Tangram, de nem a játék!

Tangram Linux
Tangram Linux

Tangram. A wikipédia  szerint a tangram játék hét egyszerű mértani alakzatot tartalmaz: egy négyzetet, egy paralelogrammát, a többi darab derékszögű egyenlő szárú háromszög, amely közül kettő nagy, egy közepes, és két kicsi darab. Ezekből számtalan figura kirakható, amelyek árnyképszerűen emberekre, állatokra, tárgyakra emlékeztetnek. Hagyományosan az összes darabot fel kell használni, és a darabok nem fedhetik át egymást. Hasonló elven működik a Tangram program is, bár játéknak nem nevezhető, de mindenképp hasznos program. Az asztalon futtathatunk webes alkalmazásokat. Ilyen lehet pld. a google naptár, vagy a discord, de bármelyik hasonló alkalmazás elérhető lesz.

Miért jó el nekem?

Bár nagyon sok olyan megoldás van, ami Linux alatt elérhetővé teszi ezeket a szolgáltatásokat (pld. van natív discord program is), vagy akár böngészőben is megnyithatjuk ezeket, de kényelmes és praktikus lehet ezeket  külön programban, egy helyen használni. Én amikor olvastam róla eléggé feleslegesnek tartottam, soknak van Linuxos verziója, a többi elérhető böngészőből… Akkor minek ide egy plusz program? Ami után kipróbáltam, már kissé más lett a véleményem: ez bizony praktikus! Nem kell minden ilyen ,amúgy alapvetően webes szolgáltatáshoz külön program, csak egy, ami gyorsan indítható, és minden belerakott dolog egyszerre elérhető lesz. Ami adott egy lükést – Arch alatt a discord klienst használók ismeri az érzést – ma megint frissült a discord kliens, azaz nem indult el a telepített, várni kellett pár órát amíg az AUR-ben a csomag frissült. Az ilyen nem fordul elő, ha a webes lehetőséget használjuk.

Pár előnyét említik, amit ide is berakok:

A lapok újrarendelése az oldalsávon
Könnyen hozzáadhatsz bármilyen webszolgáltatást webes alkalmazásként
Képesség a felhasználói ügynök módosítására (asztali/mobil)
Gyorsbillentyűket használhatunk
Az oldalsáv (tabulátor) pozíciójának módosítása

Igazából ennyi. Nem nyújt semmi olyan extra szolgáltatást, az alap funkción kívül, amit meg lehetne említeni.

A tangram telepítése

Az AUR-ban benne van, ha nem Arch Linuxot használsz, akkor a saját tárolóidban nézz körbe. Ha pedig Flatpak csomagot szeretnél kipróbálásra telepíteni, arra is van lehetőséget. Nem jelenthet gondot a telepítés.
Van forráskód is, aminek a fordítását több általam olvasott cikk nem nagyon ajánlja, de mint végső megoldást azt is ki lehet próbálni.

A Tangram használata

A telepítés után használatba lehet venni, nem kíván semmi beállítást. Egy webes szolgáltatás beillesztése egyszerű. A discord lesz a példa.

Első lépésként a (1) Add new tab gombra kattintunk, majd a címsorba beírjuk a webcímet. Amire nagyon figyelj: itt nincs kereső, amibe elég beírni egy szót, vagy szó töredéket és kitalálja mit is akarsz megnyitni. A pontos URL címet kell beilleszteni ide. Pár másodperc alatt meg is nyitja az oldalt, majd – ha kell – megadjuk a belépési adatokat. A discord.com oldalán be kell jelentkezni. Bár alapvetően megbízhatunk a legtöbb programban, és a Tangram sem szerepelt eddig a kémprogramok közt, ennek ellenére nem feltétlen kellene a banki webes alkalmazást ide beintegrálni. Eddig nincs semmi különbség a böngészőben való használattól.
Amikor látod, hogy kész vagy az Done gombbal lépsz tovább. A megjelenő kis ablak ki lesz töltve, a nevet megváltoztathatod, a webcímet nem érdemes bántani. Majd Add. Ezután más jöhet a következő oldal amit integrálni szeretnél az asztalodra. Több idő volt amíg ezt elolvastad, mint egy-egy oldal felvétele.

A beállítási lehetőségek egyszerűek: a fülek elhelyezése (melyik oldalra rakja), illetve a billentyűkombinációk kilistázása.

Erőforrásigény is fontos a Tangramnál

Ha csak a discordot, vagy egyéb webes dolgot akarsz futtatni, akkor nincs túl jó eredmény ezen a téren. Több, jelentősen több erőforrást használ, mint a natív discord kliens. Ami már közel azonos eredményt ad, ha a böngészőt és a Tangram alkalmazást hasonlítjuk össze. Itt vegyes a kép, hol az egyik, hol a másik ad kisebb erőforrásigényt. Ami már – legalábbis nálam – nagyon a Tangram felé billenti a takarékosságot az a több alkalmazás együttes használata. Több beintegrált wenes szolgáltatásnál sem ugrott meg a használt memória. Érdemes tesztelni, kipróbálni hiszen eltérő használatnál más is lehet az eredmény.

Bármi lesz az eredmény, azt a kényelmet amit nyújt biztosan nem teszi semmissé. Egy alkalmazásban elérhető sok webes dolog, ami önmagában is kényelmes. Ehhez jön az is, hogy a helyét, a megjelenítését a legtöbb értelmes ablakkezelőben jól szabályozhatjuk, akár egy scratchpad megoldást is rakhatunk rá. A gyorsasaága tapasztalaom szerint megegyezik a böngészőben futatottal, és gyorsabb sok esetben mint a natív programok használata.