Gyorsabb indítás egyszerűen

Ebben a begyezésben megismered, hogyan tudod picit felgyorsítani a Linux bejelentkezést követő programindítási időt. Ahogy már volt szó róla, a bejelentkezés után automatikusan indíthatunk programokat. Ezt sok esetben maga az ablakkezelő oldja meg, grafikusan állítod be. A másik megoldás, hogy egy külön fájlban sorolod fel az indítandó programokat. Ilyen pld. nálam az openboxnál az autostart. Így alapesetben minden környezetben megadhatom ezeket, és azokat sorban el is indítja a gép. Ez nagyon kényelmes, egyszerű. Nemrég láttam egy videót a Magyarch csatornán, ahol ennél gyorsabb, de pontosan ilyen egyszerű megoldást mutatott be Xeoncpu. Az okok, magyarázatok miatt nézd meg a videót is, nem hosszú! Zanzásítva: a felülettel együtt, és nem a felület indítása után indulnak a programok. Ez gyorsabb valamivel. OK, ezt szakszerűbben elmondja, de nekünk elég ennyi is.

Gyorsabb ablakkezelő indítás Linux alatt

A valóban egyszerű megoldás két lépésből áll.

A rendszernek meg kell adni, hogy az általunk létrehozott fájl, az xprofile fájl az hol van, és legyen szíves ezt használni. Ehhez a /etc/X11/xinit/xinitrc fájlt kell szerkeszteni, ami rendszerfájl, így emelt joggal tudod megtenni, ahogy az már megszoktuk Linux alatt. Ha nincs ilyen, akkor hozz létre.

[ -f /etc/xprofile ] && . /etc/xprofile
[ -f ~/.xprofile ] && . ~/.xprofile

Ezt a két sort tedd bele. Nálam már létezett ez a fájl, és csak belemásoltam. Figyelj rá, hogy ha van már bejegyzés, és (ahogy nálam is volt) különféle if-fi szerkezetek is lehetnek, ne ezekbe, hanem ezek elé, vagy ezek után tedd be, így nem rontod el ezeket! A leírás azt mondja, hogy az exec bejegyzések elé kerüljön, ilyen nálam nem volt.

Ha nincs ilyen fájl, akkor az elejére kell a #!/bin/sh is.

Mentés után hozz létre a saját könyvtáradban ~/.xprofile fájlt, és abba rakd bele az indítandó parancsokat, pont úgy mint pld. az openbox-nál a autostartban. Sima felsorolás az egész.

nano ~/.xprofile

Nálam így néz ki:

xrandr –output HDMI-1 –mode 1024×768 –pos 1280×0 –rotate normal –output DVI-D-1 –primary –mode 1280×720 –pos 0x0 –rotate normal
picom -b &
#tint2 oldalsó panel indítása
tint2 -c /home/laci/.config/tint2/oldalso.tint2rc &
#Numlock bekapcsolása
numlockx &
#Redchift
redshift -l 55.7:12.6 -t 5700:3600 -g 0.9 -m randr -v &
#Felső panel
xfce4-panel&
# Háttérképek
nitrogen –restore &
setxkbmap hu &
## GNOME PolicyKit authentication
/usr/lib/polkit-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 &
joplin-desktop &
killall conky
conky -c /home/laci/bin/conky/Gotham &
#Billkombó indítása
sxhkd &

Azaz nemes egyszerűséggel a már jól működő autostart fájl tartalmát bemásoltam. Egy ki és visszajelentkezés után semmi változást nem láttam, csak gyorsabban futott le a folyamat. Bár maga a Linux rendszer nagyon gyorsan elindul a bejelentkezés után, de a gyorsabb az jobb.

Érdemes az eddigi indítási módban letiltani az így indított programokat, nehogy azok ütközzenek egymással.

Ha minden felhasználónak egyforma beállítást szeretnél, akkor a /etc/xprofile fájlt kell pont így kialakítani.

Egyszerű? Az, hiszen csak egy felsorolást kell a megfelelő fájlba beírni. A gyorsulás? Nálam érezhető volt, sokkal gyorsabban felállt a Linux rendszer.

A beállításokat 2020 augusztusában teszteltem, Arch rendszeren. A Magyarch (https://magyarchlinux.org/) rendszerben láttam először, így az érdem az övék 🙂

Related Posts