Pure Arch Linux grafikus telepítő

Arch Linux
Arch Linux

Pure, azaz tiszta Arch linux telepítése nem egyszerű sem kezdő, sem pedig középhaladó szinten. Nem is lehetetlen, de aki megszokott egy bizonyos kényelmet a telepítéskor, grafikus, automata particionálás, a rendszerindító és egyéb rendszerelemek automatikus installációja, annak kicsit puritán lesz az Arch Linux terminálos telepítése. Ezért van sok, nagyon jó Arch alapú Linux disztribúció, amit nagyon kedvelnek: Manjaro, Arco, ArchLabs stb. Ezek több, kevesebb hozzáadott értéket adnak: grafikus, egyszerű telepítés, testreszabott felület, és maximális kényelem. Ez nagyon jó, hiszen mindenki megtalálja a kedvencét, azt amit fel tud tenni, és használni tud. Ezzel általában nincs is gond.

Miért is született meg ez a cikk, és mutatom be ezt a telepítési eszközt?

Bár eltérő mértékben, de ezek a disztribúciók egyfajta csomagkészlettel, programkínálattal érkeznek, előre beállított asztallal, olyannal, amit a disztribútor megálmodott. Ez nem minden esetben egyezik meg azzal, ami nekem tetszik vagy nekem kényelmes lenne. Így elkezdtem a témát körbejárni, hogy milyen lehetőségeim vannak. Bár én a Fedorát is szeretem, a Debián alapot is, hiszen Ubuntut, Mintet és MX-et is használtam, de maradok az Arch-nál. A kérdés csak annyi volt, hogy miképp tudok nem terminálos megoldással egy sima, “natur” openboxot felrakni a gépre, szintén sima, alap Arch alapra. Amire én építkezem, és én rakom össze a programkínálatomat. Azaz egy tiszta Arch telepítést akartam, amiben nincs semmi más tároló használva, mint az Arch tárolói és az AUR. De ezt grafikusan tudjam telepíteni!

Jogosan felvetheti bárki a kérdést, hogy miért nem jó nekem az Arcolinux azon verziója, ami csak openbox-al érkezik. Mert nem csak openbox-al érkezik. Egy csomó számomra felesleges Xfce komponens van benne, ami nem kell. Illetve sok olyan programot le kellett cserélnem, amit a disztribútor beletett, de nekem más áll a kezemre. Ez természetes, hiszen mindenki mást szeret használni, és ilyen szempontból nincs tökéletes megoldás. A másik oka, hogy egy kicsit el szeretnék távolodni az Arco vonaltól, inkább elvi, mint technikai okok miatt.

Pár disztribúciót kipróbáltam, és bár nagyon sok jó Arch alapú van, nem találtam olyan szikár, csak az alapokat és csakis azokat feltelepítőt, ami nekem megfelelne. Vagy nem openbox-al érkezik, vagy túl sok mindent rak fel. Vagy nem grafikus a telepítése. Ekkor a discord csatornán István említette meg a Calam-Arch-Installer-t. Kissé meglepő mód nem sok nyomát találtam az interneten, alig van hozzá leírás, és pár videó. A videók nézegetése után éreztem: ez kell nekem. Leszedtem az iso-t, ami elég nagy, 1,6giga, és kb a kilencvenes években megszokott betárcsázós sebességgel jött le aourceforge.net-ről.
Bár nem szoktam ilyent tenni, de most a virtualbox-ban próbáltam ki. Megtetszett, és ha valami más közbe nem jön, ez lesz a rendszerem alapja. A videóban bemutatom a telepítést, és a választási lehetőségeket.

Miért?

– Grafikusan elvégezhetem a lemez particionálását
– A rendszer különösebb beavatkozás nélkül települ
– Fel tudok tenni egy alap, azaz beállítás nélküli openbox-ot
– Akinek kell KDE, Gnome stb. is választható
– A telepítésnél nem kerül fel semmi más, csak amit kiválasztok és egy tiszta Arch rendszer
– Így – bár sok munkával – pontosan azt kerül majd fel a programok közül, ami nekem kell
– Nem rak fel semmi olyant, ami nem az alap Arch rendszer része, így nem függök egy disztribútortól (Antergos!)

Kb. ennyi:

A videó:

A videóban ígértem, hogy felrakom a megára a telepítő iso-t, ha másnak sem jön le gyorsan az eredi helyről:

https://mega.nz/file/qVpjnBqI#VCd800nSyVh_XMkG1jN0FhsE_hQATKtJolLE_Kph5xs

2020. március utolsó napján teszteltem.

Related Posts