot is, ami nekem mindenképp kellett. A megoldás a i3wm config fájljába a bár résznék három bejegyzés. Több leírás vagy egyiket, vagy másikat említi, de nálam csak így, egyben megadva lett eredményes a dolog. A kiemelt sorokat kell pluszban beírni.

bar {

status_command i3blocks

position bottom

mode dock

modifier None

i3bar_command i3bar --transparency


set $transparent #00000000

colors {

background $transparent

statusline #C3CDC8

separator #C3CDC8

focused_workspace #2E8B57 #2e8b57 #C3CDC8

active_workspace #2E8B57 #2F2B26 #C3CDC8

inactive_workspace #333333 #222222 #888888

urgent_workspace #2F343A #900000 #FFFFFF

binding_mode #2F343A #900000 #FFFFFF

}

}

Így már a bárunk átlátszó, és bármely háttéren szép kinézetet ad.

Ha a i3wm paneljét átlátszóvá teszed, előfordul, hogy a betűk színe nem lesz megfelelő. Ilyenkor érdemes a /home/laci/.config/i3blocks/config fájlban a blokkoknál megadni a háttér és a betűszínt:

background=#FF0000

color=#FFFFFF

Értelemszerűen azt a színt, ami kell.

Miért nem használom az i3wm saját paneljét?

Nagyon jó, de keveset tud. Én megszoktam egyfajta luxust, amiből nem szeretnék engedni. Indító ikonok, asztalok és azokon a futó programok legyenek, és a kinézet gyorsan beállítható legyen. Bár ezeket részben tudja, de nekem nem volt elég a tudása. Amit előnynek szoktak emlegetni, azok nekem igazából nem kell: nagyon sok block van hozzá. Ezek a blokkok olyan szkriptek, amik valamit kijeleznek a panelon. Jók, szépek és akinek kell, hasznos is tud lenni. Aki pedig váltani akar, más panelt akar használni megtalálja ezeket a funkciókat legtöbb panelon. Illetve mivel ezek sima szkriptek kis barkácsolás, átírás után már pld. a tint2-esen is használható lesz.

Én körbenéztem és (nem meglepő) maradtam a tint2 mellett. Miért? Mert ismerem, minden tud, és működik a legtöbb ablakkezelővel. A tudását nem kell bemutatni, sokszor volt róla szó.

Tint2 és a i3wm, vagy az i3gaps

Pár trükk azért kell, hogy az i3wm és a tint2 panel együttműködjön. A panel hossza csak 100%-os lehet, és a compact módot ki kell kapcsolni. Mindezt a panel fülön, a tint2conf-ban megteheted. Biztos vagyok benne, hogy van ennél elegánsabb megoldás is, de jelenleg én így használom, és nekem megfelel.

Ami számomra nagyon kellemes meglepetés volt: a Taskbar igen jól együttműködik az i3wm asztalaival és szépen megjeleníti az asztalok nevét, ikonnak együtt. Ami ennél is kellemesebb, az egyik asztalról a másikra egérrel áthúzhatom a programot a tint2-es panelon. Igen, tudom, hogy ehhez gyorsbillentyű is van, de alapelvem, hogy egérrel és billentyűvel is tudjam ugyanazt a műveletet megtenni.

Amire mindenképp figyel, hogy ez nem az I3gaps saját panelja, itt nem fogja feltétlen automatikusan felismerni a panel magasságát, így az adott élen meg kell adni ezt az értéket, hogy ne lógjon rá a panelra a programok ablaka.

Autostart az i3wm-ben

A funkció ismert, indíthatsz programokat – elég jól beállítva a tulajdonságokat – amikor az ablakkezelő indul. Én belefutottam egy jelenségbe (nem hibába!) ami bosszantó volt. Az egérkurzor, ha az asztal felett volt, és nem egy nyitott program felett, akkor bőszülten forgott, mintha valamit töltene. Ki ne ismerné ezt a Windowsos korszakából, ott egy homokóra mocorgott. Ez nagyon zavaró, bár semmi lassulást nem nem okoz. A megoldás egyszerű, és nyilván a jelenség beállítási hibából adódott.

exec_always --no-startup-id i3-msg 'workspace 1: WWW..; exec --no-startup-id pavucontrol'

Érdemes ilyenkor no-startup-id kapcsolóval indítani a programokat. Ennek a technikai háttere, hogy ilyenkor elindítja a programot, de nem vár visszajelzést az indlásáról. Így nem fog a végtelenségig forogni a kurzor, ha valami nem küldi vissza jelzést, hogy ő bizony jól van és elindult munkába…

exec_always vagy exec?

Ha teszteled, állítgatod az i3wm-et, és a i3-msg restart paranccsal újraindítod ki- és belépés nélkül az i3wm-et, akkor érdemesebb az exec_always paranccsal indítani, így minden 3-msg restart után ezek a programok újra indulnak. Ez nagyon ól használható, ha a program beállításán, pozícióján stb. állítasz és látni szeretnéd a kész eredményt. Gyorsabb, mint egy ki és visszalépés utáni ellenőrzés.

Related Posts