Arch – frissítés letiltása

Arch Linux
Arch Linux

Az Arch Linux egy rolling disztribúció. Így mindig a lehető legfrissebb csomagot kapjuk, arra frissít a rendszer. Ezzel a két mondattal kezdtem egyik előző cikkemet, ahol egy Arch Linux csomag visszaminősítéséről, downgrade-ről írtam. A csomag downgade jó megoldás, ha van egy hibás frissítés, és a régihez akarunk visszalépni. De felmerülhet az igény, hogy egy csomagot ne frissítsen a rendszer. Miért? Hiszen pont azért használjuk az Arch Linuxot, mert az rolling és rögvest a legfrissebb csomagokat kapjuk meg. Ez nagy előny!
Az ok lehet technikai. Ha azt hallod, olvasod, hogy egy frissítés nem lett a legjobb az adott csomagnál. Ilyenkor logikus lépés, ha annak a frissítését letiltod, ideiglenesen, vagy végleg. Majd amikor javítják a problémát, akkor újra engedélyezed, és akkor kapod meg az új, ténylegesen javított verziót. Általában az ilyen frissítési hibát hamar javítják, így pár napig kell csak erre figyelned.

Az ok lehet felhasználói is. Ha egy régebbi verzióra van szükséged, mert az újabb olyan funkciót már nem tartalmaz, ami neked kell, vagy egy-egy funkció az újban nem működik rendesen. Erre mindig van esély. Nekem a kdenlive okozott meglepetést, mert az egyik frissítés után pár funkció eltűnt, inaktív lett. Pár nap alatt javították, és ott volt a flatpak, vagy az appimage is. A natív telepítést frissítését letiltottam, és amikor már javították a funkciót, akkor engedélyeztem.

Hogyan tudunk letiltani „végleg” egy program frissítést Arch alatt?

A végleg csak annyit jelent, hogy nem kell a frissítési parancsban megadni a tiltást, hanem amíg újra nem engedélyezem, addig tilt. Azaz nem jelenti azt, hogy soha többé nem fog frissülni!

A szabályos megoldás, hogy figyelmen kívül hagyja a csomag frissítését a Arch Linux, nem bonyolult: csak kell adni az IgnorePkg=program vagy az IgnoreGroup=program bejegyzést a pacman.conf fájlban.

nano /etc/pacman.conf

Azt használsz szövegszerkesztésre amit szeretsz, én azt tanácsolom, hogy a nano-t is próbáld ki, mert ha nem megy a grafikus felület, ez terminálban is jó lesz. Nyilvánvaló, hogy rendszergazdaként kell futtatni.

Majd a

#IgnorePkg =
#IgnorePkg =
#IgnoreGroup =

részt megkeresed, komment ki az IgnorePkg = sor elől, és beírod a megfelelő program nevét.

Tesztként a clementine lesz megadva nálam. Nincs telepítve, így megpróbáljuk telepíteni:

pacman -S clementine

:: clementine az IgnorePkg/IgnoreGroup része. Mégis telepíti? [I/n]

Azaz a dolog működik, észleli a rendszer, hogy valami tiltás van. Kulturáltan jelzi, és Te döntesz a továbbiakról.
Hasonlóképp a frissítéskor is kijelzi, hogy ez a tiltólistán van, mit tegyen vele.
A másik lehetőség IgnoreGroup = használata, itt megadhatod azt a programcsoportot, amit tiltani akarsz. A IgnoreGroup = plasma a plasma felület programjait tiltja le frissítés szempontjából.
Arra mindenképp gondolj, hogyha egy csoportot letiltasz és abban van olyan függőség amire másnak is szüksége van, akkor azt a függőség sem frissül. Bár jellemzően nem lesz ezzel gond, hiszen nem napi szinten tiltunk le programot, vagy program csoportot.

A tiltás feloldása egyszerű: a sor elé kerül a #, azaz kommenteled a sort, vagy simán kitörlöd a program nevét.
A fenti módszer „véglegesen” leállítja a megadott csomag frissítését, amíg el nem távolítod a listából.

Ideiglenesen, a frissítési paranccsal is letilthatjuk a frissítést

pacman -Syu --ignore = amittiltaniakarsz

Látható, hogy ez sem más megoldás, mint a pacman.conf-ban való tiltás. Itt az adott frissítési parancs lefutásnál hagyjuk ki a programot. Ezt akkor érdemes használni, ha olvastál a hibás frissítésről, és meg szeretnéd előzni a problémát. Majd a következő frissítés előtt is körbenézel, hogy javították-e a hibát.
Itt is használhatod a IgnoreGroup-ot, ha egy csoport frissítését ki szeretnéd zárni.

Amit mindenképp tudni kell!

Itt rendszerszintű konfigurációs fájlt szerkesztesz. Érdemes előtte egy másolatot menteni, és nagy figyelemmel szerkeszteni. Általában az ilyen leírásoknál kiemelik, hogy ez veszélyes, hiszen a frissítés a rendszer stabilitását, biztonságát hivatott biztosítani. Én abból indulok ki, hogy maga az, hogy ezt csak rendszergazdaként lehet végrehajtani, jelzi számodra, hogy ez nem játék. Csak azt és csak akkor tiltasz le egy frissítési részt, ha arra komoly okod van, tudod azt is mit és miért teszel.

2020 márciusában teszteltem.

Ami fontos: a bejegyzések folyamatosan bővülnek, egy része időzítve lesz közzétéve, de már nem fognak felkerülni feltétlen máshova is. Bár igyekszem a releváns témákat a linuxmint,hu-ra is felrakni, és a discord csatornán is jelezni, hogy van új, de az a biztos, ha feliratkozol a hírlevélre.

Related Posts