Arch – csomag downgrade

Arch Linux
Arch Linux

Az Arch Linux egy rolling disztribúció. Így mindig a lehető legfrissebb csomagot kapjuk, arra frissít a rendszer. Ez jó, hiszen aki nem rolling disztribúciót akar használni, rengeteg olyan megoldás van, ami lassabban frissít, így a stabilitása elviekben jobban garantált. Több ideig, és jobban tesztelik a csomagokat, így kiderülnek a hibák. Miért is „rossz” a rolling modell? Maga a modell nem rossz, vagy hibás, hiszen jó pár évtizede működik, így vélhetjük, hogy a rolling elvben nincs semmi probléma, és abban sem, hogy napi szinten jönnek a frissítések. De tapasztalhatjuk, hogy időnként lehet ezzel a sebességgel probléma, ha egy program a frissítés előtt még jól, majd utána nem, vagy hibásan működik. Hm… ez kellemetlen! Bár én viszonylag rövid ideje használom az Arch rendszereket, így nem mérvadó a statisztikám, de kb. havi szinten van kisebb probléma. Eddig egy sem volt olyan, ami komolyabb (rákeres a googleval, majd maximum két lépésben megold témánál komolyabb) gondot okozott volna. Így nem kell rögvest legyalulni az Arch rendszert, mert instabil, és napi szinten barkácsolni kell vele! Igen, sok helyen ez az ellenérv, de ez erős túlzás. Oké, mi van ha mégis van olyan eset, hogy a leges-leges-legfrissebb csomag mégsem az, amit akartál, és valami miatt bizony visszatérnél egy régebbire. A folyamatot hivatalosan downgrade-nek hívják, így kereshetsz rá az ArchWiki-ben. A probléma, illetve az igény a downgrade-re létező, így maga a rendszer is támogatja.

Arch program downgrade – a hivatalos út

pacman -U /var/cache/pacman/pkg/package-old_version.pkg.tar.xz

Ahogy tudjuk a régi csomagokat a cache-ban tárolja az Arch Linux, ami azt jelenti, hogy ha felteszel egy programot, a telepítő fájl itt található. Majd ha frissíted, az új is. Ez bizony nem jó! Legalábbis akkor, ha már régebb óta használod ugyanazt a rendszert, hiszen a napi frissítések, sok csomag az nem kis helyet foglal el. Így ezt a gépen lévő „tárolót” törölni szoktuk, az alapoknál megbeszéltük. Ami szintén nem jó! Ha törlöd, akkor meg nem tudsz visszalépni a fenti paranccsal.
Ideális lenne, ha lenne – van! – olyan tárhely, ahol a régi verziókat is tárolják. Az igény létező, így az https://archive.archlinux.org/ oldalon megtalálható egy archívum, ahol kedvedre böngészhetsz a régebbi csomagok közt. Ha nagy a baj, és már a gépeden nincs meg az előző verziójú csomag, akkor itt beszerezheted. A letöltött csomag installálása nem okoz gondot, az alapoknál volt róla szó. Ha rám hallgatsz, akkor ezeket az alapvető parancsokat kijegyzeteled, és akkor nem kell folyamatosan googlezni, amíg fejből nem megy.

A fenti módszer, a hivatalos módszer kicsit macerás, így készült erre is egy program. Ami nem meglepő mód a downgrade nevet kapta. Nem csodafegyver, de jól hasznosíthatod, ha gond van.

Arch program downgrade – downgrade program használata

Előbb telepíteni kell. Az AUR-ban ott van, így a telepítése

yay -S downgrade

Ez sem okozhat gondot, ismert parancs.

A program a nem hivatalos archlinuxfr tárolóban is megtalálható, így aki nem AUR-ból akarja telepíteni, annak is van lehetősége ezt a tárolót felvenni a pacman.conf-ba és úgy telepíteni. Én az első megoldást választottam.

A program használata egyszerű. Meg kell adni neki azt a programot, csomagot, amit le szeretnénk minősíteni.

downgrade kdenlive

Available packages:
1) kdenlive 18.12.1 1 x86_64 (remote)
….
29) kdenlive 20.03.90 1 x86_64 (remote)
30) kdenlive 20.03.90 2 x86_64 (remote)
select a package by number:

Majd kiválasztod a kívánt verziót. Pár programot megnéztem, viszonylag bő kínálatot kapunk, így nem jelenthet gondot egy régebbi program felrakása.

Egy fontos momentumra hívnám fel a figyelmet. A kiválasztott Arch csomag telepítése pont ugyanúgy lefut, mint máskor, de a végén feltesz egy kérdést: add kdenlive to IgnorePkg? [y/n] Ez már a mai témán túlmutat, így csak pár szóban tárgyalom. Az Arch Linux csomagkezelésében van lehetőség egyes csomagok, programok frissítésének letiltásra. Ha itt y-t nyomsz, akkor a kdelive ezentúl nem frissül. Így gondold át, hogy mi a jó neked az adott helyzetben. Általánosan jó válasz nincs!

Ami problémás lehet, ha nagyon régi program verziót szeretnél felrakni, mert ott a függőségek is régiek lehetnek. De jelen esetben nem is arról beszélünk, hogy több éves régi, elavult programokat rakjunk fel, hanem csak arról, hogy egy frissítés után az előző verzióra vissza tudjunk térni.

2020 márciusában teszteltem.

Ami fontos: a bejegyzések folyamatosan bővülnek, egy része időzítve lesz közzétéve, de már nem fognak felkerülni feltétlen máshova is. Bár igyekszem a releváns témákat a linuxmint,hu-ra is felrakni, és a discord csatornán is jelezni, hogy van új, de az a biztos, ha feliratkozol a hírlevélre.

Related Posts