Ranger tippek

A Magyar Linux Videók csatornán már megjelent pár videó a ranger fájlkezelőről. Most pár alapvető tippet osztok meg, aminél talán jobb az írásos anyag. A ranger (és egyéb terminálos fájlkezelő) nagy előnye a jól konfigurálhatósága és a kiegészíthetősége. A ranger ebben élen jár, hiszen az összes konfigurációs fájl, amiben a plusz parancsokat meghatározhatjuk szöveges. Így komolyabb programozó ismeret nélkül is jól kihasználhatjuk a bővítési lehetőségét.

Az első ranger tipp

A honlapon is fenn van, ahogy a következő tipp is. Így nagy újdonságot nem fogok mondani.
Ha többször szerkesztjük a billentyűkombinációkat, vagy készítünk saját parancsot, akkor már lassúnak tűnik az alapmegoldás: kilép a rangerből, szerkeszti a fájlokat, majd visszalép. Ez orvosolhatjuk a megadott sorral:

map X chain shell vim -p ~/.config/ranger/rc.conf %rangerdir/config/rc.conf; source ~/.config/ranger/rc.conf

Ha ezt a sort elhelyezed az rc.conf -ban, akkor az X lenyomásával megnyitja a megadott szerkesztővel a rc.conf-ot, majd azt szerkesztve, és bezárva rögvest újraolvastatja a beállító fájlt és érvénybe is lép a változtatás.

Miért is fontos ez? Mert messze túlmutat a példán, pár érdekesebb megoldást is alkalmaz. A chain megadásával tudatjuk a ranger programmal, hogy itt egy parancs sorozat jön. Amit a ; jel választ el. Így egy hasonló láncolatot kialakítva mini szkript hozható létre.

Az ilyen példa megoldások nem feltétlen az én igényeimnek felelnek meg. Mindig van lehetőség ezeket átalakítani. Ilyen átalakítás lehet, hogy nem a ranger termináljában jelenjen meg a szövegszerkesztő. Ehhez a shell -t kapcsoló a megfelelő. A másik változtatás, amit én megtettem a vimet lecseréltem nvimre. Bár ízlés dolga, de nekem jobban tetszik. A harmadik, hogy a %rangerdir/config/rc.conf részt kivettem, mert nekem az eredeti, a globális rc nem kell megnyitásra. Ez adja azt is, hogy amikor kilépek, akkor simán menteni tudja a :wq a saját beállító fájlomat, nem siránkozik, hogy a globális az írásvédett.

Okos cw?

Az átnevezés nálam nagyon gyakori feladat, így örömmel vettem ezt a tippet is:

map cw eval fm.execute_console("bulkrename") if fm.thisdir.marked_items else fm.open_console("rename ")

A cw kombinációhoz egy okosabb megoldást megoldást társítanak: ha van több kijelölt fájl, akkor a :bulkrename, ha nincs, akkor a :rename parancsot hívják meg. Így egy parancs a cw leütése után a megfelelőt kiválasztja és nem kell nekem odafigyelni, hogy egy vagy több átnevezendő van és más parancsot futtatni. Arra figyelni kell, hogy ilyenkor kommenteld ki az alap map cw console rename %space sort, mert két azonos kulcskötés nem lehet!

Ez annyira logikus sor, hogy nem is értem miért nem ez az alapértelmezett?

Gyors könyvtár elérés

Amiről valamelyik videóban már volt szó, de érdemes itt is megemlíteni. Bármely két, vagy három betűkombinációhoz hozzárendelhetünk bármely terminálos parancsot. Ezt kihasználhatjuk a gyors könyvtáreléréshez, ha a cd parancsot és az elérési utat rendlejük a kombinációkhoz.
map gl cd /home/laci/Letöltések
map ga cd /home/laci/Adatok

Bár jellemzően gyors a navigálás, illetve van lehetőség a könyvjelzők használatára, de talán ez a leggyorsabb megoldás.
Ha attól tartsz, hogy több tucat kombinációt nem tudsz megjegyezni, akkor a félelmed alaptalan. Nem is kell! A fenti példa szerint a g lenyomása után megjelenik az összes g betűvel kezdődő kombináció… Szuper, mert a legnagyobb ellenérvet simán eliminálták: jajjajajj, sok kombinációt kell megjegyezni, a fejem nem káptalan!

Kuka? nem kell. Nekem.

A leírás a Trash kezelésére ajánl három kombinációt, ami nekem nem kell. Nem használok kuka megoldást, törekszem a felelősségteljes, odafigyelős törlésre. Ha kell a Trash megoldás, akkor érdemes azt a három sort beírni. Nekem a megoldás nagyon megtetszett, de nem a Trash, hanem az elv: egy kombinációval mozgathatok valami fájlt egy másik könyvtárba. Van a napi rutinomban egy feladat, amikor a kész munkát egy mappába kell másolni, ami automatikusan szinkronizálódik egy felhő tárhellyel. Ez ezt manuálisan oldottam meg, kijelöl, kivág, beilleszt. Ezt lerövidítettem egy kombinációra:

map DD shell mv %s ~/Sync

Nem leszek sokkal előbbre, de így gyorsabb. A Linux nagy előnye, hogy kicsi, egyszerű megoldásokkal egyszerűbbé teheted az életedet. Nem a titkos és csak a guruk által ismert parancsok, tippek, trükkök teszik kényelmesebbé az életet, hanem az apró, mindenki által ismert, de nem használt gondolatok.

Ranger pluginek

Sokkal kevesebb van, mint a ViFM-ben, közel fél tucat, egy tucatot találhatsz. Talán sejtik, hogy aki ranger-t használ az terminálos paranccsal, vagy szkriptekkel megold mindent. A pluginek telepítése egyszerű, csak követni kell a leírást. Bár egyszerűbb lenne azt mondanom, hogy simán csak letölteni, majd a ranger/plugins könyvtárba bemásolni, de nem mindig van ez így!

A muont/umount plugin

A plugin itt található.
Pont jó példa, hogy érdemes a leírást elolvasni, mert alap plugin telepítéstől eltérően itt egy sort be kell írni a ~/.config/ranger/commands.py állományba! Ha kész vagy már használhatod is a
:mount
beírásával a parancssorba.

Bár az oldalon is ott van, de leírom a parancsokat, amikkel le vagy felcsatolhatsz:

A megszokott mód navigálunk a partíciók közt.

Ctrl + g vagy Esc vagy q a kilépéshez
g vagy r az összes partíció és meghajtó frissítéséhez
m a kiválasztott partíció csatlakoztatásához
u a kijelölt partíció leválasztásához
e a kiválasztott lemez meghajtójának összes partíciójának leválasztásához
p a kiválasztott partíció meghajtójának kikapcsolásához (biztonságos eltávolításnak is nevezik). Csak akkor hajtható végre, ha a meghajtó összes partíciója le lett választva.
ENTER a kiválasztott csatlakozási pont megnyitásához a ranger aktuális ablakában
Ahogy látni, elég jól összeszedett funkciókat tartalmaz a gyors munkához.

Ki- és betömörítés

Bár maga a ranger is tartalmaz tömörítési parancsokat, érdemes egy plugint installálni. Az archívumok egyszerű kezeléséhez nagyon ideális ez a plugin.
Alapjában két fő funkciója van:

:extract ami nem meglepő mód a kicsomagolást végzi. Mindenféle extra nélkül kicsomagol.
:compress ami szintén érthető mód becsomagolja ami ki van jelölve.

Itt fő jellemző a „minden extra nélkül”, így ha komolyabban paraméterezett ki- és becsomagolás kell, akkor megadhatod a paramétereket is, de a nagy előnye az egyszerűség.

Amit mindenképp tudni kell: ha egy tömörítvényre állsz, és az r betűt lenyomod, akkor felajánl egypár megoldást, parancsot. Ahogy azt a rifle.conf állományban megadta a ranger készítője. Itt az
# Archives blokkot keresd! Alapvető kicsomagolási, listázási feladatoknak eleget tesz, ha gondolod, bővítheted is a kínálatot.
Bár a rifle.conf első pillantásra összetett, de kis gyakorlás után már nem okoz gondot a használata. Amire figyelni kell, hogy bár sok program felsorolásra kerül, de ami nincs telepítve azt nem tudja használni. Ez természetes, így ha valami nem jeleníthető meg, vagy nem úgy jelenik meg, ahogy szeretnéd, először arra gondolj, hogy nincs telepítve. A sorrend is fontos, mert a felsorolásban elsőnek megtalált lesz az alapértelmezett megjelenítő, kezelő program. Az első időben érdemes az r lenyomásával kiválasztani a programot. Így megismerheted a az összes telepített lehetőséget, és mindig az ideálisabbat használhatod. A rifle.conf-ban is körbe kell nézni, mert lehet, hogy van jobb is, mint amit eddig használtál, csak nincs telepítve.

Related Posts