SystemD – kiegészítés egy fórumról

A SystemD sorozat első részét felraktam a linuxmint.hu fórumra is. Ahol egy kiegészítés érkezett hozzá. Ezt – pár kiegészítéssel – idemásoltam. Köszönet T.István társunknak!

systemd-analyze time
Megmutatja, milyen gyorsan indult a rendszer. Akkor lehet hasznos, ha lassúnak találjuk a gépet. Ezzel el lehet dönteni, hogy a rendszerrel van baj, a net kapcsolattal, vagy az éppen futó programmal… Az értékeket össze lehet hasonlítani net-en található értékekkel, fórumban megtárgyalni, stb.

Erről van egy külön rész, amit érdemes lesz elolvasni.

systemd-analyze blame
A fentihez kapcsolódik, mutat egy sok oldalas listát a betöltött modulokról, a leglassabb lesz legfelül. A listában a nyíl (kurzormozgató) gombokkal lehet fel-le navigálni, q-val lehet belőle kilépni.

systemd-analyze plot >milassu.html
A fentihez hasonló, készít egy szép színes html fájlt (milassu.html) a mappánkba. Ez vízsszintes idősorban mutatja a futási időket, a betöltési sorrend pedig a függőleges tengely mentén van ábrázolva. (Szép széles lesz a lista.) Html helyet meg lehet adni képformátumot is, pl. milassu.svg. Jó nagy pixelszámú kép lesz, betöltése lassabb, mint a html fájljé. Mondjuk, hogy a fentiekből az derül ki, hogy valami gond van az avahi-daemon-al. Ekkor jól jöhet ez alábbi parancs:

systemd-analyze dot 'avahi-daemon.*' | dot -Tsvg > avahi.svg
Lesz egy szép grafikus ábránk (avahi.svg a mappánkban) az összes olyan modulról és függőségeiről, melyeknek neve “avahi-daemon”-al kezdődik. A képen pirosan látszik az, amivel gebasz van. A parancs egyébként kijelzi a színek jelentését.Megjegyzés: a dot parancs használatához valószínű, hogy telepíteni kell a graphviz program csomagot (nem része az alap Mintnek pl.), ezt így kell:

apt install graphviz
pacman -s  graphviz

Ez egy pöpec kis parancssoros programcsomag, amivel grafikonokat lehet generálni, pl. a fenti módon, de kismillió más módon is.

No, és milyen megcélzott modulok vannak (amik nincsenek, vagy gond van velük?) Így megtudhatjuk:

systemd-analyze dot --to-pattern='*.target' --from-pattern='*.target' | dot -Tsvg > modulok.svg
Itt is pirossal lesz jelölve, ahol gebasz van. Mármint a képen, ami a mappánkba készül, modulok.svg néven….

Related Posts