Torrent kliens – háttérben?

Hogyan futtassunk egy ismert torrent programot, a transmission-t háttérben, démon módban? Egyszerűen, ez fogjuk megbeszélni. De előbb a miértre térnék ki. Alapvetően a bejegyzés oka egy negatív tapasztalat fórumon: valaki kérdezett, betett egy képet a problémájáról, de a képen egy panelon ott volt a futó Transmission ikonka. Ezt mintegy automatikus jelzést rögvest vették az emberek és elindult a „hát, micsoda dolog a torrentezés”, az eredeti kérdésre igazából nem akadt választ, csak ment a szócséplés és az erkölcsi fellegekben való járkálás. Hasonló reakciókkal én is találkoztam, így érdemes a torrent klienst biztosan nem láthatóvá tenni.

Erre vannak háttérben futó torrent programok, melyeket viszonylag nehéz egy kezdőnek, vagy ehhez nem értőnek beállítani. Kevesen tudják, hogy az elterjedt Transmission futtatható démon módban is, amikor a saját beállításaival a háttérben fut. Ennek az előnye, hogy a beállításokat grafikus felületen megadod, majd ugyanezt használja a transmission-daemon is. A parancssor egyszerű:

transmission-daemon -g ~/.config/transmission

Azaz megadjuk a Transmission config állományát, és azt használja. Szuper, így már ez bekerülhet az automatikus indításba, és folyamatosan oszthatjuk vissza a kedvenc Linux disztribúcióink telepítő iso-ját. Igen, a torrent nem csak arról szól, amit sokan gondolnak, hanem egy nagyon jó megosztási felület. Így akinek van kedve, annak érdemes a kedvenc Linux telepítő imaget letorrentezni, majd a megosztásban tartani. Nekünk nem jelent túl nagy sávszélesség kiesést, de aki lefele tölt, annak – főleg kisebb disztribúcióknál – gyorsabban lecsorog.