Bspwm Magyarch beállításokkal, tesztelni

Bspwm? Nem egy kezdőknek való ablakkezelő. De láttad a Magyarch Linux disztribúcióról szóló videókat és izgatja a fantáziádat, ki szeretnéd próbálni? De nincs kedved, helyed, időd felrakni a Magyarch-ot, hogy egy előre bekonfigurált bspwm-et kapj? Akkor ez a leírás neked készült. Megtetszett a bspwm, hiszen elég sok szó esett a Magyarch Linux disztribúcióról, és ha nekik jó, akkor nem lehet rossz. De most nincs üres gépem, vagy üres lemezem amire felrakjam. Így kitaláltam egy elég barkácsolós, de működő megoldást, hogy a Magyarch disztribúcióhoz hasonló beállításokkal kipróbáljam a bspwm-et. Már itt is ki kell emelnem, hogy NEM a Magyarch disztribúciót fogod kapni a végén, hanem egy olyan bspwm-et, ami úgy van bekonfigurálva, ahogy a Magyarch.

Mi is a bspwm?

Olvass utána, mert én csak pár mondatban foglalom össze. A bspwm egy csempézős ablakkezelő, ami nagyon másképp kezeli az ablakokat, mint a hagyományos, megszokott KDE, Gnome, XFCE és openbox. Az ablakok kezelése nem egérrel, hanem billentyűzetről történik, ami igencsak fura lesz az első időben, de nagyon hatékony. A beállítása, konfigurálása szöveges fájlokban történik. Nézd meg ezt a videót és átlátod, hogy miről is beszéltem!

Miért ne telepítsd alaprendszernek kipróbálás előtt a bspwm-et????

Az ablakok megnyitása már az első percben idegen lesz egy kezdőnek, a működése is. Így mindenképp előbb egy másik ablakkezelő mellett próbáld ki. Itt sokkal nagyobb változás lesz a megszokott felületedhez képest, nem egy KDE-ről térsz át Gnome-ra, vagy XFCE-re, ahol kényelmes szép egerésző felületet kapsz. A beállítása is elég nehézkes lehet, ha soha nem használtál még ilyent, ezért egy bekonfigurált bspwm beállító fájljait használjuk fel a kezdeti időben.

Alapok a bspwm kipróbálásra

Abból a feltételezésből indultam ki, hogy a gépeden Arch alapú Linux van, és már tisztában vagy azokkal a lépésekkel, amiket leírok. Ha bármi nem egyértelmű, akkor nem kellene elkezdeni. Bár gondot nem csinálsz, ha pontosan követed a leírást, de jobb ha nem erőlteted, ha ezeket öntevékenyen nem tudod végrehajtani.

Az elgondolás alapja, hogy a ha létrehozok egy felhasználót, a saját könyvtáraiba kerülnek a saját konfigurációs fájlok, amik a bspwm stb.-t is beállítja.  Ha ezeket felülírom egy már beállított konfigurációs fájlokkal, akkor abból nagy gond nem lehet.
A Magyarch egy jól beállított bspwm-et ad, a beállítófájlokat elérheted. Így egy hasonló felületet kapunk, nem kell kézzel állogatni semmit.  Ha kipróbáltuk a bspwm-et, és nem tetszik, akkor simán leszedjük a felhasználót.
Ezzel nem érintjük a saját felhasználói beállításokat, hiszen nem lenne jó a saját beállításaimat felülíratni.

Új felhasználó készítése

useradd -m -G wheel -s /bin/bash magyarch
passwd magyarch

Nyilván sudo! Amúgy bármi lehet a felhasználó,

Próba: kilépsz a megszokott mód, majd belépsz ezen a felhasználói néven. Érdemes most kideríteni, hogy valami nem jó. Nem lehet hiba, ha tudsz egy felhasználót létrehozni, akkor…

Telepíteni kell a bspwm-et

Plusz az alábbi programokat:

polybar, jgmenu, dmenufm, dunst, mpd, mpv, newsboat, nvim, neovim, rofi, sxhkd, vifm, feh, zathura, urxvt, Iosevka Nerd Font JetBrains Mono FontAwesome Joy Pixels fontokat.

Ezeket használják a beállítások, így enélkül nem fog jó lenni! Remélem nem hagytam ki semmit, ha valami kimaradt hamar rájössz, ha valami nem úgy működik, ahogy elvártad.

Most az érdekességképp lépj ki, majd a magyararch felhasználóval lépj vissza, úgy, hogy a bejelentkező ablaknál a bspwm-et választod! No, ha eleget szörnyülködtél, hogy csak egy fekete képernyőt kapsz, ahol semmi nem működik, még az alap openboxnál is üresebb, akkor lépj ki és lépj vissza a megszokott asztali környezetbe.

A bspwm konfiguráció beszerzése

Felmész a github.com/bazeeel/baz-bspwm címre és letöltöd az egészet. Majd kicsomagolod, és az egésszel felülírod a megfelelő fájlokat, könyvtárakat. A könyvtárszerkezet megegyezik a szabvány home könyvtáréval, nem okozhat gondot. Arra nagyon figyelj, hogy a magyarch felhasználóét írd felül, mert ha a fő, azaz az eddig használt userét íratod felül, akkor az nem lesz jó, mert azok a beállítások vesznek el.
MINDENT? Igen.  Mindenképp érdemes minden fájlt felülíratni!

Ezután csak ki kell lépni a megszokott asztali környezetből és visszalépni, de már a bspwm-et választva. Ezután, ha minden jól ment, akkor már egy, a Magyarch beállításait használó bspwm-et kapsz, a gyorsbillentyűk, a polibar stb. úgy működik, ahogy ott. Így nem azzal kezded a bspwm-es pályafutásodat, hogy a beállításokat babrálod, a gyorsbillentyűket állogatod, csak használod. Ha valami gyorsbillentyűjét keresed, akkor a windows + e kombinációval érheted el.

Én a sxhkdrc-be bemásoltam a saját beállításaimat is, mert azokat szoktam meg. Így már a megszokott programokat indítani tudom a megszokott kombinációkkal.

Így különösebb telepítés, virtualbox és hasonlók nélkül próbálhatod ki a bspwm-et, jó kezdő beállítással. Ezeket tanulmányozva már a saját beállításokat is megteheted.

Ami fontos: NEM a Magyarach Linux rendszert kapod, csak a konfigurációs fájlokat másoltuk át. Ha megtetszett a bspwm, megszoktad a beállításait, akkor már el lehet gondolkodni, hogy egy Magyarach-ot felraksz, és arra építed fel azt, ami neked kell.