Monitor energiagazdálkodása egyszerűen

Ez a bejegyzés valóban nagyon kevés embert érint. Aki ezt grafikusan oldja meg, annak is érdemes elolvasni, de nagy hasznát csak olyan rendszeren vesszük, ahol nincs grafikus program az energia kezelésre. A legtöbb nagyobb grafikus környezetben van – és ami van, az teljesen jó! – az olyan program, amivel beállíthatod az energia kezelést. Én ezt jellemzően csak a monitorok elsötétítésére használom, hogy ha X percig nem használom a gépet, kapcsolja le a minitort. Eddig az XFCE saját kis programját használtam, de az elmúlt időben többször nem tette a dolgát. A szokásos leszedem, visszarakom és újra beállítom nem segített, az interneten sem találtam komolyabb és használható leírást, hibajelentést, megoldást. Így mást kellett néznem. A XFCE Power Managertől így el kellett válnom. A kérdés adott volt:

Hogyan szabályozhatjuk a monitornál az energia gazdálkodást Linux alatt?

Gondolom senkit nem lep meg, az ArchWiki ezt is tárgyalja. Mivel én Arch Linuxot használok, így ha a te disztribúciódban valami máshogy van, akkor azt neked kell tudnod! Bár szerintem a legtöbb Linux rendszer alatt ennek menni kell, de légy óvatos!

Maga a teendő nagyon egyszerű, de rendszergazdai jog kell hozzá.

Hozz létre egy /etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf fájlt, ha nincs már kész. Nálam nem volt, így egy

touch /etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf

paranccsal elkészítettem. Nyilván sudo…

Majd a kedvenc szövegszerkesztővel megnyitva

Section “Monitor”
Identifier “DVI-D-0”
Option “DPMS” “true”
EndSection

Section “ServerLayout”
Identifier “ServerLayout0”
Option “StandbyTime” “10”
Option “SuspendTime” “10”
Option “OffTime” “10”
Option “BlankTime” “10”
EndSection

tartalommal feltöltöttem. A Identifier a monitorod azonosítója, amit pld. az arandr programmal szerezhetsz meg. Ha az Option “DPMS” „false” akkor figyelj rá, hogy ezt írd át. A Section “ServerLayout” értékeinek a beállítása értelemszerű, az aktívási időket percnem adod meg. Én mindegyiket 10 percre állítottam, de ez bármi lehet, ami neked tetszik. Nekem nagyon megfelel, hiszen ha 10 percig semmit nem teszek, akkor lekapcsolja a monitort, majd ha megmozgatom az egeret, akkor visszakapcsolja. Arra figyelj, hogy ez nem zárolja a monitor, csak a látható beállításokra képes!

Az aktuális beállításokat az

xset q
paranccsal kérheted le. Ami sok egyéb mellett ezt a bejegyzést is mutatja, ha mindent jól tettél:

DPMS (Energy Star):
Standby: 600 Suspend: 600 Off: 600
DPMS is Enabled
Monitor is On

Pár hasznosabb parancssori megoldás:

xset s 600 600 – a fenti 10 percet állítja be, ez akkor hasznos, ha egy standard beállítást felül akarsz bírálni, pld. ha xset s 3600 3600 akkor nem az alap tíz percet, hanem egy órát vár.

xset -dpms – kikapcsolja a beállítást, nem lesz energiatakarékos módban. Így ideiglenesen letiltod a funkciót.

xset dpms force off vagy xset dpms force standby, vagy xset dpms force suspend azonnal kikapcsolja, standby-be rakja vagy alvó üzembe teszi a monitorodat.

Valóban ennyi volt. Az egészre nem kell rászánni többet mint két perc, és máris be lesz állítva a rendszeredre. Bár nem ez volt a cél egy 4 MB-s programot cseréltem le egy 256B-s bejegyzésre. Igencsak helytakarékos 🙂 Ami ennél sokkal fontosabb: picit, de jobban megismertem a rendszeremet!

Related Posts