Fájl átnevezés helyesírás ellenőrzéssel?

Linux fájlátnevezés
Linux fájlátnevezés

Az állományok átnevezése Linux alatt nagyon egyszerű. Kismillió grafikus és parancssoros megoldás található, én is bemutattam ebben a videóban egy kellemes és nem csak Linux alatt használható fájl átnevező programot. A legegyszerűbbtől kezdve megtalálhatjuk a nagyon komplex és sok mindent tudó fájlokat kötegelten átnevező programot a kedvenc Linux disztribúciónkra. Én már régóta keresek egy olyant, ami helyesírás-ellenőrzést is tud, ráadásul egyesével tudom átnevezni a fájlokat egy könyvtárban. Ilyenből már nem sok van, de a Renameutils  és egy kis trükközés már segít ezen is! Egyrészt a helyesírás ellenőrzése és a fájl átnevezés valami miatt nem nagyon felkapott téma együtt, gyakorlatilag nem is találtam Linux alá ilyent. Másrészt sok olyan fájl átnevező eszköz van, ami tömegesen nevezi át a fájlokat egy minta szerint, de olyan már kevesebb, aminél én írom át a fájlneveket és nem kell a következőre kattintani, hogy azt is átnevezzem.

Mint mindenre, erre a fájl átnevezési gondomra is van megoldás Linux alatt. Nem egyszerű, de itt is megtaláltam a megfelelő programot.

A Renameutils egy olyan programkészlet, amelyet a fájlok és könyvtárak tömeges átnevezésének gyorsabb és könnyebb megoldására terveztek. A Renameutils a következő öt programból áll:

  • qmv (gyors mozgatás),
  • qcp (gyors másolás),
  • imv (interaktív átnevezés),
  • icp (interaktív másolás),
  • deurlname (URL törlése).

Első lépés a Renameutils telepítése egyszerűen

Renameutils a legtöbb Linux disztribúció alapértelmezett tárolóiban elérhető. Az Arch-alapú rendszerekre történő telepítéshez engedélyezni kell a community tárolót, ha az nincs alapból engedélyezve.

sudo pacman -S renameutils --noconfirm

Debian-alapú rendszereken:

sudo apt install renameutils

A qmv és a qcp hasonlóan működik, az egyik másol, a másik pedig átnevez. A qcp annyiban más, hogy az eredeti fájl is megmarad, azaz sima másolást végez. Én a qmv-t mutatom be, a használata teljesen megegyezi a qcp-vel.

Érdemes a kipróbáláshoz létrehozni pár fájlt, így nem tudunk nagy gondot okozni, ha valami mégsem lesz jó. Én a példában a a Teszt könyvtárban létrehoztam 10 fájlt. A legegyszerűbben a

touch {1..10}.txt

paranccsal teheted meg. Gyors módja a sorszámozott (vagy más) üres fájlok létrehozásának.

Majd a Teszt könyvtárba lépve

qmv ./

parancsot add ki. Ezután más nem is kell nagyon magyarázni a dolgot. Megnyit egy szövegszerkesztőt, ahol két oszlopot látsz. Az első az eredeti név, a másodikat szerkesztheted, és arra nevezi át a fájlt. Praktikus így használni, hiszen látod az eredetit is, és mellette az átnevezettet is.

A kis animáció mutatja, de szerintem – ha kipróbáltad, akkor már egyértelmű lesz neked is.

A qcp (gyors másolás) hasonlóképp működik, a imv (interaktív átnevezés), és a icp (interaktív másolás) egy-egy fájlnév árírását teszi lehetővé. A két utolsó hasznos lehet, bár messze nem olyan mértékben, mint a qpc és qmv.

Hol a helyesírás ellenőrző?

A qmv, és a qcp azzal a szövegszerkesztővel nyitja meg a szerkesztési lehetőséget, ami az alapértelmezett parancssoros szövegszerkesztő. Így már mindenki sejti, hogy nem kell mást tenni akkor, ha helyesírást ellenőrizni támad kedvünk, hogy olyan olyan szövegszerkesztőt keressünk, ami ezt tudja. Az előző, a geany-ról szóló cikk után már sejti mindenki, hogy mi lesz a következő lépés. Eztán csak kellene „kérni” a qmv-t, hogy legyen szíves a geany-t megnyitni.

A Linux alatt ezt egyszerűen megtehetjük, hiszen itt az EDITOR=geany megadásával felülbírálhatjuk az alapbeállításokat. Így az qmv, qcp használata előtt ezt írjuk be.
Logikus kérdés, hogy ha ez jobbnak tűnik, akkor miért is ne állítsuk át az alapértelmezett szövegszerkesztőt erre? Bármikor megtehetjük, de én nem tettem meg. Ha nem indulna el a grafikus felület, és config fájlokat kellene szerkeszteni, akkor nehézkes (lehetetlen :)) lenne egy grafikus felületet elváró szerkesztővel. Így marad a nano. Kicsi, gyors, és majdnem mindenhol ott van a gépen alapból.

Bár a qmv és a qcp ismeri a –editor=PROGRAM kapcsolót és a fenti megoldást is közreadtam, nem árt, ha általánosságban is ismerjük ezt a témát.

A probléma megoldva 🙂 Egyszerűen, és helyesírást is ellenőrizve gyorsan átnevezhetjük a kívánt fájlokat.

A csomag tartalmaz egy deurlname (URL törlése) eszközt is. Bár ritkán használom, de egy hasznos program, A fájlnevekből kiszedi a az URL-ekre jellemző %20-as „szóközöket”. Használata egyszerű:

deurlname fájlnév

Komolyabb munkára ez nem alkalmas, inkább az ebben bemutatott programot érdemes használni, ha pld. ékezetes és egyéb különlegesebb karakterekkel teletűzdelt fájlneveket kell megtisztítani.

A megoldást Arcolinux alatt teszteltem 2019. decemberében.

Related Posts