MagyArch Linux programjai – röviden!

A MagyArch Linuxról már többször volt szó, de összefoglalnám azt mit kapsz, ha felteszed a MagyArch Linux disztribúciót. Alapvetően a csempéző, azaz tiling környezetet adja, előre beállított, konfigurált formában. Ezt ki kell egészíteni azzal, hogy XFCE felületet is választhatod előrekonfiguráltan. Azaz aki szeretné kipróbálni a csempéző, tiling felületeket, neki nem lesz semmi problémája, hiszen egy jól dokumentált és kényelmes beállítással megkapja az alapokat. A rendszer alapesetben viszonylag kevés felhasználói programot tesz fel. Ezzel lehetőséget ad saját képedre formálni a kedvenc Linuxodat.

A telepítés második részében – ahogy a videóban is lehetett látni – van lehetőség kiválasztani azokat a programokat, melyeket te szeretnél pluszba felrakni. Így már induláskor egy előre konfigurált, beállított és számodra megfelelő környezetet kapsz. Ez eddig is ismert volt, de ebben a részben én bemutatom milyen plusz egyéb funkciókat, egyéb lehetőségeket ad a MagyArch Linux. Ez felületenként, ablakkezelőnként eltérhet, azt is kell tudni természetesen, hogy a legtöbb ablakkezelőnél a gyorsbillentyűzés hasonló vagy teljesen megegyezik. Ami nagyon kényelmes lehetőség, ha több tiling ablakkezelőt is ki szeretnél próbálni. Azokat a program részeket, szkriptek, egyebek, amikről most szó lesz bármelyik egyéb disztribúciónál tudod használni – ha a github oldalukon megkeresed, és felteszed őket. Ha valamely funkció számodra kell, megtetszik, jó eséllyel más Linuxon is működni fog. Én az összeset bemutatni nem tudom, a válogatáson szubjektív és a hozzáfűzött elgondolás is az én saját elgondolásom. A MagyArch Linux készítői természetesen mindenkinek a saját konfigurációjára, a saját igényeire nem tudják elkészíteni ezeket a szkripteket, azaz arra mindenképp fel kell készülni, hogy bizonyos átírások, pontosításokra, egyebekre szükséged lesz.
A két favorit közt az egyiket már ismeritek.

Az edconf.sh, azaz a konfiguráció szerkesztő program.

Bár itt olvashatsz róla, de pár szót írok ide is. A ~/.local/bin-ben találod meg.
A meghatározott konfigurációs fájlok megnyitására és azok szerkesztésre való. Sima szkript, érdemes átnézni, mert lehetnek olyan gyakran használt konfigurációs fájlok, amiket még betennél, illetve olyanok, amiket kivennél.
Ha nem a subl3 a kedvenc szerkesztőd, akkor az utolsó sorban át kell írni a szerkesztő program nevét.
Én a végére egy mentési funkciót is betettem:
cp “$choice” “$choice”_$(date +%m%d_%H%M)
subl3 -c “$choice”

Hasznos? Igen. Így egy billentyű kombinációhoz rendelve, villámgyorsan megnyithatom a szerkeszteni kívánt fájlt, és nem halogatom a szerkesztést.
Rofi-t használ, így a kinézetét a rofi-theme-selector használatával gyorsan megváltoztathatod.
A másik személyes kedvencem is ugyanebben a könyvtárban lesz.

A rofi_run a „mindenes”

Alapbeállításban a gyorsbillentyűvel csak egy funkcióját éred el: egy gyors start menüt kapsz, azaz gyakorlatilag bármely olyan rendszeren ahol nincs startmenü ezt használhatod start menünek, program indítónak. A legnagyobb visszatartó erő a tiling, azaz a kevésbé egerésző, kevésbé ikonos felületeknél pontosan a menünélküliség. Nem tudják az emberek a megszokott mód elindítani a programokat. Ez egy kicsit segít áthidalni az első nehézségeket.
Ha belenézel a szkriptbe, láthatod a kapcsolókat:

-r,–run Application launcher
Erről volt szó az előbb. Szuper!

-w,–window Switch between windows
Ezzel egy ablakváltó menüt kapsz. Ami szintén hasznos, hiszen a tiling wm-emeknél kezdetben nehézkes a nyitott ablakok közti váltás. Itt nagyon jól ráéreztek a MagyArch fejlesztői: ez egy hasznos funkció! Segíti a kezdőt. Érdemes egy billentyűkombinációt rendelni hozzá a sxhkd konfigurációjában, és már szuperül megy a dolog.

-l,–logout System logout dialog
Sima kiléptető menüt kapunk, bár van egy másik is, ami power néven fut. Alapesetben ez a power (szintén az említett könyvtárban) került bele a gyorsbillentyűzésbe.
Bár több lehetőség is van ennél a szkriptnél, de ezeket emeltem ki.

Ext a kicsomagoló segéd

Amire érdemes egy pillantást vetni, egy kis kicsomagolást segítő szkript. A ~/.local/bin/tools-ban lesz és ext a neve. Ha telepítve van az összes elvárt kicsomagoló program, akkor a szintaktika nagyon egyszerű lesz:

ext csomagfájlneve

Bár itt nem nagyon tudunk különféle paramétereket, kapcsolókat megadni, de hasznos, ha kicsomagolás a célunk. Így nem kell az összes archívumformátumokhoz tartozó kapcsolókat ismerni…
Minden különösebb probléma nélkül használható a pigz által becsomagolt fájloknál is, bár a pigz nem alaptelepítésű program, de érdemes ránézni: párhuzamosan, az összes magon egyszerre tömörít. Ami igencsak meggyorsítja a folyamatot :).

A MagyArch Linux gyorsbillentyű súgója: i3keys.sh

A MagyArch Linux disztribúció a gyorsbillentyűzést az sxhkd programra bízta. Ami nagyon kényelmes, hiszen a felhasználói programok indítása gyorsbillentyűvel egységessé tehető, nem kell minden ablakkezelő specifikus beállítófájlba beleírni. Illetve a sxhkd szerkezete sima text fájl, faék egyszerűségű szintaktikával, de jól strukturálható lehetőséggel.
Ez a kis szkript kilistázza számunkra a gyorsbillentyűket, amiket megadtunk. Itt is igaz: gondoltak a kezdőkre, akiknél még nem alapvetés a fejből ismert kombinációk.

Ami már érdekesebb lehet: displayselect

Ez főleg többmonitoros környezetben ad segítséget. Ki és bekapcsolhatod az egyiket, vagy használhatod mindegyiket, illetve tükrözheted is a két monitor. Mindezt menet közben, dinamikusan. Érdemes kipróbálni. Én, mivel nem a „gyári”, a MagyArch Linuxban alapértelmezett háttérkép kezelőt használom, így egy kiegészítést tettem, hogy a háttérkép jól jelenjen meg. Végére beillesztettem a nitrogen - -restore parancsot.
A manual selection elindítja az arandr programot, így ha nem elegendő a szkript által adott lehetőség, akkor pontosíthatsz a beállításokon.
Bár szerintem egyértelmű: a reboot után visszaáll az alapbeállításra. A szkript lényege, hogy menet közben, gyorsan tudj a monitorokkal dolgozni: a ki és bekapcsolást és az elrendezést váltani.
Ezt már a ~/.local/bin/cmds könyvtárban találod.

Mount és umount

Erre a MagyArch Linux alatt két szkript található. A dmenumount/dmenuumount név magáért beszél. A használata szintén egyszerű, a megjelenő felsorolásból kiválasztod a meghajtót, majd a csatolási helyét. Ennél egyszerűbb megoldást, – ami nem grafikus – ki sem lehetne találni – kivéve a parancssort, de ott meg gépelni kell. Én, amikor megláttam első gondolatom azt volt: minek ez? Ekkora hülyeséget, hiszen a rendszerbe automatikusan becsatolok mindent, aztán ez meg minek? Majd kipróbáltam. Már csak azt a lemezt csatolom fel automatikusan, ami nagyon kell, és a többit csak akkor amikor arra konkrétan szükség van. Így még véletlenül sem írok felül semmit, a lecsatolt lemezről (mentés, archív, nem napi szinten szükséges munkaállományok) biztos nem törlök le fontos dolgokat… Egy gyorsbillentyűhöz van rendelve, majd a nyilakkal navigálok és már csak egy enter… Szuper!

Amit érdemes megnézni, és ha tetszik testre szabni.

Audió és videó rögzítő szkript a MagyArch Linux alatt: dmenurecord

Ez az a szkript, ami lehet neked nagyon hasznos, és lehet a világ legfeleslegesebb dolga is. Alapvetően ha videót rögzítek, akkor OBS vagy SSR. Ami nagyon jó, de grafikus, és el kell indítani. Ez a szkript nem grafikus, gyorsan és rögvest indítja a beállított rögzítést.. Simán a multimédia egyik nagy öregjét a ffmpeg-et használja.
Van screencast, ami a képernyőről készít videót, hanggal, van olyan, ami hang nélkül. Van ami csak hangot és van olyan menüpont, mai a webkamerát használja.
Nyilván nem mindenkinek kell minden funkció, nekem se. A monitor videó és hangjegyzet felvételére nagyon alkalmas – én ezeket használom.. Ha valami program nem úgy megy, ahogy kell, vagy egy hibajelenséget levideózni a monitoron nagyon jó. De alkalmas egy komplett videó felvételére is. Bár 100%, hogy az SSR/OBS duót nem váltja ki. Nem is arra készült!

Amit itt nagyon-nagy valószínűséggel elő fog kerülni, hogy nem lesz minden jó az első pillanatban, be kell állítani a paramétereket. Ez első olvasatban nehézkes lehet, de a man-ok tanulmányozása után, kis google keresés után már a kellő paraméterezést megteheted. Ilyen lehet a hangeszköz, a felveendő monitor (alapesetben az összeset egybe felveszi…) a mentési könyvtár magadása stb. Egy monitor, egy hangbemenet esetén nem lesz – jó eséllyel – teendőd. Ha több monitorod van, több hangbemeneted, akkor már faragni kell rajta, de pontosan egyszer kell beállítani és egy kezes programot kapsz.
Szuper ötlet volt a MagyArch disztribúció készítőitől, mert igen gyors videó, vagy hang rögzítést teszt lehetővé, anélkül hogy grafikus programot kellene indítani.
Az indítás és a leállítás is egyazon szkripttel lehetséges, ha másodszor indítod el, akkor rákérdez, hogy leállítsa a felvétel.

Ha belenézel a szkriptbe, az elején pár paramétert találsz, így ezeket használva még gyorsabban indítható a kívánt felvétel.

Ahogy látjátok van pár olyan kellemes, és hasznos szkript a MagyArch disztribúcióban, amit érdemes kipróbálni. Még akkor is, ha nem ezt használjátok, mert a github oldalukon rákereshetsz az adott programra és máris leszedheted. Ilyenkor mindenképp figyelj arra is, hogy a kellő függőségeket is felrakd, mert pld. a videós szkript az nem fog az ffmpeg nélkül….

A programokat 2020 decemberében próbáltam ki, az akkori állapotot tükrözik.

Related Posts